V Rušah sprehod med obnovljenimi skulpturami forme vive

Branka Bezjak
22.07.2023 06:30

Šest skulptur forme vive so obnovili ter jih povezali v učno pot, ki popelje po središču mesta. Uradno odprtje sledi, do takrat pa se lahko interesenti sami sprehodijo po poti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skulptura Človek je ujel tehniko avtorja Iva Goisnikerja stoji ob Šarhovi poti v bližini potoka Rušica.
Občina Ruše

V želji, da bi skulpture kiparskih umetnikov, ki so v preteklosti ustvarjali na več umetniških kolonijah, spet postale prepoznavne, je Občina Ruše v sodelovanju z LAS Drava in partnerjem Javnim zavodom Rast uspešno zaključila projekt Učna pot Forma Viva Ruše. Po lanski uspešni prijavi in potrditvi, da za projekt dobijo nepovratna sredstva v višini 22.224 evrov, so sedaj projekt, ki je skupno vreden 36.600 evrov, uspešno zaključili.

V okviru projekta so obnovili šest forma viv, kulturnih skulptur, obenem pa so jih povezali še v novo učno sprehajalno pot v želji, da Rušanom in drugim obiskovalcem kraja predstavijo "to lepo, a že skoraj spregledano kulturno dediščino". Da bi lahko čim širši krog ljudi odkrival te umetnije, so izdelali tudi brošuro z opisom poti in skulptur Učna pot Forma viva Ruše - Doživi Ruše. Brošura je dostopna tudi na spletni strani dozivi-ruse.si, v njej je karta, na kateri so označene umetnine, in ob njih podatki, kdo je avtor in kaj sporoča s svojim umetniškim delom.

Mirko Vovšek, po poklicu učitelj, dolgoletni ravnatelj ruške osnovne šole, je bil tudi vsestranski umetnik, slikar, kipar, soustanovitelj likovnega kroga, društva Rulik Ruše. V kraj je pripeljal mnoge znane in priznane umetnike. Med letoma 1976 in 1982 je tako v Rušah nastalo tudi 27 kiparskih skulptur, ki so jih umetniki postavili na prostem in v prostore Rulika, danes znanega kot Likovno društvo Rulik Ruše. Skulpture so nastale v štirih kiparskih kolonijah in simpozijih in so s svojim "rojstvom" in umestitvijo v kraj tega tudi spremenile. "Vsaka skulptura ima svoj zgodovinski pečat in je pomnik zgodovine našega naroda. Želimo, da se skulpture kiparskih umetnikov zopet vidijo in sporočajo svoje tihe misli in postanejo prepoznavne," so še zapisali v občini Ruše.

Učno pot Forma viva Ruše nameravajo uradno odpreti s posebnim pohodom. O datumu se še usklajujejo. Tisti, ki bi že prej radi videli skulpture in kje je speljana pot, se lahko s pomočjo brošure podajo na odkrivanje skulptur in pridobivanje informacij o njih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta