V Spodnjem Podravju hitijo z odseki kolesarskih poti

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.11.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Juršincih med drugim popravljajo uvoz oziroma izvoz s kolesarske na regionalno cesto. 
Hojka Berlič

Na novo vzpostavljenih dobrih osem kilometrov regionalne kolesarske povezave Ptuj-Juršinci konec oktobra ni prestalo tehničnega pregleda. Komisija je namreč pri ogledu trase, na kateri so bile na novo urejene tudi tri brvi, ugotovila nekaj pomanjkljivosti. Kot pojasnjujejo na ptujski občini, je gradnja kolesarke povezave zaključena in izvedena po projektu, za katerega so predhodno pridobili vsa potrebna soglasja, recenzijo in presojo prometne varnosti. Komisija pa je kljub temu na terenu ugotovila posamezne pomanjkljivosti, ki jih je treba odpraviti.

Popravki tudi zaradi naknadnih sprememb

Komisija jim je na dobrega 3,5 kilometra kolesarske povezave v ptujski občini naložila postavitev dodatne prometne signalizacije, podaljšanje varovalnih ograj pri novozgrajenih brveh, zaris manjkajočih talnih označb, obnovo zarisa robnih črt, zamenjavo obstoječe prometne signalizacije, dodatno postavitev varnostne ograje ter popravila in dopolnitve taktilnih oznak.

Tudi po besedah Roberta Horvata, župana občine Juršinci, po kateri poteka dobrih 4,5 kilometra te kolesarske povezave, ne gre za obsežnejše popravke: "Zamenjati bomo morali šest prometnih znakov z večjimi. Pred občinsko stavbo moramo urediti del, ki bo namenjen pešcem. Na območje je namreč umeščena dvosmerna kolesarska steza, ni pa mešane površine za pešce in kolesarje. Komisija nam je naložila tudi novo ureditev zaključka kolesarske povezave, saj se kolesarji na regionalno cesto vključujejo pod prevelikim kotom. Zato bomo morali priključek speljati nekoliko drugače." Urediti bodo morali tudi odbojne ograje na mostu čez Pesnico, naložili pa so jim še nekaj manjših popravkov, med drugim obnovitev nekaj cestnih označb ter izravnavo višine nekaj jaškov. Dela, poudarja Horvat, že potekajo, med drugim tudi nova ureditev izvoza na regionalno cesto in montaža odbojne ograje. Prav ta teden pa naj bi jim po besedah župana projektant posredoval tudi rešitev za površine pred občinsko stavbo: "Na tem mestu je v preteklosti na predlog bivšega župana prišlo do določenih sprememb, kasneje pa se je na to pozabilo. V centru Juršincev imamo na splošno nekoliko zmede s kolesarsko stezo, saj nam zaradi lokacije trgovine manjka prostora. Tako sam niti nisem ugotovil, da je z rešitvijo kaj narobe. Zaključek kolesarske povezave na regionalno cesto pa je izveden tako, kot je bil projektiran in tudi odobren s strani revizije in direkcije za ceste. A sedaj take izvedbe ne dopuščajo. Odbojnih ograj v projektu ni bilo, sedaj pa jih zahtevajo."

Od izvajalca, Javnih služb Ptuj, zahtevajo, da pomanjkljivosti odpravi do konca tega meseca. Kljub zapletom naj bi bila tako dela na kolesarski povezavi Ptuj-Juršinci zaključena v roku, do konca leta. Pa tudi črpanje sredstev poteka v skladu s pogodbo o sofinanciranju projekta. Ob tem župan Horvat izpostavlja, da ga bolj kot napake moti zamujanje že pri izvedbi kolesarske povezave, zaradi katerega morajo sedaj, ko napake so, delati popravke v naglici: "Srečo imamo, da nam služi vreme. Če bi se že začela prava zima, bi sedaj imeli težave." Zamude sicer po eni strani pripisuje težavam pri podpisovanju pogodb za odkup zemljišč, predvsem v ptujski občini. Pa tudi težavam in dodatnim delom pri izvedbi na nekaterih odsekih.

Na ptujski občini poudarjajo, da gre za prvo tovrstno izkušnjo pri gradnji regionalnih kolesarskih povezav: "Pri tako velikem projektu smo pričakovali določene pomanjkljivosti. Glede na ugotovitve komisije bomo ostale kolesarke povezave pregledali in pomanjkljivosti odpravili še pred izvedbo komisijskega pregleda." Z uradno otvoritvijo kolesarske povezave naj bi sicer po besedah Horvata počakali do pomladi, saj si želijo večjega dogodka: "Vendarle je to za občino, kakršna je naša, velikanska pridobitev. Že zdaj vidimo, da ljudje veliko kolesarijo, na kolesarskih poteh srečujemo tudi veliko pešcev. Vsekakor gre za veliko pridobitev za prometno varnost na območju ob regionalni cesti. Ne nazadnje pa gre za povezavo s ptujsko občino, ki omogoča srednješolcem in zaposlenim, da se v mesto odpravijo s kolesom." Zato si v prihodnosti želijo še nadaljevati izgradnjo kolesarske proti Svetemu Juriju ob Ščavnici. Za projektno nalogo naj bi po besedah župana tudi že dobili zeleno luč od direkcije za ceste.

V zaključni fazi tudi povezava Ptuj-Markovci-Gorišnica

Mestna občina Ptuj in občine Hajdina, Kidričevo in Majšperk so sicer že v septembru namenu že predale prvi odsek regionalnih kolesarskih povezav v Spodnjem Podravju, v sklopu katerega so na novo vzpostavili 23,41 kilometra novih kolesarskih povezav, skupna vrednost projekta je znašala slabih 8,8 milijona evrov.

 

V zaključni fazi pa je tudi izgradnja tretjega odseka, ki bo Ptuj povezal z občinama Markovci in Gorišnica. Gre za skupno kar 12,07 kilometra kolesarske povezave, od tega bo na novo vzpostavljenih 10,7 kilometra, skupna vrednost projekta je 3,4 milijona evrov. Kot pojasnjujejo pri izvajalcu, Javnih službah Ptuj, je rok za dokončanje del po pogodbi do konca tega meseca. Na celotni trasi kolesarske povezave so že položili asfalt, na določenih delih, predvsem na območju, kjer so se dela zavlekla zaradi izpeljave postopka razlastitve, morajo urediti še talno in vertikalno signalizacijo ter namestiti varovalno ograjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta