V Spodnji Kungoti preverili pripravljenost gasilcev

Drago Korade
30.10.2021 05:40
Kungoške gasilce je čakalo zahtevno reševanje iz na pol porušenega objekta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so v gasilski vaji pomagali ponesrečencu iz porušenega objekta. Foto: Drago Korade
Drago Korade

Na območju požarnega okoliša PGD Spodnja Kungota je bil oktober, mesec požarne varnosti, v duhu medgeneracijskega sodelovanja in druženja. Tako je bila 22. oktobra izvedena gasilska društvena vaja, sledil je obisk otrok iz vrtca v Spodnji Kungoti in učencev podružnične osnovne šole (POŠ) Spodnja Kungota v gasilski dom PGD Spodnja Kungota, izvedena vaja evakuacije otrok, učencev in osebja iz objekta POŠ in na koncu občinska gasilska vaja.

Pri vaji je sodelovalo 30 gasilcev

Občinsko gasilsko vajo sta skrbno oblikovala nekdanji občinski poveljnik Marjan Ragolič in poveljnik PGD Spodnja Kungota Stanislav Flašker. Na vaji, skupaj s 30 operativnimi gasilci in potrebnimi gasilskimi vozili ter poveljniškim vozilom, sta sodelovali PGD Spodnja Kungota in osrednje društvo PGD Zgornja Kungota. Vaja se je izvajala na delno porušenem objektu na naslovu Kozjak nad Pesnico 34. Namen vaje je bil preveriti čas prihoda na lokacijo, delo gasilske operative in sodelovanje med društvi.

Scenarij vaje je bil, da sta se objektu ob manjšem potresnem sunku zaradi starosti in dotrajanosti zrušila streha in strop ter je najverjetneje zaradi kratkega stika zagorelo. Sosedje so sporočili dogodek na telefonsko številko klica v sili, na regijski center za obveščanje 112 (ReCO), o porušitvi in požaru ter da je zaradi zadrževanja pri zgradbi morda kdo poškodovan. ReCO je v skladu z načrtom takoj aktiviral operativni kungoški enoti PGD.

Porušen objekt, na katerem je v gasilski vaji potekalo reševanje poškodovanih in gašenje požara.
Drago Korade

Po prihodu na kraj nesreče je vodenje intervencije prevzel občinski gasilski poveljnik Mihael Grabrovec, ki je po ogledu objekta razdelil naloge vodjem gasilskih vozil oziroma gasilcem in skrbel za izvajanje ukrepov varnosti in zdravja ter zavarovanja območja vaje. Naloga gasilcev je bila pogasiti požar, poiskati ponesrečence, nuditi prvo pomoč in jih prenesti do mesta, določenega za poškodovane.

Pohvale, a tudi opozorila na pomanjkljivosti

Po končani vaji je bil pri sosednjem objektu zbor gasilcev in podali so poročilo s krajšo analizo vaje. Vodja intervencije Mihael Grabrovec je pohvalil izvedbo vaje, a hkrati opozoril na pomanjkljivosti, ki jih bodo morali odpraviti. Vajo so si ogledali še kungoška županja Tamara Šnofl, poveljnik in podpredsednik Gasilske zveze Slovenske gorice, Boštjan Frajzman in Edi Urbancl. Gasilcem so se zahvalili za hitro ukrepanje ob vseh vrstah nesreč na območju občine Kungota. Zaključek vaje so izvedli v prijetnem pogovoru v gasilskem domu PGD Spodnja Kungota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta