V Svetem Tomažu ob prazniku tudi zahvala prostovoljcem

15.08.2021 06:20
Med občinskimi naložbami je župan Mirko Cvetko izpostavil vlaganje v vodovod, ceste in obnovo pomembnejših stavb v središču kraja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob občinskem prazniku zahvala prostovoljcem, ki so šivali maske in nesebično pomagali soljudem v stiski. Foto: Karolina Putarek
Karolina Putarek

Ob letošnjem, že 15. občinskem prazniku, so v občini Sveti Tomaž kot osrednjo prireditev pripravili proslavo in druženje na parkirišču ob kulturnem domu. Po dolgem času se je množica občanov lahko sproščeno veselila kulturnega programa in priložnosti, da z aplavzom nagradijo soobčane, za katere so se občinski svetniki in župan odločili, da jim podelijo letošnja priznanja kot zahvalo za nesebično delo pri razvoju občine in ustvarjanju dobrega počutja občanov. Zahvale sta nagrajencem družno podelila direktorica občinske uprave Zinka Hartman in župan Mirko Cvetko.

Priznanje folkloristom

Razveselili so se jih člani Folklorne skupine Sveti Tomaž, ki plešejo in ustvarjajo že 20 let. Najprej je njihovo delo vodila Silva Ivanuša, zadnja leta pa Jožica Rep. V skupini je v dveh desetletjih plesalo najmanj šest, a tudi po devet parov. Veliko so nastopali v domači in okoliških občinah, ob tem so gostovali po številnih krajih v Sloveniji. Ob plesalcih je občinsko zahvalo prejel tudi pesnik Ciril Hojnik, ki je dal pobudo za oblikovanje literarne sekcije, dejavne pod okriljem Kulturnega društva Franca Ksavra Meška pri Svetem Tomažu. Hojnik svoje pesmi objavlja v različnih publikacijah in medijih, med drugim v reviji Literarni utrinki. Rad se poda na pesniška srečanja, kjer nadvse ponosno predstavi svoje kraje in ljudi.

Zahvalo župana je dobil še Franc Grašič, dolgoletni gasilec in aktivist v Gasilski zvezi Sveti Tomaž. V Prostovoljnem gasilskem društvu Koračice je kot operativec veliko prispeval k razširitvi in novi podobi tamkajšnjega gasilskega doma. Za deset let delovanja si je zahvalo prislužilo tudi Športno društvo Sveti Tomaž, ki za tako majhno občino združuje zelo veliko število članov, kar 170. Rekreativno se ukvarjajo z najrazličnejšimi športi. Pisno zahvalo so namenili Ivanu Antoliču, dejavnemu članu domačega turističnega društva, ki je pokazal veliko prizadevnosti in domiselnosti. Vsako leto za slovesno postavitev pripravi velik prleški klopotec, zelo se je potrudil tudi pri postavitvah ličnih vaških tabel. Posebej se je župan Cvetko v imenu občine zahvalil vsem prostovoljcem, saj so se v času epidemije koronavirusa zelo izkazali s šivanjem mask in bili v veliko oporo številnim občanom v času najhujše krize. "To so občani, ki so nesebično sodelovali s štabom civilne zaščite in se trudili, da ni nihče v občini trpel strahu, stiske in pomanjkanja," je poudaril župan Cvetko. Zbrane na praznovanju so v navdušujočem kulturnem programu razveselili godba na pihala iz Dornave pod vodstvom Vladimirja Krničarja, ormoške mažoretke iz tamkajšnje glasbene šole, ki jih vodi Mojca Kovačič, violinistka Ela Iman Megla, pevka Stela Hebar in Jan Štibler. Program je domiselno povezoval David Vrbančič.

Dosegli več, kot so sanjali

Kot slavnostni govornik je župan Cvetko spomnil na čas pred 15 leti, ko se je Sveti Tomaž kot občina podal na samostojno pot. Izrazil je prepričanje, da so v času od ustanovitve dosegli veliko več, kot so sploh upali sanjati pred 15 leti. Ob tem je poudaril, da jim je v zadnjih letih uspelo končati vse načrtovane naložbe. Med njimi je izpostavil zamenjavo dotrajanega vodovoda v Mali vasi in Koračicah, modernizacijo skoraj treh kilometrov cest, med njimi odseka lokalne ceste Mala vas-Sejanci, vredno 287 tisočakov. Omenil je še sanacijo zemeljskega plazu v Mezgovcih in ureditev parkirišča pri pokopališču. Letos so za parkirišče že odkupili zemljišče pri Medgeneracijskem centru Sveti Tomaž. Ponosen je na pravkar začeti 8,4 milijona vredni projekt skupne prenove vodovoda na širšem ormoškem območju, obnovo objekta stare zdravstvene ambulante, v kateri bo poslej nova enota Lekarne Ormož, prenovo strehe in pročelja na poslovno-stanovanjskem objektu v središču kraja, na nakup gasilske cisterne za PGD Koračice ter na projekte za obnovo stare šole, kar bo prispevalo k lepši podobi kraja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta