V tem času ptujska Špajza modrosti povezuje na daljavo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
20.02.2021 06:29
Družinsko-medgeneracijski center za vogalom ptujske mestne hiše deluje že tri leta. Prihodnost je odvisna od državnega sofinanciranja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špajza modrosti v Ulici heroja Lacka Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Špajzo modrosti Ptujčani poznajo kot družinski in medgeneracijski center, ki je svoje prostore sredi leta 2017 uredila v Ulici heroja Lacka. Triletno državno sofinanciranje dejavnosti se je konec minulega leta izteklo. A kot pravi Mojca Volk Korošec, direktorica Ljudske univerze Ptuj, ki je izvajalec projekta, so se prijavili na razpis, ki obeta nadaljevanje med ljudmi odmevne dejavnosti.

Kraj srečevanj

Za projekt, ki je potekal od maja 2017 do decembra 2020, so od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prejeli dobrih 92 tisoč evrov, še 48 tisoč evrov je prispevala Mestna občina Ptuj (MOP). "V januarju smo ponovno kandidirali na razpisu, in če bomo izbrani, bomo za delovanje Špajze modrosti letno prejeli 72 tisoč evrov državnega denarja, računamo pa tudi na 12 tisočakov letno iz mestnega proračuna. Gre za razpis za izvajanje dejavnosti družinskih centrov, ki je soroden tistemu izpred štirih let, je pa prijavljenih na razpis kar veliko, izbran pa bo le en izvajalec v vsaki regiji," razloži Volk Koroščeva.

Mojca Volk Korošec Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Doda, da tako kot večina projektov Ljudske univerze tudi Špajza modrosti že mesece deluje na daljavo: "Za to so se naši sodelavci dobro pripravili in usposobili, tako da večjih težav s tovrstnim delovanjem ni in je tudi pri udeležencih naših dejavnosti ta način dobro sprejet. Izjema so le dejavnosti Univerze za tretje življenjsko obdobje in nekaj krajših tečajev, kar pa je razumeti, saj gre za starejše udeležence, ki jim še več kot aktivnosti pomeni druženje v živo, in tudi te dejavnosti bomo nadaljevali takoj, ko bo to mogoče."

Špajza modrosti je v letih delovanja postala stičišče druženja tako starejših kot mladih, ki so v centru ustvarjali, preživljali prosti čas, veliko pozornosti so namenjali različnim delavnicam. "S svojimi aktivnostmi pomagamo staršem in šolnikom, za katere pripravljamo različna podporna strokovna predavanja. Ker smo zaznali potrebo po organiziranem občasnem varstvu otrok med šolskim letom in v počitniškem času, smo jih vabili v družbo naših strokovnih sodelavcev in prostovoljcev. Vrata smo na stežaj odprli ljudem s posebnimi potrebami, kar je še obogatilo naše dejavnosti."

Podpora družinam

V Špajzi so pripravili poseben program za babice in dedke, ki se vse pogosteje znajdejo v novi vlogi, ko prevzemajo varstvo svojih vnukov in se soočajo s številnimi dilemami, kako kvalitetno preživljati čas z njimi. Po drugi strani je vse več starejših, ki svojih najbližjih ne vidijo pogosto, so osamljeni in občutijo veliko socialno izključenost, in tudi te so vključili v aktivnosti.

Tereza Vidovič Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

Mojca Volk Korošec ugotavlja, da je Center za družine Špajza modrosti v svojem dosedanjem delovanju postal pomembna podporna institucija družinam in medgeneracijskemu sodelovanju: "Je stičišče in središče različnih generacij, prostor za druženje, izmenjavo dobrih praks, pozitivnih izkušenj, mnenj in prostor za zagotavljanje strokovne podpore, ki vključuje tudi individualizirano psihoterapevtsko podporno svetovanje. Cilj naših aktivnosti je, da z izvedenimi vsebinami podpremo družine vseh oblik. Aktivni smo tudi v tem koronačasu, ko se ljudje srečujejo s številnimi specifičnimi stiskami. Sodelujemo s centrom za socialno delo, šolami, vrtcem in drugimi javnimi zavodi, pri tem pa je treba poudariti, da so naše aktivnosti za udeležence brezplačne."

Na MOP so konec preteklega leta, ko se ni vedelo, ali bo ministrstvo še podpiralo dejavnosti Špajze modrosti, sicer odločili, da dejavnosti sami ne bodo finančno podprli. A če bo delo centra tudi v prihodnje sofinancirala država, bodo tudi v mestu našli denar za njegovo delovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta