V Vurberku rekordno število grozdov

Janez Toplak
11.10.2020 04:00

Ob obzidju vurberškega gradu se že pol drugega desetletja bohoti potomka Stare trte. Vse od leta 2013 je zanjo skrbel Jože Žižek, minulo leto je to delo prevzel Andrej Krepek, od letošnjega marca pa zanjo skrbi Maks Gajšek. Vsi so tudi člani Turističnega društva Vurberk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med brači je bil tudi dupleški podžupan David Kumer. 
Td Vurberk

Prvo soboto v oktobru so se člani odborov domačega turističnega društva in maloštevilni gosti, razlog za skromnejšo prisotnost je seveda upoštevanje ukrepov za preprečitev okužbe s koronavirusom, zbrali in opravili trgatev, sledilo pa je stiskanje grozdja. Gajšek je ob trti, letos ji je dodal "vlačenco", to je šparon, ki ga je v marcu zagrebel v zemljo in s tem razbremenil dosedanjo trto, naslednja leta pa bo tudi bogato obrodila, zbranim povedal, kako je njegovo delo potekalo od marčevskega reza do trgatve. Z vsem znanjem, za nasvete je včasih povprašal tudi priznane vinogradnike, in ljubeznijo je dneve in dneve postajal ob trti, pogosto se je z njo tudi pogovarjal. Morda je tudi to botrovalo k bogati letini, se je pošalil. Delo se je prav gotovo obrestovalo, vurberška modra kavčina je bila tokrat obogatena z rekordnim številom grozdov, 73 so jih prešteli.

Velike in sočne grozdne jagode vurberške modre kavčine so od gostov - bračev, tudi David Kumer, podžupan občine Duplek je bil med njimi, kar hitro polnile puto, ki je postajala vse težje breme putarju Marjanu Rapu. Grozde so nato na prizorišču na grajskem prostoru sprešali tako, kot so to počeli, preden so se začele uporabljati novodobne stiskalnice. Nacurljalo je kar preko dvajset litrov sladkega modrega soka. Mošt je nato prevzel skrbnik Gajšek, ki bo poskrbel, da bo letošnji pridelek mogoče pokusiti na trgatvi prihodnje leto, kakor so tokrat udeleženci lahko pokusili letnik 2019.

Prizadevni člani TD Vurberk, ki mu uspešno predseduje Ivan Žižek, so poskrbeli še za domače dobrote. Ob upoštevanju ukrepov je trgatev potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta