V zameno za stavbo upravne enote Ptuj obnovljena spomenško zaščitena stavba

24.09.2021 18:02
Mestni svetniki na septembrski seji potrdili brezplačen prenos lastništva stavbe upravne enote na državo, ki se je zavezala k obnovi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujska upravna enota naj bi po nekaj popravkih fasade zdaj le dočakala tudi večjo prenovo. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

O težavah z obnovo dotrajane stavbe ptujske upravne enote v Slomškovi ulici 10 smo v preteklosti večkrat poročali. Na ptujski mestni občini so namreč že vrsto let ugotavljali, da je stavba v slabem stanju, o čemer so redno poročali tudi uporabniku, ministrstvu za javno upravo, in solastniku, ministrstvu za obrambo.

Na nujnost sanacije so jih je že leta 2013 opozorili tudi na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj je stavba zaščitena kot spomenik lokalnega pomena. "Zadnja večja sanacija je bila izvedena leta 2020 v vrednosti okoli 13 tisoč evrov. Mestna občina Ptuj se kot večinska lastnica stavbe zaveda njenega slabega stanja, prav tako se zaveda njenega pomena kot kulturnega spomenika ter dejstva, da že vložena sredstva za njeno obnovo niso zadostna za celotno sanacijo v skladu z gradbenimi in kulturnovarstvenimi pogoji," so pojasnili na občini.

​Stavba potrebna sanacije

Zadnjo oceno stanja in poškodb ter statično presojo je občina dobila julija. Iz nje je mogoče med drugim razbrati, da je objekt energijsko potraten, saj nima toplotno izolirane strehe in sten, ter da bi morali izvesti nekatere ukrepe za izboljšanje potresne varnosti in stabilnosti objekta.

Kljub očitnemu slabemu stanju stavbe in glede na oceno stanja objekta so na ministrstvu za javno upravo izrazili interes za pridobitev celotne lastninske pravice na stavbi. "Ministrstvo bi namreč po pridobitvi lastninske pravice v celoti vključilo sanacijo stavbe v Slomškovi ulici 10 v RRF (sredstva sklada za okrevanje in odpornost), v delu, ki se nanaša na nepovratna sredstva," so še povedali na občini. Zato so svetnikom predlagali, naj občina stavbo brezplačno prenese na ministrstvo. Po nedavni cenitvi je vrednost poslovnega objekta in garaž dobrih 756 tisoč evrov, vrednost deleža, ki ga občina prenaša, pa je dobrih 538 tisoč evrov.

​Menjava nepremičnin nemogoča

"Država je dobila kar znatna sredstva za obnovo te stavbe. Dejstvo je, da v skladu z že precej staro zakonodajo država vsa ta leta brezplačno uporablja stavbo upravne enote. Mi smo šele v tem mandatu prišli do pogodbe, s katero smo razmejili pristojnosti, saj so čisto vse obveznosti padale na ptujsko občino, ki pa v resnici ni lastnica te stavbe - razen na papirju. Kot rečeno, jo že dolga leta uporablja ministrstvo za javno upravo. In menim, da je prav, da ta kulturni spomenik, če dobijo denar, res obnovijo tako, da bo dostojen. Gre namreč tudi za eno ključnih vstopnih točk v mesto in si zasluži, da je urejena. Konec koncev pa imajo tudi zaposleni in občani pravico, da delujejo v nekih normalnih prostorih," je po potrditvi prenosa povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Ptujska upravna enota naj bi po nekaj popravkih fasade zdaj le dočakala tudi večjo prenovo. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Pojasnila je še, da so na občini ob tem prav tako dolgo iskali rešitev, katere nepremičnine bi občina lahko dobila v zameno: "Dejstvo je, da ministrstvo za javno upravo lahko zamenjuje le s tistim, kar je v njihovi lasti. Nepremičnine, ki bi nas zanimale, pa so v lasti ali ministrstva za zdravje ali pa ministrstva za obrambo, zato taka menjava ni bila mogoča. Ampak mislim, da je dodana vrednost za mesto že samo to, da se ta stavba končno obnovi. Vemo, da smo imeli veliko razprav tudi z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ko smo želeli sanirati fasado, ki je bila v določenem trenutku celo nevarna za mimoidoče. Konec koncev gre tudi za dober milijon evrov, ki nam ga ne bo treba dati iz naše malhe, ampak bo šel iz evropske."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta