V zdravstvu na Ptuju 30 novih zaposlitev

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.03.2019 15:45

Z marcem je začel v Zdravstvenem domu Ptuj delovati Center za duševno zdravje. Letos in lani uvedeni programi ocenjeni na okoli 1,9 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center za duševno zdravje že deluje v vili v Raičevi ulici.  
Hojka Berlič

V Zdravstvenem domu (ZD) Ptuj je z marcem zaživel še en velik projekt, prvi del novega Centra za duševno zdravje, ki po mnenju direktorice zdravstvenega doma Metke Petek Uhan pomeni veliko dodano vrednost za Ptuj. Zaradi pomanjkanja prostora so za potrebe dela centra najeli prenovljeno vilo v Raičevi ulici, v kateri je dolga leta delovala družba Radio - Tednik Ptuj, del centra pa bodo uredili na drugi lokaciji. S tem mesecem sta po besedah Petek Uhanove že začeli delati dve podenoti centra, in sicer Center za duševno zdravje odraslih ter Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, deloma pa tudi že skupnostna psihiatrija na primarnem nivoju.

Zaposlitve in iskanje kadrov

Z novim centrom naj bi v zdravstvenem domu pridobili skupno okoli 30 novih delovnih mest, do sedaj so zaposlili že približno polovico. Preostali kader nameravajo dopolnjevati še do 1. septembra, ko naj bi center zaživel v celoti. "To je kader, ki ga bo zelo težko pridobiti, ker vlada izjemno pomanjkanje. Tu gre za psihologe, psihiatre, klinične psihologe, logopede, defektologe, delovne terapevte ... Največja težava bo seveda s pridobitvijo pedopsihiatra, saj jih v Sloveniji ni, pa tudi kliničnih psihologov, ki pa jih bomo potem sami specializirali. Sicer si bomo pomagali tudi z zdajšnjim pedopsihiatrom, ki je na Ptuju in nam bo pomagal, dokler ne bodo prišle nove kapacitete," je velike težave s pridobivanjem kadra povzela direktorica.
Ptujski Center za duševno zdravje je v takšni obliki novost tudi v slovenskem prostoru. Je eden od petih zdravstvenih domov v Sloveniji, ki mu je uspelo pridobiti celoten program teh novoustanovljenih centrov. Analiza duševnega zdravja na Ptuju, na podlagi katere so se uvrstili med izvajalce te dejavnosti, je namreč pokazala na naraščajočo problematiko, povezano s samomori, alkoholizmom, težavami v duševnem zdravju, ki so odsev težjih ekonomsko-socialnih razmer, posebno skrb pa bo treba nameniti tudi zdravstvenim težavam starostnikov.

Center za duševno zdravje že deluje v vili v Raičevi ulici.
Hojka Berlič

Mobilna enota dobro zaživela

Že septembra pa je v ZD Ptuj začel delovati Center za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, pri čemer jim je, pojasnjuje Petek Uhanova, uspelo pridobiti del celotnega programa, kar pomeni, da delujejo eno uro dnevno. Ob tem gre kljub temu za veliko pridobitev, saj je bila prej najbližja ambulanta za zdravljenje v Mariboru. V okviru centra pa so pridobili še evropska sredstva za mobilno enoto oziroma kombi za izvajanje preventivnih programov in programov zmanjševanja škode na področju prepovedanih drog. Trenutno po besedah Petek Uhanove skrbijo za okoli 20 pacientov. Mobilna enota pa poleg večje prisotnosti na terenu, ki pomeni večje možnosti za zmanjševanje uporabe prepovedanih drog, pomeni tudi približevanje možnosti zdravljenja na terenu in s tem večje učinkovitosti.
Vrednost vseh lani in letos novo uvedenih programov ocenjujejo na 1,9 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta