Videm: Kdaj stanovanja namesto hmeljišča?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.04.2020 04:58

V občini Videm si že leta prizadevajo umakniti nasade hmelja iz svojega občinskega središča. Domačini, ki živijo ob teh nasadih, si hmeljišča sredi vasi ne želijo, pa tudi občina Videm svoje prihodnje razvojne načrte, povezane s stanovanjsko gradnjo, načrtuje prav na teh območjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tem parcelam bi radi spremenili namembnost.
Slavica Pičerko Peklar

​Župan Vidma Branko Marinič je povedal, da so se že sestali s predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter jim predstavili svoje želje, jih seznanili s pobudo in interesom po širitvi stanovanjskega dela naselja na območje sedanjega nasada hmelja pri pokopališču. "Na drugi strani občinskega središča, pri vrtcu in šoli, želimo v prihodnjih letih dograditi vrtec, zgraditi šolsko telovadnico in kulturno dvorano, pri šoli bi uredili še tematski park. Za vse to potrebujemo prostor, kjer se sedaj povsem stanovanjskemu naselju približujejo nasadi hmelja," je pojasnil župan.
​Marinič je še dodal, da je občina v pogovorih z ministrstvom predlagala, da bi država ta del zemljišč brezplačno prenesla na občino Videm. Parcele so namreč v državni lasti, v dolgoletnem najemu jih ima podjetje Hmelj Dornava. Kdaj bo znan razplet prizadevanj, župan še ne more napovedati: "To ni odvisno le od občine, pri postopku je namreč več kot 30 različnih soglasodajalcev." Hmeljišča, povedo domačini, onemogočajo razvoj naselja in občinskega središča, saj bi prostor radi namenili stanovanjski gradnji, tudi za gradnjo še kakšnih poslovnih prostorov in javnih zgradb. "Ujeti smo v te nasade hmelja, ki nam ne prinašajo nič dobrega, tudi sušilnica hmelja ob pokopališču kazi videz ne samo naše občine, pač pa tudi pogled na okoliško krajino. Vemo, da se stvari ne bodo spremenile z danes na jutri, a začeti je treba razmišljati v smeri, da Videm zadiha in je mogoče njegov prostorski razvoj načrtovati tudi na teh poljih," menijo Videmčani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta