(VIDEO) Soočenje kandidatov za poslance na Ptuju: Čuš za koalicijo Gibanje Svoboda, SDS in Povežimo Slovenijo

plt
04.04.2022 21:15

Kandidati za poslance na Ptuju na soočenju na BK TV o ključnih regionalnih projektih. Tudi o cestni infrastrukturi, razmerah v medijih in komunikaciji na družbenih omrežjih ter kulturnem področju, vključno z oceno ministra za kulturo Vaska Simonitija. Nazadnje pa tudi o tem, s kom bi šli ali ne bi šli v koalicijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nocoj so na BK TV prvič v živo soočili kandidate za poslance na Ptuju. Sodelovali so: Vlasta Stojak (SD), Peter Pribožič (NSi), Boštjan Koražija (Levica), Nuša Vrabl Ferenčič (SDS), Zvone Zinrajh (SNS), Simona Mauko (Naša prihodnost in Dobra država), Andrej Čuš (Povežimo Slovenijo) in Dejan Zavec (Gibanje Svoboda).

Soočenje si lahko ogledate tukaj: 

Precejšen del soočenja je bil namenjen regionalnim projektom, pri katerih so se kandidati v veliki meri strinjali oziroma so izpostavili podobne projekte, ki jih vidijo kot ključne za Ptuj, pri čemer so debatirali o zdravstvu in kulturi.
Zavec bi denimo izboljšal športno infrastrukturo, dokončal UKC Ptuj, izpostavil je tudi cilj zagotoviti čim več delovnih mest na Ptuju. Čuš je med tremi ključnimi projekti prepoznal urgentni center, vodovod, v večji meri bi bilo po njegovem treba povezati gospodarstvo in izobraževanje. Simona Mauko je k naštetemu dodala področje kulture, povečala bi samooskrbo ob dejstvu, da je na tem območju veliko dobre kmetijske zemlje. Koražija in Pribožič sta omenila nujnost ureditve ptujske obvoznice. Zinrajh je recimo ocenil tudi, da je potrebna nova večja moderna večnamenska dvorana, pa tudi dokončanje obnove starega mestnega jedra.

O delu in vedenju ministra Simonitija pa o decentralizaciji kulture

Nuša Vrabl Ferenčič je ocenila, da je država dovolj vložila v kulturo, glede delovanja in ravnanj ministra za kulturo Vaska Simonitija pa je ocenila, da ga nekateri sprejemajo, drugi pač ne. "Je na poziciji, to je treba spoštovati, kar pa ne pomeni, da slabo dela," je dejala. Stojakova je ocenila, da bi moral biti minister prvi zgled v odnosu do kulture, smo pa v zadnjih dveh letih priča neprimernemu odnosu do kulturnikov, še posebej samozaposlenih. Zavzela se je tudi za manj prekarnega dela. Pribožič je ministra za kulturo ocenil kot ustvarjalnega z intelektualnim nabojem in da je bilo precej nekulturnega odnosa do ministra, zato so bile njegove reakcije nerodne in je včasih naredil napako v komuniciranju. Koražija se s tem ni strinjal, izpostavil je tudi napade na STA in RTV in nedostojno komunikacijo Simonitija, tudi nedopustne odhode s sej odbora za kulturo. Zinrajh je dejal, da kulturni minister običajno zadene žebljico na glavico in da "sta za špetir vedno potrebna dva", bil je izzvan, je pa hotel narediti red. Simona Mauko se neposredno o ministru ni opredelila, je pa poudarila, da je kultura vedno ohranjala slovenski narod in da se je nekateri politiki bojijo. V zadnjih časih je bila kultura, ki je potrebna decentralizacije, ker je preveč fokusirana na center, po njenem zatirana. Čuš se je strinjal s potrebo po decentralizaciji, o ministru pa je dejal, da nihče ni popoln, da ima vsak svoje napake, zlasti če dela, tako jih ima tudi sam, soglašal je tudi s tem, da sta zmeraj za vse potrebna vsaj dva.​ Izpostavil je tudi rekordni proračun za kulturo z vidika naložb na Ptuju. Zavec je dejal, da so politiki zrcalo družbe, kultura naša identiteta, minister pa prvi, ki se mora pogovarjati.

S kom bi ali ne bi sodelovali

Pri sklepnem vprašanju, s kom bi šli v koalicijo, sta Zinrajh in Vrabl Ferenčičeva dejala, da ne izključujejo nikogar. Koražija je poudaril, da so pripravljeni sodelovati v levosredinski vladi. Simona Mauko bi koalicijo oblikovala s tistimi, ki imajo podoben program. Pribožič bi usklajeval programske točke, kar bi nato tudi dalo koalicijo. Zavec bi sodeloval z vsemi, ki hočejo pravno, socialno in demokratično državo. Stojakova ne bi bila v vladi, ki ne spoštuje demokratičnega in pravnega reda in ustave, izpostavila je že sklenjen sporazum o sodelovanju KUL-a in pogovore z Gibanjem Svoboda. Čuš je dejal, da prav tako ne izključujejo nikogar, da cenijo in spoštujejo partnerje, je pa provokativno navrgel po njegovem "simpatično idejo", da bi sestavili koalicijsko vladno povezavo SDS, Gibanja Svoboda in Povežimo Slovenijo.

Po soočenju z anketo preverjamo tudi, kdo je bil po vaši oceni najbolj prepričljiv. Glasujete lahko na spletni strani: https://lokalec.si/novice/anketa.

Še eno predvolilno soočenje v sodelovanju Večera in BK TV bomo v živo, odprto za javnost, pripravili na Ptuju v torek, 12. aprila, ob 17. uri v Narodnem domu (mala dvorana). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta