Vili na Kogu pri Ormožu povrnili nekdanji sijaj

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
18.05.2021 06:15
V Košarkini hiši po obnovi muzej, razstave, babičina kuhinja in klet s pivnico
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljena hiša daje značilen videz središču Koga. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Na Kogu končujejo obnovo podeželske vile, imenovane Košarkina hiša. Zgrajena je bila leta 1938 in je že vidno propadala, zato so se leta 2012 lotili temeljite obnove. Od takrat so jo postopoma prenavljali in jo naposled še energetsko sanirali. V njej so uredili muzejske in reprezentativne prostore, hkrati pa so z izselitvijo stanovalcev stavbi, ki je spomeniško zaščitena, lahko spremenili namembnost.

​Konec celovite obnove

​Kot nam je pojasnila Mateja Serec iz ormoške občinske uprave, so končali celovito ureditev objekta, vključno z vsemi potrebnimi podpornimi gradbenimi, strojnimi in elektromontažnimi deli za zagotovitev varnosti in funkcionalnosti. V sklopu energetske sanacije so izolirali strop proti neogrevanemu podstrešju, zamenjali stavbno pohištvo, toplotno izolirali pročelje in popravili stene, ki mejijo na klet. Prenovili so vir ogrevanja in osvetljavo v objektu, dodatno pa se je med sanacijo pokazala še nujnost obnove strehe.

Košarkina hiša leta 2012, ko jo je že najedal zob časa Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Tako so zdaj v kletnih prostorih vinska klet s stiskalnico in pivnico, sanitarije ter muzejski del, kjer so shranjeni stari predmeti. V zgornjem delu so dve večnamenski sobi in nova dvorana, ki je povezana z novo kuhinjo. Za obnovo hiše so dobili tudi denar iz kohezijskega sklada EU. Občina je namreč za sanacijo štirih javnih stavb namenila 1,6 milijona evrov, od tega jih je 670 tisoč prejela iz EU. Še nekaj dodatnega denarja so pridobili preko Lokalne akcijske skupine Upravne enote Ormož, porabili so ga za postavitev krušne peči in nekaj opreme. Obnova hiše je doslej stala nekaj čez 330 tisoč evrov.

​Veliko jim pomeni

Slavko Bedekovič, predsednik krajevne skupnosti Kog, kjer v šestih naseljih živi nekaj manj kot tisoč prebivalcev, pravi, da domačinom dokončna obnova hiše veliko pomeni in so je zelo veseli: "Za nas je pomembna, saj tvori veduto kraja in je zdaj le še polepšala vaško jedro. Obnovo smo čakali zelo dolgo, vse od leta 2012.

V prvi fazi smo dobili prenovljen gospodarski objekt in prešo, v drugi fazi klet s sanitarnimi prostori in žganjekuho, od leta 2015 pa smo čakali nadaljevanje in si zanj zelo prizadevali. Dobro je, da je ormoška občina izkoristila možnost izrabe denarja EU za celotno energetsko obnovo. Zdaj stavba čaka še na notranje opleske in opremo."

​Bedekovič napoveduje, da bodo objekt slovesno predali namenu v avgustu, ko že tradicionalno pripravljajo prireditve Poletje na Kogu. Kot še pove, bo prenovljena hiša služila kraju in vsem društvom. V njej bosta dve muzejski sobi: "V eni od njiju bo zbirka, posvečena Rudolfu Maistru, ki jo je večkrat obiskal, drugo bomo posvetili vsem kogovskim veljakom, od pesnikov in pisateljev do vinogradnika in vinarja Stanka Čurina, ki je ime Koga ponesel v svet. V dvorani s 50 sedišči bo mogoča video projekcija o Kogu in njegovih ljudeh, v hiši pa imamo tudi kmečko krušno peč in jo lahko s pridom uporabljajo udeleženke kuharskih tečajev, ki jih pripravljajo kmečke gospodinje. Te so imele svoj aktiv kot ene prvih v Sloveniji, zdaj delujejo kot sekcija kulturno-turističnega društva."

Kogovske kmečke gospodinje se že veselijo kuharskih tečajev v hiši s krušno pečjo. Foto: Štefan HOZYAN
Štefan Hozyan

V kraju je veliko dejavnih društev, poleg turističnega še društvo Antonovanje na Kogu, ki vsako leto pripravi ocenjevanje kašnic in vin, domačini so dejavni v športnem društvu in društvu upokojencev, znani so številni odlični vinogradniki, imajo pa tudi društvo starodobnih traktorjev Steyr. "Veselimo se, da bo hiša na voljo tudi za eksponate, ki so jih zbrale kmečke ženske ob pripravi vsakoletnih razstav," doda Bedekovič. Poudarja, da so se Kogovčani z ogledom Košarkine hiše že vključili tudi v ponudbo turistične destinacije Jeruzalem Slovenija: "Želimo si čimprejšnje oživitve družabnega življenja in k nam privabiti tudi druge, da spoznajo Kog, najlepši košček raja na Zemlji."

Predsednica sekcije kmečkih žena Ksenija Lukman, ki je v zadnjih letih postavila razstave Kogovski pogrinjki, Od niti do obleke, V "tišlarski" delavnici in druge, na poletnih prireditvah pa pripravijo pogostitve pod imenom Babičina kuhinja, pravi, da je prenovljena hiša pridobitev tudi zato, ker je v njej krušna peč: "Glede na epidemijo imam še mešane občutke glede poletne prireditve, saj ne vemo natančno, kakšne bodo omejitve. Pred epidemijo smo v kleti hiše pogostile tudi po 180 ljudi hkrati. Prenovljena hiša nam bo zagotovo dala nov zagon. Razmišljamo v smeri vinskih razvajanj in kulinarike, festivala vin, ki pa ga bo najbrž treba izvajati predvsem na prostem. Vsekakor bomo izvajale tečaje peke v krušni peči. Z veseljem pa bomo razstavile tudi vse eksponate naših prejšnjih razstav."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta