Vodja Rdečega Križa v Hočah: Naj dobra dela pobožajo dušo

Damijan Toplak Damijan Toplak
12.12.2021 04:00

V predprazničnih časih z dejanji in denarjem čim bolj pomagajmo pomoči potrebnim, apelirajo v Krajevni organizaciji Rdečega križa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Utrinek z avgustovske krvodajalske akcije KORK Hoče, skrajno desno predsednica Jelka Šaherl

Foto: KORK Hoče

KORK Hoče

"Najbolj ponosni smo, da smo tri akutne socialne primere iz naše krajevne skupnosti in širše iz občine uspeli rešiti v 24 urah," pove Jelka Šaherl, ki je maja letos postala predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Hoče. V teh primerih so priskočili na pomoč s paketi pomoči, v tretjem primeru, ko je šlo za zdravljenje in doplačilo za nakup električne postelje, pa sta ob njih na pomoč priskočila tudi center za socialno delo in referent na Občini Hoče - Slivnica. Mimogrede, tudi KO Rdečega križa ima svoje prostore v občinski zgradbi.

Obdarili bodo starostnike

Okrog dvajset paketov pomoči razdelijo vsaka dva meseca, ob tem pa se pomoči potrebnim delijo še tako imenovani županovi paketi, kar financira Občina Hoče - Slivnica. Ob pomoči Krajevne skupnosti Hoče poskrbijo za obdarovanje starejših, v dogovoru z njimi bo KORK Hoče obdaril okrog 50 varovancev različnih mariborskih domov starejših, ki so sicer občani Hoč - Slivnice. Tiste krajane, ki so stari nad 80 let, pa obdaruje Društvo upokojencev Hoče. "Obenem že poteka razdeljevanje naših koledarjev v zameno za prostovoljne prispevke. S tako zbranim denarjem bomo lahko še naprej podeljevali pakete pomoči socialno šibkim, prav tako smo že v letošnjem šolskem letu iz tega naslova za dva učenca OŠ Dušana Flisa Hoče kupili šolske knjige, učbenike in zvezke," pojasni Šaherlova.

Začasno so prekinili z brezplačnimi meritvami krvnega pritiska, holesterola, trigliceridov in krvnega sladkorja, kar so izvajali v občinski stavbi, v prostorih KORK Hoče, vsak drugi torek v mesecu, a upajo, tako Jelka Šaherl, da jim bodo epidemiološke razmere čim prej znova dopuščale izvajanje teh meritev. Ko se bodo zdravstvene razmere izboljšale, bodo izvedli tudi brezplačna predavanja o zdravstveni preventivi, za kar bodo skušali pridobiti kakšnega zdravnika. Še zmeraj so njihova poglavitna dejavnost krvodajalske akcije. Tako so 30. avgusta letos uspeli pridobiti pet novih krvodajalcev, novo akcijo pa načrtujejo za februar prihodnje leto v obdobju šolskih počitnic, saj jim v OŠ Dušana Flisa v Hočah zagotovijo prostore za izvedbo krvodajalskih akcij, za kar so jim v KORK Hoče hvaležni.

Pred občinsko stavbo občine Hoče -
Slivnica stoji adventni venček,
ki so ga postavili v KORK Hoče.

Foto: KORK Hoče

KORK Hoče

Ostanimo človeku človek

Predsednica KORK Hoče še omeni, da so zelo zadovoljni s sodelovanjem s predstavniki Občine Hoče - Slivnica, ki so jim zmeraj na voljo in pri katerih še niso naleteli na negativen odziv. Od nedavno imajo svoj profil na družabnem omrežju Facebook, dobro pa sodelujejo tudi z drugimi KO Rdečega križa v hoško-slivniški občini. Letos so žal morali odpovedati akcijo Drobtinica, prodajo podarjenih prehranskih izdelkov, pri čemer denarni izkupiček namenijo socialno šibkim otrokom. Zato pa so bili nedavno prisotni na Pohorski tržnici, kjer so krajanom delili adventne venčke, prav poseben adventni venček pa so postavili pred občinsko stavbo.

Na stojnici na tržnici so seznanjali z možnostjo letovanja otrok v Punatu na otoku Krku in o možnosti darovanja organov po smrti. Od državnega Rdečega križa so prejeli priznanje za požrtvovalno delo v času epidemije koronavirusa. Jelka Šaherl še pove, da se v KORK Hoče držijo načela: bodimo in ostanimo človeku človek, obenem pa upa, da bomo vsi v pričakovanju božiča in novega leta, še posebej v teh težkih razmerah, storili kaj dobrega in za dober namen, kar nam bo pobožalo dušo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta