Za novo vežico na Ptuju milijon evrov, o nujnosti obnove so debatirali leta

Hojka Berlič
08.12.2021 06:00

Ptujska občina bo ponovno iskala izvajalca za gradnjo novega poslovilnega objekta na pokopališču. Z racionalizacijo naj bi prihranili pol milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Objekt na ptujskem pokopališču bodo zrušili in na njegovem mestu postavili novega. 

Hojka Berlič

Zgodba poslovilnega objekta na novem ptujskem pokopališču ima že dolgo brado. Razprave o tem, da je vežica na novem rogozniškem pokopališču, ki je bila zgrajena v sedemdesetih letih, nujno potrebna temeljite obnove, so trajale leta. Glavni razlogi za obnovo so dotrajanost, energetska neučinkovitost in pomanjkanje prostora ter neprimernost oziroma nefunkcionalnost obstoječe mrliške vežice. "Skupni predprostori so zastekljeni, kar pomeni velike izgube energije, električna napeljava pa je dotrajana, tako da ni možnosti dodatnega ogrevanja, ki bi zagotovilo izboljšanje pogojev. Poslovilni prostor oziroma poslovilna ploščad je slabo umeščena, saj so v neposredni bližini sanitarije, ki jih obiskovalci uporabljajo tudi v času slovesnosti in tako motijo poslovilni obred. Velika težava je prav tako pomanjkanje skladišč za osnovno pogrebno dejavnost, saj ni primernega prostora za odlaganje krst in drugega materiala. Tudi pisarna, v kateri se opravlja sprejem strank, je neprimerna, ker je zelo utesnjena in ker skozi to sprejemno pisarno poteka prehod v drugo pisarno. Težava je še objekt cvetličarne, ki je sicer fizično ločen od objekta vežice, vendar ob njem ni skladiščnega prostora, zato se vse skladišči v prostorih objekta vežice," so ugotavljali na občini. Objekt pa tudi nima zagotovljene garaže ali kakršnegakoli drugega pokritega prostora za shranjevanje strojne mehanizacije in opreme, zato je ta sedaj parkirana v neposredni bližini vežice.

Zavrnili ponudbe za 1,5 milijona evrov

Odločitev, da obnova ne bi bila smiselna in bo zato nujna novogradnja, je sicer padla že v preteklem mandatu, a so se nato vse predlagane arhitekturne zasnove izkazale za predrage. Nekaj jih je občina naročila že v preteklem mandatu in tudi v tem, ocene njihovih vrednosti pa so se gibale do milijona do kar štirih milijonov evrov.

Marca smo poročali, da naj bi bili na občini vendarle našli rešitev. Projektant je zaključil dela, vrednost nove vežice pa je bila ocenjena na le pol milijona evrov, kolikor je bilo tudi denarja, zagotovljenega v občinskem proračunu. Aprila so nato ptujski mestni svetniki potrdili dokument identifikacije investicijskega projekta, v katerem so projektantsko oceno zvišali na dobrih 860 tisoč evrov, del sredstev naj bi primaknilo tudi podjetje Javne službe Ptuj kot bodoči upravljavec in izvajalec lokalne gospodarske službe upravljanja pokopališč. Objekt naj bi bil končan še v tem letu.

Takšen naj bi bil novi poslovilni objekt na ptujskem pokopališču. Vir: MO Ptuj

Mo Ptuj

A na javnem razpisu za izbiro izvajalca del se je pokazalo, kako zelo podcenjena je bila vrednost projekta. "Prve ponudbe smo zavrnili, saj so se gibale okoli 1,5 milijona evrov. Zdaj se vrtimo okoli milijona evrov, kar je še vedno visoko, ampak malo bolj realno," pojasnjuje ptujska županja Nuška Gajšek, ki je prepričana, da so bile prvotne cene za tak objekt previsoke, sploh če ga je primerjala s podobnimi objekti v drugih občinah. Zato so se lotili racionalizacije in ptujski svetniki so na zadnji seji potrdili proračun za prihodnje leto, v katerem je znova tudi postavka za zgraditev novega poslovilnega objekta, sedaj v višini dobrega milijona evrov, njegovo gradnjo pa namerava sedaj v celoti financirati občina sama.

Tudi pokriti zunanji prostor s sedišči

V sklopu investicije bodo zrušili stari objekt do kletne etaže. Novi objekt bo zidan, vhodni del bo podaljšan v nadstrešek, fasada bo delno gladko ometana v svetlih tonih, na vzdolžnih stranicah bo pločevina s strehe podaljšana na fasado.

V objektu bodo uredili prostor za ozvočenje, skupni prostor pred vežicami, vežice, prostore za shranjevanje, čajno kuhinjo, sanitarije, cvetličarno, garderobo, prostor s prho, prostor za pripravo pokojnika, hladilnico, skladišče, sprejemno pisarno, razstavni prostor ter pisarne in ločene sanitarije. Najpomembnejša pridobitev novega objekta bo sicer po besedah ptujske županje pokrit zunanji prostor, kjer bodo tudi sedišča in bo možnost za verske in druge poslovilne obrede.

Na občini so zaključili pripravo projektne dokumentacije in že pridobili tudi gradbeno dovoljenje. Javni razpis za izbiro izvajalca naj bi objavili še ta mesec, graditi pa želijo začeti že v januarju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta