Za nujne primere poslej le številka 112

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
28.06.2019 15:56

Za pomoč v nujnih primerih ljudje poslej ne morejo več klicati stacionarne številke ormoških reševalcev, temveč le še v dispečerski center v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljeni ZD Ormož omogoča odlične pogoje za delo urgentne službe.
Darja Lukman Žunec

Ormoški zdravstveni dom (ZD) se je pravkar vključil v novi sistem dispečerstva za nujno medicinsko pomoč, ki ga postopoma uvajajo po državi. Kar za občane Ormoža, Središča ob Dravi in Svetega Tomaža pomeni, da poslej namesto stacionarne telefonske številke ormoškega ZD, na katero so bili doslej navajeni, uporabljajo izključno le še številko 112.
Direktorica ZD Vlasta Zupanič Domanjko pojasnjuje, da glede oskrbe bolnikov ne bo nikakršnih razlik, saj se razpoložljivost ormoške službe nujne pomoči v njihovem javnem zavodu ne bo v ničemer zmanjšala: "Občani so lahko povsem gotovi, da jim bomo še naprej zagotovili 24-urno nujno medicinsko pomoč (NMP) vse dni v letu. Kadrovsko se ne bo za njih nič spremenilo, saj jim bodo še naprej na razpolago zdravniki in reševalci, ki jih že poznajo in so na njih navajeni." Prav tako se ne bo nič spremenilo z lokacijo, saj ambulante še naprej delajo v svojih prostorih v ZD Ormož. A pri tem opozarja, je potrebnega nekaj razumevanja in potrpežljivosti zaradi obremenjenih zdravnikov: "Gre za nuje primere, ker delo nujne medicinske pomoči poteka tako v ambulanti kot na terenu. Ker to delo opravljajo isti zdravniki, se prav lahko zgodi, kakor doslej, da bodo vse ekipe NMP delale na terenu in bo ZD za tisti čas zaklenjen."

Kaj so nujni primeri

Zaradi takega organiziranja dela in omenjene možnosti, da bi se znašli pred zaprtimi vrati doma, Zupaničeva občanom svetuje: "Če se znajdete v takem položaju, lahko pokličete pomoč katere izmed najbližjih ambulant, denimo v Ljutomeru ali na Ptuju, ali na urgentni center v Mariboru. Ali pa, kar je še najbolje, številko 112, saj je zdaj tudi naš ZD vključen v sistem enotne dispečerske službe zdravstva Slovenije, ki jo je prinesla nova organizacija urgentne medicine v celotni državi." Tudi sicer bo aktivacija ekip zanesljivo in hitro potekala preko dispečerskega centra in številke 112. "Klic bo sprejel dispečer ter po prejemu podatkov in odločitvi o stopnji nujnosti takoj aktiviral ustrezno enoto NMP. Lokacija enote z zdravnikom v ekipi pa še naprej ostaja v ZD Ormož."

Prenovljeni ZD Ormož omogoča odlične pogoje za delo urgentne službe.
Darja Lukman Žunec

​Spet več zdravnikov

Razveseljivo je, da je kadrovska stiska, zaradi katere je spomladi Zupaničeva najavila, da bodo potrebovali pomoč pri dežurstvu v nujni medicinski pomoči iz ljutomerskega ali ptujskega doma, zdaj nekoliko manjša. "V našem ZD so bile ambulante zaradi porodniškega dopusta dveh družinskih zdravnic in daljše bolniške odsotnosti še enega zdravnika močno obremenjene, zato so morali bolniki nekoliko več časa čakati na obravnavo. A kmalu se bo položaj izboljšal zaradi vrnitve odsotnega zdravnika in tudi zaradi sodelovanja z dispečerskim centrom."

Nujna medicinska pomoč tudi poslej v ZD Ormož deluje 24 ur na dan.
Darja Lukman Zunec
Nujna medicinska pomoč na Ormoškem ostaja dostopna kot doslej.
Zunec Darja Lukman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta