Zabavna kmetija nova priložnost za družino Murko z Zgornje Hajdine

Hojka Berlič
14.07.2021 06:25
S pomočjo evropskega projekta na družinski kmetiji Murko zakorakali na nekoliko drugačno pot. Znanje o pridelavi in pomenu zdrave hrane predajajo otrokom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakonca Murko dajeta velik poudarek spoznavanju domačih živali. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Ideja o Zabavni kmetiji, kakor se družinska kmetija Murko z Zgornje Hajdine v bližini Ptuja danes imenuje, nikakor ni zrasla čez noč, pravita zakonca Murko, ki sta posestvo po spletu okoliščin od Miranovih staršev prevzela leta 2007. Kot pojasnjuje Miran Murko, je bila njihova kmetija mešana, niso bili ozko usmerjeni, na primer le v proizvodnjo mleka ali mesa, kar je bilo tudi izhodišče za nadaljnji razvoj: "Torej, da je kmetija na neki način takšna, kot je bila nekoč. Z vsemi živalmi in ostalim. Res je, da je to precej zahtevno. A hkrati daje neko noto povezanosti z naravo." Mateja Murko: "Na začetku, ker sva bila oba v službi, je bilo vse skupaj bolj kot sprostitev, kot kak hobi. Živali so nam bile vedno všeč in vedno smo pripeljali še kakšno. K najinim otrokom so na obisk prihajali sošolci in veliko časa so preživeli v hlevu. Tam jim je bilo zanimivo. Tako se je potem nekako rodila ideja: kaj če bi šli s tem v poslovne vode, se malo usmerili v nekaj drugega. Zdaj smo na tej poti."

Prvič celotedenske dejavnosti

Leta 2013 se je Murkova tako odločila, da pusti dotedanjo službo. Obdelujejo okoli devet hektarjev zemljišč, a je slabost njihove kmetije, da je zemlja razpršena po različnih lokacijah, celo v Halozah, kjer zdaj na delu posestva čez poletje pasejo ovce, da čistijo hribovito zemljišče. Tudi sicer si prizadevajo, da imajo kar se da pestro zbirko domačih živali - ovce, koze, krave, bika, zdaj imajo tudi telička, pujse, kure, race, celo dva ponija. "Da lahko nekdo, ki pride na kmetijo, vidi in spozna te živali," pravi Murkova.

Tudi opremo za sobo, v kateri potekajo predstavitve, so na kmetiji pridobili v sklopu projekta. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Danes je namreč njihova vse pomembnejša dejavnost prirejanje delavnic, na katerih udeleženci na zanimiv, zabaven in poučen način spoznavajo celoten potek pridobivanja hrane - od priprave zemlje do priprave in pokušine dobrot, ki pridejo na naše krožnike. Kot pravita zakonca, sta si med drugim želela narediti nekaj, kar bi otroke potegnilo od informacijske tehnologije, ven iz sobe, in jim znova dalo občutek, da smo ljudje del narave.

Evropski projekt

Zato niso oklevali, ko so našli priložnost, da se prijavijo na razpis. Njihova edinstvena usmeritev je tako dobila precejšen pospešek tudi z nedavno zaključenim evropskim projektom Narava na krožniku, v katerem sta od leta 2017 poleg njihove kmetije pod okriljem Ljudske univerze Ptuj sodelovali še Kmetija Murko iz Lancove vasi in Kmetija Furek z Zgornje Hajdine. Cilj projekta je bila priprava osnovnih pogojev za izvajanje izobraževalnih vsebin na kmetiji, v aktivnosti pa so tako vključili otroke iz vrtca in učence OŠ Hajdina, njihove učitelje, starše in stare starše, upokojence, člane različnih društev in člane lokalnih kmetijskih gospodarstev. Pri tem je bil glavni namen izobraževanje otrok in mladine o pridelavi in pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane. "Naše vodilo je, da mladi spoznajo načine, postopke in potreben trud, da jed pride na krožnik, in da jo tako bolj cenijo in spoštujejo," pravijo na Ljudski univerzi Ptuj.

Projekt je sodelujočim omogočil pridobivanje številnih pomembnih usposabljanj. V okviru projekta so člani kmetij med drugim pridobivali računalniške veščine pa tudi pedagoško-andragoška znanja, ki jim bodo sedaj prišla še kako prav. Učili so se postavljati gomilaste grede ter se lotili predelave mleka v različne izdelke, peke kruha, peciva in sladic. Sledile so poskusne delavnice za otroke, na katerih so pridobljena znanja prenašali na otroke. "Ugotovili smo, da so jim bile zanimive senzomotorične igre, uživali so ob izdelovanju piškotov, jogurtov. Vse delavnice smo seveda vedno prilagodili starosti otrok. Starejši otroci so nam tako že na primer pomagali pri tehtanju, pri recepturi, tako da so že sami naredili testo, maso. In videli, kako od začetka pridemo do nekega končnega izdelka, ki ga postavimo na mizo in z užitkom pojemo," je nekaj vsebin triletnega projekta ob zaključku opisala Simona Pučko z Ljudske univerze Ptuj.

V času projekta se je na kmetiji zvrstilo več kot 700 otrok. "Moram priznati, da so otroci prišli z vsakega obiska tukaj, in bilo jih je kar dosti, navdušeni. Polni novih znanj, dogodivščin, izkušenj," je bil s sodelovanjem zadovoljen Mitja Vidovič, ravnatelj OŠ Hajdina. Ob koncu projekta so se preizkusili še na delavnicah za starejše, dejavnosti pa so predstavili tudi drugim zainteresiranim kmetijam.

Zakonca Murko dajeta velik poudarek spoznavanju domačih živali. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Kot poudarja Murkova, so s projektom pridobili ogromno: številna znanja, tudi praktična. Na kmetiji so tako že registrirali dopolnilno dejavnost s področja izobraževalnih vsebin. Letos pa že prvič izvajajo celotedenske počitniške dejavnosti za otroke, za zdaj sicer brez prenočitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta