Začenja se gradnja kolesarske povezave Ptuj - Juršinci

Hojka Berlič
03.12.2021 15:55

Župana Ptuja in Juršinc podpisala gradbeno pogodbo v višini 2,67 milijona evrov za izgradno odseka kolesarskih poti med občinama, ki bo močno izbojšal tudi prometno varnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Župana Juršinc in Ptuja, Alojz Kaučič in Nuška Gajšek, sta podpisala gradbeno pogodbo z direktorjem Javnih služb Ptuj Alenom Hodnikom. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Župana Ptuja in Juršincev sta danes s podjetjem Javne službe Ptuj podpisala gradbeno pogodbo za izvedbo drugega odseka projekta gradnje kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Spodnjem Podravju Ptuj – Juršinci. Skupna vrednost projekta je slabe 3 milijone evrov z DDV, od tega je vrednost gradbene pogodbe 2,67 milijona evrov. Skupno bo s tem projektom zagotovljena kolesarska povezava v skupni dolžini 11 kilometrov, od katerih bo na novo vzpostavljenih dobrih 8 kilometrov. Naložbo sofinancirata Evropska Unija v višini slabega 1.7 milijona evrov in država v višini dobrih 400 tisoč evrov.

Tudi kanalizacija, razsvetljava in pločniki

Po besedah ptujske županje Nuške Gajšek gre za dokaj obsežen projekt, ki ga občina sofinancira v višini slabih 700 tisoč evrov: "Hkrati bomo seveda urejali še meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo, tudi del pločnikov. Gre za 3,5 kilometra kolesarske steze, s katero se povežemo z Občino Juršinci. To je pomembno tudi zato, ker nam bo to omogočilo zagotavljanje varnih šolskih poti. Sploh na območju četrtne skupnosti Rogoznica, pri športnem objektu in igrišču, kjer nas občani že dlje pozivajo, naj uredimo tudi prehode za pešce. Zdaj bo to končno mogoče." Povezali pa bodo tudi že obstoječo kolesarsko stezo v Podvincih s kolesarsko stezo od Slovenskogoriške ceste, kar bo, je poudarila Gajškova, dodana vrednost za Ptuj, ki jo že dolgo čakajo. Po zaključku obnove Slovenskogorišče ceste bo tako šlo za neko zaključeno celoto, ki naj bi bila dokončno urejena v treh do štirih letih. Na trasi kolesarske povezave sicer občina čaka še na dokončanje razlastitve enega od kmetijskih zemljišč.

Brv na Pesnici bo gradila država

V sklopu projekta bo v Juršincih urejenih okoli 4,5 kilometra kolesarskih poti v vrednosti 1,1 milijona evrov, kar je po besedah tamkajšnjega župana Alojza Kaučiča za občino velik zalogaj: "A je treba poudariti, da smo pri tem imeli tudi veliko srečo. Na pogajanjih smo dosegli, da bo ureditev brvi na Pesnici, katere gradnja je bila ocenjena na skoraj 800 tisoč evrov, prevzela država. Mi bomo financirali le projektiranje." Kolesarska pot bo iz centra Juršincev potekala skoraj do naselja Pacinje. Tudi Kaučič je ob tem poudaril izjemen pomen izgradnje novih kolesarskih poti za prometno varnost, poleg tega bodo tako povezali dve njihovi največji naselji, Juršince in Gabrnik: "Te kolesarske poti so lahko hkrati tudi poti za pešce. Tu je precej gost promet in prometna varnost je bila doslej precej vprašljiva." 

V Juršincih sicer že projektirajo tudi izgradnjo kolesarskih poti v smeri proti Pomurju. "Gre še za okoli 5 kilometrov kolesarskih poti, ki bodo urejene v prihodnjih treh letih," je še povedal Kaučič.

Dela morajo biti po pogodbi dokončana marca leta 2023. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Nov projekt v rokah javnega podjetja

Kot pravi direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik, bodo želje, da bi z deli začeti hkrati tako v Ptuju kot v Juršincih, upoštevali v kar največji meri. Sam začetek del pa je v precej odvisen od vremenskih pogojev. "Dela morda na prvi pogled ne izgledajo zelo zahtevna, a je na trasi tudi kar nekaj brvi, prehodov čez melioracijske jarke, čez potoke. Tu je tudi ena večja brv, ki jo bo sicer gradila država. Tako, da bo nekoliko bolj zahteven že sam organizacijski pristop, pa tudi izvedbeni. Potrebo je urediti meteorno kanalizacijo, urejamo javno razsvetljavo. Projekt bo tako kar nek svojevrsten izziv," je povzel Hodnik.  Rok za dokončanje del je marec leta 2023, a če bodo okoliščine dopuščale, bodo po Hodnikovem prepričanju lahko z deli zaključili že prej.

Javno podjetje je sicer v zadnjem času na razpisih bilo izbrano za izvajalca kar nekaj večjih projektov, ker je po Hodnikovem mnenju nenazadnje tudi dokaz, da je tudi izvedba ostalih del, ki jim jih občina zaupa neposredno, v nekih konkurenčnih okvirjih. Obenem se poraja vprašanje, ali bo podjetje zmoglo izvedbo toliko hkratnih projektov. "Imamo kapacitete in tudi projektov se ne lotevamo popolnoma sami. Posebej za nekoliko bolj specifična dela z veseljem vključujemo prvenstveno lokalna gradbena podjetja. Tako je pri revitalizaciji Stare Steklarske, pa tudi pri obeh odsekih kolesarskih poti. In tako bomo za projekte kandidirali tudi v bodoče. Želimo namreč, da projekti, ki se odvijajo v tem okolju, kolikor se le da, tudi ostanejo v rokah lokalnih izvajalcev," odgovarja Hodnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta