Začetnik astronomije v Sloveniji je rojen v Svečini, kot zdravnik cenjen na Dunaju

Aleksandra Papež
14.03.2021 05:25
V Knjižnici Lenart so pripravili virtualno razstavo o pomembnem možu, slovenskemu rojaku, Andreju Perlahu (ponekod Perlach, Perlacher). Ta naj bi se leta 1490 rodil na skrajno zahodnem robu Slovenskih goric, v Svečini, in umrl leta 1551 na Dunaju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spominska plošča na cerkvi sv. Andreja v Svečini Foto: Nada Valdhuber
Nada Valdhuber

Ker je izviral iz premožnejše družine, mu je bila pot v šolske klopi odprta. Na Dunaju je najprej študiral matematiko in astronomijo, kasneje tudi medicino. Že v času študija je pričel predavati, to naj bi počel 30 let.

Astronomi ga imenujejo oče slovenske astronomije, saj velja za prvega slovenskega znanstvenika, ki je zanamcem zapustil znanstvena tiskana dela s tega področja. Izdajal je almanahe, prvega leta 1517 za leto 1518. Vsebovali so podatke o legah in gibanju nebesnih teles ter praktične nasvete. Sestavil in izumil je tudi več naprav, s katerimi so si astronomi olajšali opazovanje in merjenje nebesnih teles, in bil eden redkih, ki so tedaj opazovali Merkur.

Velja pa tudi za prvega slovenskega zdravnika, ki se ga je omenjalo v svetovni literaturi. Leta 1540 so izdali knjižico Kako se obvarovati pred kugo, ki se žal ni ohranila, čeprav viri pišejo celo o več izdajah. Na podlagi nje naj bi bil Perlah sestavil tudi posebno uredbo Infekcions Ordnung, ki je služila za zajezitev širjenja kuge. V njej je poudarjal pomen preproste dezinfekcije in deratizacije. V svojem času je veljal za uglednega dunajskega zdravnika, razni viri ga primerjajo celo s Hipokratom. Leta 1540 naj bi deloval na mestu magistra sanitatis, katerega delo bi danes lahko primerjali z delom epidemiologov.

Na Perlaha opominja spominska plošča na cerkvi sv. Andreja v Svečini. Univerza v Mariboru pa še danes podeljuje nagrado in priznanje Andreja Perlacha. Razstava se ob opisovanju Perlahovega življenja in dela dotakne tudi Svečine v sodobnem času. Video projekcijo in celotno besedilo najdete na spletni strani Knjižnice Lenart pod zavihkom Domoznanstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta