Zale so počaščene, da so zapele ob prazniku učiteljev

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.10.2020 05:00

Članice Etno skupine Zale so bile vesele povabila Učiteljskega zbora Slovenije Emila Adamiča. Med izbranimi zasedbami, ki so stale pod mogočnimi orglami v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, so kot zadnje nastopajoče publiko predramile z ljudskimi glasbili (harmonika, violina, 'rifl' in lončeni bas).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vito Debelak

Čeprav sedanji čas ni naklonjen druženjem in množičnim prireditvam, pevke Etno skupine Zale smelo zrejo v prihodnost, saj vedo, da pesmi naših babic in dedkov, ki jih rade prepevajo, skrivajo modrost, optimizem in veselje do življenja. Pevsko-instrumentalna Etno skupina Zale izhaja iz raško-framskega okolja in že skoraj 20 let prepeva izključno slovenske ljudske pesmi in pesmi zamejskih Slovencev ob avtorskih pesmih vodje skupine Romane Maté (besedilo in glasba) in Dore Ožvald (priredba), napisanih prav zanje.

V Slovenski filharmoniji
Vito Debelak

Poleg umetniške vodje se ljudskim zvokom predajajo Jelka Bojc, Branka Gašparič, Valentina Gselman, Zdenka Marolt in Simona Napast. Da so njihovi vokali polnejši in bolj zvočni, poskrbita virtuozinji Dora Ožvald z igranjem na violino in Tina Bohak Adam na diatonično harmoniko. Tema inštrumentoma se v poskočnih ritmih pridružujeta lončeni bas in rifl, ki še bolj ljudsko obarvata njihove skladbe.

Stalne gostje na lokalnih dogodkih

Peti so delavke OŠ Fram (z izjemo Tine Bohak Adam, ki kot docentka predava na oddelku za glasbeno pedagogiko Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani) pričele v oktobru 2001, ko je bil njihov sestav številčno večji, od septembra 2003 do nedavnega so prepevale v nonetu, ko se je Maja Radinović odločila zapustiti njihove vrste. Glasbeno navdihnjene pedagoginje pesem druži in jim omogoča veliko prijetnih trenutkov zunaj delovnega okolja. Z nastopi popestrijo božične koncerte v svojem kraju, se udeležujejo različnih krajevnih in občinskih prireditev, povabijo pa jih tudi, da zapojejo ob otvoritvah razstav ali na glasbenih dogodkih. Ob dnevih odprtih vrat in bogatih kulturno-kulinaričnih dogodkih so stalne gostje na framskih turističnih kmetijah Pri Baronu in Pri Kovačniku.

Pripravljajo že tretjo zgoščenko

V prijetnem spominu imajo sodelovanje na radijskih postajah Murski val in Slovenske gorice, z veseljem pa so jim prisluhnili tudi poslušalci in gledalci priljubljene oddaje V naši družbi s Smiljanom Greifom in Blažem Švabom. Vesele pevke medse radi povabijo ljudski godci in pevci ob različnih pevskih priložnostih. Posnele so glasbeni spot za dokumentarno oddajo Sledi (o dr. Pavlu Turnerju), posebno ponosne pa so na pevsko navezo s kulturnimi društvi iz Sarajeva, Zenice in Kaknja, kjer so dvakrat gostovale ter med Slovence v tujini ponesle domačo besedo in ljudsko pesem, ob kateri se je marsikomu orosilo oko ob spominu na nikoli pozabljeno vez z domovino.

Simona Napast
Vito Debelak

Pesmi Etno skupine Zale so posnete na dveh zgoščenkah, v pripravi je že tretja in ta bo še posebno poskočna, saj bodo na njej samo ljudski venčki z večno zelenimi melodijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta