Zavrh nad Voličino: Ustvarili so Maistrovo svetišče

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
28.11.2018 18:46

Štupičevo vilo, kjer je počitnikoval general Rudolf Maister, je občina odkupila in obnovila, v njej pa so uredili muzej, posvečen tudi njegovim sodobnikom. Tako so vilo iztrgali propadanju in jih povrnili nekdanji lesk. Domačini ponosni, da spomin na Maistra gojijo že vse od leta 1961.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V obnovljeni Štupičevi vili bodo prihodnje leto uredili še gostišče. 
Franc Veit

Kar desetletje je nekdanja Štupičeva vila v Zavrhu, ki se je je prijelo ime Maistrova vila, propadala. V zadnjem delu stavbe je sicer občina skrbela za kulturno dvorano, ki jo je prizidala k hiši v letih 1947-48.Tam so uredili tudi manjšo zbirko, posvečeno generalu Rudolfu Maistru, in mu postavili tudi kip. Vendar je večji del impozantne stavbe bil v zasebni lasti in ga je najedal zob časa, kar se je še najbolj kazalo predvsem na njenem pročelju.

​Magnet za obiskovalce

Zavrh je prav zaradi spomina na Maistra bil venomer dobro obiskan, k čemur je pripomogel tudi razgledni stolp. V stavbi je nekoč delovalo tudi gostišče Maistrova klet, ki pa je bilo precej zadnjih let zaprto. Občina je glavno stavbo leta 2016 odkupila in jo temeljito obnovila ter v njej oblikovala novo, širše zastavljeno zgodovinsko zbirko in hišo poimenovala Hiša spominjanja. Poleg že obstoječe zbirke, posvečene Rudolfu Maistru - Vojanovu, so zastavili še novo razstavo.
Podeželska vila je bila sicer zgrajena leta 1923 in poimenovana po nekdanjemu lastniku Franu Štupici. General Maister je v njej počitnikoval v letih 1924,1925 in 1929 ter si tam nabiral svežih moči. V goste ga je povabil njegov mladostni prijatelj, lenarški notar Štupica. Tja je general rad zahajal, ker se je med vinogradi na obronkih Slovenskih goric počutil prijetno. Bil je tudi čas za njegovo pesniško ustvarjanje, saj je tukaj napisal nekaj svojih pesmi, ki so danes ponarodele. Med njimi je zagotovo najbolj znana Katrca.

​Videz kot nekoč

Občina Lenart je vilo tako obnovila, da je njen videz tak, kot je bil v času, ko je bil njen lastnik notar Štupica in je tam oddih preživljal Maister. "Uredili smo pročelje, zamenjali stavbno pohištvo, torej okna in vrata, zamenjali pode, tlakovali zunanje površine, uredili dostop do vile in odstranili del prizidka," je na temeljito obnovo vile ponosen lenarški župan Janez Kramberger.
Vrednost obnovitvenih del in ureditve muzejske zbirke Maister po Maistru in celotne Hiše spominjanja je več kot pol milijona evrov, od tega jim jih je kakih 200 tisoč uspelo pridobiti z vključitvijo v širši projekt Detox. Namenjen je obnovi snovne in nesnovne dediščine preteklosti in sodi v okvir čezmejnega sodelovanja Interreg med Slovenijo in Hrvaško. Preostali delež je primaknil proračun Občine Lenart. V prihodnjem letu bo občina izvedla javni razpis in poiskala še najemnika gostišča.

​Ljudsko slavje

Eden od pobudnikov obnove vile in njene dodatne vsebine je lenarški zgodovinar dr. Marjan Toš. "Pomembno je, da je bila pobuda zgodovinarjev o odkupu in obnovi stavbe in vsebini muzejske zbirke upoštevana. In največji dokaz, da smo šli v pravo smer, je zame dejstvo, da se je na ponovni otvoritvi vile zbralo toliko domačinov, kot jih nisem videl že dolgo, pa hodim v Zavrh od leta 1985 dalje. Ocenjujem, da se je na otvoritvi ponovilo leto 1963, ko so v Zavrhu odprli prvi stolp in ko so takratni časopisi poročali, da je bilo v Zavrhu veliko 'ljudsko slavje'. Zgodovina se očitno ponavlja," navdušeno pove Toš. In doda, da je Zavrh edini kraj v Sloveniji, kjer so negovali spomin na prvega slovenskega generala skozi celotno obdobje po drugi svetovni vojni, torej tudi v časih, "ko tovrstno javno spominjanje ni bilo popularno, kaj šele zaželeno". Prav zato so se v pričujoči postavitvi spomnili na številne zaslužne domačine in lokalna društva, ki so oziroma še vedno negujejo spomin na Maistra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta