Zavrh: Obnovljena bo stara cimprača, ki jo je podaril domačin

Darja Ornik
13.06.2021 04:00
Občina Lenart je pred dvema letoma že poskrbela za obnovo slamnate kritine na hiški, ki jo je podaril sedaj že pokojni zdomec Janko Kramberger. Stavba je izvirna tipična slovenskogoriško hiša iz 19. stoletja, kulturni spomenik lokalnega pomena. Ohranjeni so stavbno pohištvo - okna s križi, številni stavbni detajli, značilni prostori, kot so priklet (veža), kühna (črna kuhinja), hiša (soba) in štübl (sobica). Cimpračo želijo obnoviti in ohraniti v izvirni obliki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Streha je že obnovljena, preostalo je načrtovano za prihodnje leto.
Marko Katan

Cimprača, iz lesa zgrajena, z blatom ometana in s slamo krita viničarska hiša, ki stoji sredi Zavrha, je bila še pred kakšnimi 20 leti v ponos kraju in takratnemu lastniku Janku Krambergerju, a jo je postopoma začel najedati zob časa. Starejši domačini se še gotovo spominjajo zadnje stanovalke, Ronarjeve Mime, ki je umrla okoli leta 1980, zato se je hiše prijel vzdevek Ronarčina koča.

Kramberger je leta 2017 nato cimpračo podaril Občini Lenart z namenom, da se zanamcem in obiskovalcem Zavrha ohrani slovenskgoriška kultura in stavbna dediščina.

Občina Lenart se je za obnovo prijavila na razpis ministrstva za kulturo in dobila odobreno sofinanciranje, izvedba je predvidena prihodnje leto. In sicer bodo obnovljeni zunanji in notranji ilovnati ometi, stavbno pohištvo, lesene podnice, opečni tlak, leseni stropovi, obokana klet in zunanje tlakovanje ter druga gradbena dela, vse po načelih cimprane gradnje in v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Obnovljena cimprača bo Zavrhu povrnila del avtentične krajinske podobe, saj priča o završkem vsakdanjem življenju v preteklosti, o obdobju, ko je Ivan Cankar novembra 1910 obiskal notarja Štupico v vili v Zavrhu, o času pred tem in v desetletjih, ki so sledila. Skriva znanja starih mojstrov obrti, ki izginjajo: krovcev, tesarjev, mizarjev, pečarjev.

Cimprača ne bo zgolj hiša ali koča, kot rečejo domačini, z ustrezno opremo prostorov bo vabila kot muzejska zbirka. Hkrati bo oživela z izobraževalnimi dejavnostmi, delavnicami, manjšimi prireditvami. Namenjena bo ljudem, otrokom iz vrtcev in šol, mladim in starejšim. Zaživela bo z domačini in obiskovalci, kot dediščina preteklosti, hkrati pa bo ponudila nove izzive in možnosti za razvoj turizma v Zavrhu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta