Zbiranje zamaškov v humanitarne namene teče naprej

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.02.2020 16:55

Humanitarec Ignac Habjanič kljub lanskim zapletom še naprej zbira plastične zamaške, odkupuje jih podjetje iz Grosupljega. Na zadnje so z njimi pomagali družini iz Poljčan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi tokrat so se številni zbrali v skladišču na ptujski železniški postaji, da bi podprli Habjaničeva humanitarna prizadevanja.
Hojka Berlič

Ptujčan Ignac Habjanič je z nedavnim prvim letošnjim odvozom zamaškov priskočil na pomoč družini šestletnega Luka Brajliha iz Poljčan, ki ima cerebralno paralizo, zaradi česar ne more hoditi in govoriti pa tudi ne samostojno sedeti. Denar bodo, kot je pojasnila mama Mihaela Mlakar, namenili za terapije, ki so izjemnega pomena za sinov razvoj: "Redne terapije nas stanejo okoli 190 evrov tedensko. Tega sami nikakor ne zmoremo, zato smo hvaležni za vsako pomoč in podporo." S pomočjo vojakov so na kamion Slovenske vojske znova naložili preko 3000 kilogramov plastičnih zamaškov.

Prvo sodelovanje z Omaplastom

Ker je podjetje MPI iz Žerjava, kot smo že poročali, s preteklim letom nehalo odkupovati plastične zamaške, so vojaki zamaške, ki jih je zbral Habjanič, tokrat prvič odpeljali v odkup v podjetje Omaplast iz Grosupljega, ki zamaške za predelavo odkupuje po tržni ceni 190 evrov za tono. Kot pojasnjuje direktor podjetja Marko Omahen, se s predelavo odpadne plastike ukvarjajo že 40 let, če pa lahko ob tem storijo še kaj dobrega in komu pomagajo, jih takšno sodelovanje še toliko bolj zanima. Podjetje zamaške predela v granulat, ki ga nato različni proizvajalci uporabljajo za izdelavo novih plastičnih proizvodov.

Okoli 600 evrov bo družini v pomoč pri plačilu terapij za sina Luka.
Hojka Berlič

Znova številni podporniki

Ignac Habjanič je tudi k tokratni akciji pritegnil številne podpornike, med njimi tudi ptujskega podžupana Marjana Kolariča, ki pravi, da se rad udeležuje podobnih akcij, zlasti ko je znano, komu je denar namenjen: "Ob tem pa sem tudi žalosten, saj bi po mojem mnenju morala država narediti več, da bi poskrbela za upokojence v težkem socialnem položaju in tudi za mlade družine." Kot podporniki so se tokratni akciji pridružil tudi člani Šole zdravja in uspešni mladi ptujski atlet Kristjan Čeh. Habjanič je ob letošnji prvi akciji poudaril, da zbiranje zamaškov v humanitarne namene poteka nemoteno. Marsikdo je namreč napačno razumel napoved prenehanja sodelovanja s podjetjem iz Žerjava, češ da zamaškov ne bo več zbiral. Vse na širšem območju pa obvešča še, da tudi zbirna mesta za zamaške ostajajo na lokacijah kot v preteklosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta