Zdravstveni dom Ptuj okrepljen z ekipo nujne pomoči

Hojka Berlič Hojka Berlič
15.01.2022 06:20

Kljub znova izrednim razmeram v minulem letu se lahko pohvalijo s pomembnimi investicijami in širjenjem programov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V pritličju so na novo uredili ambulanti splošne medicine.

Hojka Berlič

Lani so v ptujskem zdravstvenem domu (ZD) kljub številnim izzivom, s katerimi so se srečavali zaradi epidemije covida-19, uspešno zaključili tudi kar nekaj investicij. V pritličju so tako uredili prostore za dve novi ambulanti splošne medicine. V nove prostore so preselili ambulanti 5 in 10.

Dodatnih enajst zaposlitev

Izjemno pomembna za celotno območje Spodnjega Podravja, ki ga ptujski ZD pokriva, pa je tudi pridobitev novega, celotnega programa - torej za vseh 24 ur dnevno vse dni v tednu - ekipe nujne medicinske pomoči. "To je ekipa, ki pride z rešilcem, brez zdravnika. Na ta način bomo zaposlili tudi enajst novih ljudi, pet diplomiranih zdravstvenih delavcev in pet zdravstvenih tehnikov. To je velika pridobitev, na katero smo dolgo čakali, a nam je le uspelo. Zahvaliti se je treba ministrstvu za zdravje, da je imelo posluh. Uspelo nam je z dobrim, odličnim delom naših ekip," je zadovoljna direktorica ZD Ptuj Metka Petek Uhan.

Ob pridobitvi nove ekipe seveda potrebujejo še ustrezen vozni park. Lani so tako na javnem razpisu pridobili tudi dve novi reševalni vozili v vrednosti dobrih 340 tisoč evrov. "Gre za vozili tipa A in B. V letu 2021 pa smo kupili še tri osebna vozila za izvajanje patronažne dejavnosti, zdravstvene vzgoje in sodobne oskrbe starejših oziroma v okviru centra za duševno zdravje za izvajanje obiskov na domu pri pacientih, ki to seveda potrebujejo," pojasnjuje Petek Uhanova.

Njihov vozni park tako v celoti obsega 52 vozil, v njem pa je dvanajst reševalnih vozil. To sicer zadošča sedanjim potrebam, a se je treba, kot dodaja Petek Uhanova, zavedati, da morajo slediti evropskim usmeritvam: "Treba bo začeti razmišljati o zeleni energiji. V tem letu bomo začeli delovati v skladu s tem, posodabljati bomo začeli starejša vozila in začeli nakupovati električna oziroma hibridna." Povprečna starost vozil v njihovem voznem parku je sicer okrog deset let.

V ptujskem ZD so poleg vozil opravili tudi nekaj pomembnih nakupov opreme v skupni vrednosti čez 400 tisoč evrov, med drugim najsodobnejši ultrazvočni aparat za ginekološki ambulanti.

V preteklem letu pa so uspešno zaključili pogajanja in z novim letom pridobili dermatologa za poln delovni čas. "Specialista torej imamo, ki že opravlja svojo dejavnost osem ur na dan. Sicer pa se za pridobitev programa še borimo. Upam, da bomo z novim aneksom prišli do celega programa. Do sedaj smo namreč imeli 0,2 programa, potrebujemo ga torej še 0,8," pojasnjuje direktorica ZD Ptuj.

Svojih ortodontov nimajo

Po besedah Petek Uhanove je sicer v tej nepredvidljivi situaciji še težko reči, kako bodo v ZD finančno zaključili minulo leto, a upajo, da bo kljub vsemu uspešno. Ker so dobili nove programe in posledično zaposlovali, se približujejo 300 zaposlenim.

"Kadrovsko bi zaradi upokojitev potrebovali ginekologa, prav tako pulmologa. Vsekakor bi potrebovali tudi kakega splošnega zdravnika. Želeli bi si specializantov družinske medicine. Če želimo slediti usmeritvam, da zdravnik naj ne bi imel več kot 1895 glavarinskih količnikov, bomo seveda potrebovali še mlad kader. In upam, da se bodo naši kolegi za to tudi odločali," o trenutnem pomanjkanju kadrov pravi Petek Uhanova.

Specializacijo so predvideli tudi v zobozdravstveni dejavnosti, na ortodontiji, kjer njihove potrebe pokrivajo zunanji izvajalci, saj notranjih nimajo. Za pridobitev specializacije pa se trudijo še za zapolnitev mest v ambulanti za čeljustno kirurgijo. "V zobozdravstvu smo sedaj razmere sicer nekoliko uredili, tako da čakalne dobe niso predolge. Za ortodontijo pa so seveda takšne, kot so po vsej Sloveniji, torej resnično nenormalno dolge," še dodaja direktorica.

Načrtujejo nadzidavo

Investicijsko sicer po besedah Petek Uhanove ne nameravajo počivati niti v tem letu: "Glede na širjenje dejavnosti predvidevamo, da bomo lahko začeli pripravljati dokumentacijo za nadgradnjo zdravstvenega doma. Videli pa bomo, ali bomo lahko že v tem letu tudi začeli investicijo ali pa nam bo uspelo pridobili vsaj gradbeno dovoljenje in nato sama dela nadaljevali v prihodnjih letih."

Direktorica Metka Petek Uhan

Hojka Berlič

V novih prostorih bi radi uredili ambulante splošne medicine, potrebujejo prostore za delovanje patronažne službe in tudi za potrebe zdravstvene vzgoje. "Cepljenje bomo, tako kaže, imeli kar kot osnovno dejavnost in bomo za to potrebovali tudi posebne prostore. Zato bomo za zdravstveno vzgojo, ki je seveda sedaj zaradi epidemije ne izvajamo, potrebovali nove prostore," pojasnjuje načrte. V lani dokončane prostore, sicer namenjene zdravstveni vzgoji, so namreč prav s tem tednom iz kulturne dvorane Breg (Koruzjeka) preselili cepilni center. V drugem nadstropju zdravstvenega doma namreč lahko ob vse nižjih temperaturah ljudem zagotovijo primernejše pogoje. Vstop v cepilni center pa je mogoč pri vhodu 7, ki je bil do sedaj namenjen vstopu v prostore zobozdravstvene dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta