Združeni do zanimivejše ponudbe kulturnega turizma

Hojka Berlič
07.01.2022 06:30

Na Ptuju bodo v sklopu evropskega projekta oblikovali blagovno znamko Arheološki park Poetovio. Rimskodobno dediščino želijo povezati v privlačnejšo celoto

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mitreji so ena od pomembnih znamenitosti s Ptujskega.

Slavica Pičerko Peklar

Ptujska občina želi v okviru dve leti in pol trajajočega evropskega projekta ArcheoDanube, Arheološki park v mestnih območjih kot orodje za lokalni trajnostni razvoj, pozornost posvetiti predstavitvi arheološke dediščine Petovione in ostankov rimske dediščine v starem mestnem jedru. Kot izpostavljajo v projektu, ima Evropa kulturno dediščino neprecenljive vrednosti, ki jo je pomembno ohranjati in omogočati dostop do nje. Ena izmed možnosti za dosego tega so tudi arheološki parki, kjer lahko obiskovalci spoznajo in doživijo arheologijo. V okviru projekta zato raziskujejo, kako je mogoče tovrstne parke umestiti v urbani kontekst.

Oblikovanje blagovne znamke

"Mesta imajo težavo, kako prikazati arheološka najdišča. Mesta se razvijajo, tu gre za vpliv mobilnosti, naseljevanja, novih stavb. Projekt išče rešitve, kako najbolje prikazati ta arheološka najdišča v urbanih delih mest," pojasnjuje strokovni sodelavec ZRS Bistra Ptuj Danilo Čeh. Na Ptuju so se odločili, da bo prvi korak določitev neke skupne blagovne znamke rimski dediščini na Ptuju.

"Zakaj? Vseskozi smo govorili o Arheološkem parku Panorama. A se hkrati vsi zavedamo, da to ni arheološki park. Da ni niti blizu arheološkemu parku. Ptuj pa ima ogromno kulturne dediščine, povezane s starim Rimom, ki pa ni združena v neko skupno celoto. Po pravici povedano, me je osebno šokiralo, ko sem si lani prvič ogledal rimsko peč. Vrhunska stvar. Imamo mitreje, v središču mesta Orfejev spomenik, zaživel bo lapidarij, na Ptujskem gradu so na ogled številne razstave ..." pravi Čeh.

Kritična masa ponudbe

Zdaj naj bi pod skupnim imenom Arheološki park Poetovio povezali vso to kulturno dediščino. Po Čehovih besedah je namreč za trženje na turističnem trgu potrebna dovolj velika količina ponujenega, česar Panorama sama ne zagotavlja: "Z vsemi temi povezavami pa dobimo kritično maso ponudbe, ki jo lahko predstavimo obiskovalcu, z njo nagovorimo kulturnega turista iz Slovenije in tujine, da pride na Ptuj in si ogleda te znamenitosti. Nekatere ptujske kulturne znamenitosti iz rimskega obdobja so namreč svetovnega pomena. Na primer I. mitrej s kipom bikonosca. Samo dva sta na celem svetu, pri Ptuju in v muzeju Louvre v Parizu. Zakaj tega ne predstavljamo na takšen način?" Hkrati si želijo na ta način približati pomen te kulturne dediščine tudi lokalnemu prebivalstvu.

V sklopu projekta bodo oblikovali blagovno znamko in glavne znamenitosti, združene vanjo, ter izoblikovali turistični produkt s promocijskim materialom. Urediti pa nameravajo tudi turistično pot. Pravzaprav vse, pravi Čeh, kar je potrebno, da bo mogoče blagovno znamko učinkovito tržiti in predstavljati izven Ptuja. V okviru projekta bodo tako izdelali še kopije treh rimskih spomenikov ter jih postavili ob dve ptujski vpadnici in v Sončni park. S tem namreč želijo na ključnih točkah turiste nagovarjati k ogledu ostale rimske dediščine in hkrati nekoliko povečati ponudbo v starem mestnem jedru. Skupaj s partnerji projekta bodo pripravili tudi interaktivna in inovativna orodja, ki bodo pomagala spoznati zgodovino mest na zabaven način, med drugim z aplikacijo ArcheoTales.

Težave z dostopnostjo do nekaterih znamenitosti - sicer lepo urejena rimska peč je na primer danes dostopna le za organizirane skupine ob predhodni najavi - nameravajo reševati v sklopu drugega projekta Transfer, v katerega je občina prav tako vključena in je namenjen izdelavi strategije upravljanja po posameznih segmentih. "Kot veste, nekatere upravlja pokrajinski muzej, druge na primer zavod za turizem. Želimo natančno razdeliti naloge, da bi na koncu v sklopu obeh projektov prišli do blagovne znamke, ki jo bomo lahko plasirali na trg in bo dala večjo dodano vrednost naši kulturni dediščini," še pojasnjuje Čeh. Sicer bodo v sklopu projekta Transfer nekoliko obogatili tudi Panoramo, kjer bodo namestili dodatne informacijske table z opisi in replike izkopanin na mestu njihovih najdb. In če so nekatere znamenitosti v dobrem stanju, so druge v precej manj dobrem. V ZRS Bistra se zato v sklopu še enega od projektov, Ister - Povezovanje historičnih rimskih poti v podonavski regiji, lotevajo tudi te teme. Po letih naj bi tako rešili težave z urejenostjo ostankov rimske ceste pri ptujski bolnišnici. Čeh: "Smo v zaključnih pogovorih z bolnišnico in Zavodom za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) RS glede tega, na kakšen način je te ostaline najbolje zavarovati in predstaviti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta