Že 60 let je predan planinstvu, dobra tri desetletja je tudi planinski vodnik

01.11.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Planinec Franc Meke vrsto let tudi prepeva v pevskem zboru.
Osebni arhiv

Franc Meke je leta 2019 prejel častno listino Planinske zveze Slovenije (PZS), najvišje priznanje na področju planinstva, ki mu je bilo slovesno podeljeno v Laškem. Pred tem si je prislužil bronasti, srebrni in zlati znak PZS ter najvišje priznanje za več kot tridesetletno delo kot vodnik PZS. Občina Lenart mu je podelila bronasti lenarški grb. Že 60 let je predan planinstvu in več kot 30 let vodnik. Je pa danes edini član Planinskega društva Lenart, ki je v društvu aktiven vse od njegovega začetka.

Franc Meke, drugi z desne v prvi vrsti, je prejel plaketo Planinske zveze Slovenije. Foto: PZS
PZS

Leta 1973 je Franc Meke iz Šmartna pri Litiji prišel v Lenart, se zaposlil v takratnem Klemosu, danes znani tovarni TBP, kjer so v času njegovega službovanja izdelovali bovden potege za podjetja Rog, Tomos ... "Planinsko društvo Lenart je bilo ustanovljeno 26. decembra 1974. Bil sem v upravnem odboru in zadolžen za propagando našega dela. Leto po ustanovitvi je imelo društvo že več kot 400 članov, na vsaki osnovni šoli smo imeli zastopnika," pove Meke, ki je v imenu društva več let predaval o lepotah Slovenije. "Imel sem diaprojektor, ki sem si ga kupil, in šel predavat po vseh sedmih osnovnih šolah v takratni občini Lenart. Žal pa si nisem zapisoval, koliko tovrstnih predstavitev sem opravil, a bilo je zelo zanimivo."

Vso hrano nosili s seboj

Franc je osnovnošolcem in predšolskim otrokom lahko veliko povedal iz lastnih izkušenj, saj je bil že v svojih osnovnošolskih letih velik pobudnik razrednih pohodov. "V petem razredu smo se odpravili peš na Veliko Planino, v šestem razredu za dva dni na Rjavčevo kočo na prelazu Vršič, v sedmem razredu za tri dni v Aljažev dom v Vratih, v osmem pa smo si upali iti že za pet dni na Češko kočo na Jezerskem. In kar je posebej zanimivo, da smo morali vso hrano nositi s seboj. Obute pa smo imeli nizke čevlje z gladkimi podplati. In tam smo učiteljicam ušli v takšni megli, da se niti med seboj nismo videli. Ko so nas našli, je bilo kar jeze. No, s skalami pa sem se bolje spoznal v srednji šoli, v Kamniških Alpah," v smehu doda Franc, ki danes za planinske korake navdušuje svoje vnuke. "Tudi moja žena Helena pred poroko z menoj ni bila v hribih. Pa sem ji leta 1973 za dan žena kupil planinske čevlje in jo tako navdušil, da je postala planinska vodnica. Še danes skupaj hodiva v hribe in bova, dokler bova zmogla. Tudi hči Polona in sin Borut sta bila z nama večkrat v gorah," pove sogovornik.

Franc Meke med plezanjem v Dolomitih. Foto: Osebni Arhiv
Osebni Arhiv

Deset let je Franc Meke na pohode vodi otroke iz Vrtca Lenart, sodeluje z OŠ Voličina. "Včasih smo iz Vrtca Lenart v društvu peljali na pohode letno med 200 in 300 otroki. Vedno sem šel prej na ogledno turo," pojasni Franc, ki mu je delo z otroki blizu in je tako tri leta zapored odigral vlogo Božička v prazničnem dogajanju v Vrtcu Lenart. Poleg tega, da je bil redno zaposlen in aktiven član PD Lenart, je bil predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Pomurja, član UO PZS in častnega razsodišča pri PZS. Gibanje, naravo in hojo moraš imeti rad. Predvsem pa primerno obutev, anorak, preobleko v nepremočljivih vrečkah, poudari. V vseh letih vodništva se na srečo ne njemu in ne njegovim udeležencem pohodov ni primerila nobena nesreča. "Ponosen sem, da smo se z vsakega pohoda vrnili vsi in vsi celi. Ko gremo v hribe, smo kot družina. Vnaprej dogovorjen odhod, prihod, potrebna oprema. V planinah brez discipline ne gre," je prepričan.

Listina Planinske zveze Slovenije, ki jo je prejel Franc Meke.
Osebni arhiv

Vsako leto gredo na Triglav

Leta 2000 je postal predsednik PD Lenart, ko je imelo društvo zgolj 49 članov. Kar 16 let je bil predsednik PD Lenart, pred tem podpredsednik, vseskozi pa gospodar društva, ko je leta 2016 predal vodenje društva, pa je to imelo že 300 članov. Danes je predsednica PD Lenart Svetlana Bogojevič, Franc Meke pa še aktiven vodnik, častni predsednik PD Lenart in markacist, ki skrbi za urejenost in označenost 25-kilometrskega odseka Pomurske planinske poti Apače-Sveta Ana-Lenart-Zavrh. Ponosen je, da je pripomogel k ohranitvi grba, praporja, planinskih priročnikov, nahrbtnikov in druge opreme, ki so jo člani PD Lenart pridobili skozi leta delovanja, tako da je vse navedeno shranil v svoji hiši, dokler ni društvo leta 2000 pridobilo lastnih prostorov v tako imenovani stari policijski stavbi v Lenartu. PD Lenart je zelo aktivno društvo, kjer še danes pripravljajo letni pohod Otoki in morje, letos že 15. zapored. Ob dnevu žena Marjetka Breznik pripravlja pohode za članice, letos se jih je 52 odpravilo v Primorje. Vsako leto gredo na Triglav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta