Že zaposlujejo nekdanje delavce zaprte ormoške tovarne Safilo

Hojka Berlič
09.07.2021 20:03
Podjetje Carthago iz Odrancev naj bi do začetka leta 2023 razširilo proizvodnjo na novo lokacijo v Ormožu in zaposlilo do 600 ljudi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ormožu si veliko obetajo od sodelovanja s podjetjem Carthago. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

V Ormožu so danes svečano podpisali sporazum med ormoško občino in podjetjem Carthago, d.o.o., o sodelovanju pri projektu širitve proizvodne dejavnosti družbe na območju ormoške ekonomsko-poslovne cone. "Trg počitniških vozil je zelo pozitivno naravnan, to pa povečuje povpraševanje po naših vozilih. Ker smo v Odrancih že kar precej lokacijsko omejeni, smo iskali nove možnosti, priložnosti," je o razlogih za načrtovano investicijo, nakup nekaj čez 100 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča povedala direktorica Carthaga Sandra Županec.

Podpisa sporazuma so se poleg ministra Počivalška udeležili predstavniki skupine Carthago. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Naslednji korak, gradnjo objektov, naj bi izpeljali v dveh fazah. S prvo, če jim bo uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje, nameravajo začeti novembra in jo zaključiti do konca prihodnjega leta, ko načrtujejo zagon proizvodnje tri tisoč počitniških vozil letno. V začetni fazi načrtujejo vložek 25 milijonov evrov, več milijonov naj bi vložili tudi kasneje. Fazno naj bi bilo tudi zaposlovanje. Sprva bi zaposlili od 300 do 400 ljudi, po drugi gradbeni fazi, v januarju 2023, pa naj bi število zaposlenih naraslo na 500 do 600.

Zaposlitve tudi v Odrancih

Nova investicija v Ormožu sicer po besedah direktorice nikakor ne prinaša kakršnihkoli zapiranj: "Tudi v Odrancih potekajo intenzivne širitve, nove investicije v infrastrukturo in dodatno zaposlovanje."

V Ormožu predvidevajo širitev palete proizvodov na počitniška vozila predelanih kombijev - vanov. V Odrancih naj bi se osredotočili na proizvodnjo avtodomov in s tem zmanjšali kompleksnost proizvodnje ter razbremenili tamkajšnji obrat. Tudi tam pa naj bi dolgoročno načrtovali nadaljnjo širitev proizvodnih zmogljivosti za avtodome s približno 850 zaposlenimi.

Podpisali so sporazum o sodelovanju. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Veselje nad prihodom podjetja, ki je del nemške skupine Carthago s 1500 zaposlenimi in letno prodajo 5500 vozil in "ki ima neverjetno rast, razvoj, je zelo inovativno in bo dajalo tudi možnost zaposlitev z dodano vrednostjo", je ob včerajšnjem dogodku izrazil ormoški župan Danijel Vrbnjak, ki je ob tem obljubil pomoč občine pri izvedbi tega velikega projekta, v katerem aktivno sodelujejo štiri ministrstva. Gre za investicijo v njihovi severni obrtni coni: "Na odlični lokaciji, s strateško lego ob obvoznici, ki jo bomo kmalu začeli povezovati s hitro cesto Ormož-Ptuj. Verjamem, da je to ena najboljših leg v obmejnih občinah."

Do 25 odstotkov subvencije

Podpisa pogodbe se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je, spomnimo, obljubil pomoč ob novici o likvidacijskem postopku Safila, ko je na cesti ostalo 557 delavcev: "To dokazuje, da imamo v Sloveniji pozitivno in konkurenčno poslovno okolje tudi za tako renomirana podjetja. Nekaj, kar je bilo na začetku slabo, je postalo dobro. Odločitev podjetja Safilo, da tukaj preneha proizvajati, nas je vse skupaj spodbudila, da smo začeli iskati nove rešitve."

Počivalšek je ob tem poudaril, da gre še za toliko večjo stvar, ker se govori o obmejni občini, o posebni potrebi, da so na tem območju dobra delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, ki bodo omogočala, da bodo tisti, ki tam živijo, tam tudi ostali. Izpostavil je tudi možnosti za državno podporo: "Velika podjetja v vzhodni kohezijski regiji lahko računajo na največ 25 odstotkov sofinanciranja upravičenih stroškov za investicijski projekt. Verjamem, da ta izpolnjuje vse zakonske pogoje."

V Ormožu si veliko obetajo od sodelovanja s podjetjem Carthago. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Tudi strahu za tiste, ki so izgubili delo v podjetju Safilo, po ministrovem mnenju ni. Z njimi po besedah Župančeve intenzivno opravljajo razgovore, z okoli 50 naj bi jih že opravili in tudi z okoli 20 tudi že sklenili pogodbe o zaposlitvi. Po drugi strani pa je že zdaj brezposelnih manj kot pred začetkom krize: "V tem trenutku strahovito primanjkuje delavcev v slovenskih podjetjih, tudi na tem območju." Minister je izrazil tudi pričakovanje, da bo Slovenija po zaslugi ukrepov, ki jih je država sprejemala pravočasno, okrevala hitreje kot povprečno evropsko gospodarstvo. Že konec leta naj bi tako po ocenah prišli na predkrizno raven.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta