Zneski na položnicah za ptujski vrtec po novem višji

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.10.2020 06:10

Ptujski mestni svet je potrdil zvišanje cen v povprečju za deset evrov. Občina bo za ptujske otroke prispevala četrtino. Napovedujejo prevetritev delovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stroške naj bi v prihodnje znižali, med drugim tudi s selitivijo uprave v enoto Narcisa.
Hojka Berlič

Cene v Vrtcu Ptuj bodo z novembrom višje za okoli 8 odstotkov. To pomeni, da bodo zneski na položnicah višji od 3 do 21 evrov, glede na to, v katerega od devetih plačilnih razredov so uvrščeni starši. V Vrtcu Ptuj sicer največ staršev plačuje 35 odstotkov polne cene vrtca, kar pomeni okoli 10 evrov več na položnici za Ptujčane in okoli 13 evrov za starše iz drugih občin, ker bo občina za otroke s Ptuja pokrila četrtino podražitve. Za odobritev dodatnih ugodnosti bo po oceni v proračunu namenila še 72.600 evrov.

Likvidnostne težave

Višje cene so v ptujskem vrtcu predlagali predvsem zaradi nižjega števila vključenih otrok, kot jih je bilo upoštevanih v veljavni ceni iz februarja 2019. Ta je zajemala 968 otrok, v novem šolskem letu jih je vpisanih 80 manj. Mesečni primanjkljaj zaradi tega je tako nekaj manj kot 33 tisoč evrov. Bistveno so se tudi povišali stroški posameznih elementov cene, ob tem, da v ceni programa kar 82,5 odstotka predstavlja strošek dela - plače z davki in prispevki za 167,75 zaposlenega. V ptujskem vrtcu so še pojasnili, da se na račun tega in tudi zaradi covid ukrepov in plačilne nediscipline staršev soočajo z likvidnostnimi težavami.

"Žalosti me, da ceno vrtca znova zvišujejo, namesto da bi jo, glede na trenutno situacijo, nižali. Koronakriza nas je vse prizadela, tudi starše, ki imajo otroke v vrtcu. Za marsikoga je deset evrov verjetno kar precej. Razumem, da je cena višja, ker je otrok manj. Razumem pa tudi starše, ki niso vpisali otrok. Glede na razmere bi tudi sama raje imela otroka trenutno v kakšnem individualnem varstvu," se je na povišanje odzvala ena od ptujskih mamic Lea Serc. Kot je ob razpravi v mestnem svetu dejala ptujska županja Nuška Gajšek, sicer nikomur ni všeč, da se cena dviguje, a ima oblikovanje cene v vrtcu svoje zakonitosti. Na občini se zavedajo, kaj to pomeni za starše, zato so po besedah Gajškove tudi predvideli 25-odstotno subvencijo za otroke iz ptujske občine: "Smo se pa vsi skupaj strinjali, da celotne podražitve mestna občina ne more pokriti sama, ker bi to znašalo 400 tisoč evrov."

Delovanje zakonsko določeno

Številni svetniki so sicer podvomili, da je vodstvo vrtca naredilo vse, kar je bilo v njihovi moči za boljše poslovanje, med njimi Milan Klemenc, Desus, ki ga je med drugim zmotilo sistematizirano delovno mesto za nadomeščanje bolniške odsotnosti, pa tudi možnost celoletnega vpisa v vrtec in s tem povezane rezervacije mest.

Nosilec liste Štefan Čelan je ob tem poudaril, da je vrtec zakonska obveznost občine: "Če bi želeli temu vrtcu dobro, bi se morali naučiti, kako se cena v vrtcu niža - tako da se oddelki napolnijo do vrha." Tudi s propagando, ki bi privabila otroke iz drugih občin, je prepričan. Andrej Lazar, SD, pa je izpostavil, da je to leto izjemno občutljivo za kakršnekoli sistemske spremembe: "Kadrovski izpadi zaradi bolezni bodo enormni."

Kot je zatrdila ravnateljica Vrtca Ptuj Marija Vučak, so, da bi zadržali ceno na istem nivoju, naredili že številne posege na vseh področjih. Med drugim so ukinili dva obogatitvena programa od štirih, ples in glasbo. V normalnih razmerah skušajo čim več združevati oddelke, ves čas nižajo stroške, tudi število zaposlenih. Ob primerjavi z drugimi vrtci, je še dejala Vučakova, pa je treba upoštevati tudi strukturo zaposlenih. Delovna doba zaposlenih v ptujskem vrtcu je v povprečju 21 let, povprečna starost pa 45 let let in pol.

Na pomisleke o sistematizaciji pa je odgovorila, da je predlog pripravljen na osnovi pravilnika o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje: "Nobeno delovno mesto ni izmišljeno, ampak je jasno izračunano glede na število otrok, na število oddelkov. In enako pripravljeno kot v vseh drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Pod ta predlog sem se podpisala in s tem tudi zagotavljam, da je z razpoložljivim kadrom mogoče izvesti program. Če menite, da se lahko optimizira, da je treba še krčiti, se boste pod to podpisali." Kot je pojasnila, morajo zaposlene razdeliti na enajst lokacij, uprava vrtca je dvanajsta: "V vrtcu skrbimo za 880 otrok, in če bi gledali čisto po matematičnem izračunu, bi morali dobesedno glede na proces dela včasih kakšno delavko razrezati."

Gajškova je sicer izrazila namero, da v prihodnosti opravijo natančen pregled ptujskega vrtca: "Treba je preveriti vse enote, v kakšnem stanju so, kakšne investicije so potrebne, ali se lahko na predvideno število otrok v prihodnjih letih katera enota zapre. Dejali smo, da bomo preselili upravo in tudi s tem privarčevali, morali bomo pogledati delovni čas." Ob tem bodo nujne tudi investicije v dotrajane enote in prednostno v centralno kuhinjo. Zato je županja predlagala ustanovitev delovne skupine svetnikov, ki bi se pregleda lotila v sodelovanju z upravo vrtca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta