Znova postavili največji klopotec na svetu

DK
08.09.2019 05:49

V Hermancih so na griču, ki mu domačini rečejo Strmec, postavili klopotec, ki tehta okrog 850 kilogramov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji klopotec na svetu v Hermancih
Drago Korade

V Hermancih, na meji med Ljutomerom in Ormožem, na griču, ki mu domačini rečejo Strmec, so že desetič postavili največji klopotec na svetu. Izdelal ga je Stanko Habjanič, poklicni zidar, ki v prostem času nadaljuje družinsko tradicijo. Stanko se je z največjim klopotcem na svetu vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov, katerega certifikat je prejel januarja 2016. Premer vetrnic meri 20,58 metra, vsak "maclek" tehta 20 kilogramov, cel klopotec pa okrog 850.

Že večkrat se je zrušil

Največji klopotec na svetu v Hermancih
Drago Korade

Potomka najstarejše trte na svetu uspeva

Na podatke iz njegove knjige se je velikokrat sklicevala povezovalka programa, Lidija Mlinarič, predsednica KTD Miklavž pri Ormožu. Za kulturni program ob postavitvi klopotca so poskrbeli člani KTD Miklavž pri Ormožu, Miklavški oktet in violinistka Eva Pesrl. Za veselje in rajanje po postavitvi in druženje pa člani etno skupine Künštni Prleki. Potomka več kot 400 let stare vinske trte, najstarejše na svetu, ki so jo posadili lani, pa ob klopotcu velikanu odlično uspeva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta