Župan občine Makole: Vse načrtovane investicije bomo morali na novo finančno ovrednotiti

Irena Brdnik
28.01.2023 04:10

V vodstvu občini Oplotnica po zadnjih lokalnih volitvah ni nobenih sprememb, a ima Matjaž Orter, ki je bil izvoljen že v peti mandat, nove težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oplotniški župan Matjaž Orter
Igor Napast

Matjaž Orter bo še naprej to funkcijo opravljal nepoklicno, ima namreč tudi zasebno samostojno dejavnost zavarovalno zastopanje. Tudi podžupan ostaja isti, in sicer Slavko Pitrof, ki ga je Orter na to mesto imenoval s 1. januarjem letos. Prav tako Aleš Hren ostaja direktor občinske uprave.

"Letošnje leto bo težko. Vse investicije, ki so bile že načrtovane, bomo morali ovrednotiti na novo, ker se cene nenehno višajo," pravi župan Orter. Letos bo prioriteta vodovod, da bodo zagotovili dovolj vodnih virov v izogib težavam, ki so jih imeli lani poleti: "Smo na polovici zmogljivosti, iščemo vodne vire na Pohorju, nekaj jih že imamo." V planu je tudi gradnja osnovne šole na Prihovi, za kar že imajo zagotovljena finančna sredstva pristojnega ministrstva v višini 1,2 milijona evrov, vendar s skupno okoli 2,4 milijona evrov, kolikor je projekt skupno vreden, so cene narasle že na 2,7 milijona evrov. "Investicije se bomo lotili večfazno, tudi država bo sredstva zamaknila. Dinamiko dela bomo prilagajali razmeram na trgu," pravi župan.

Postopno nameravajo obnoviti še stari vrtec v Oplotnici, kjer prav tako pričakujejo sofinanciranje od države. "Imamo enajst oddelkov vrtca, število občanov se veča, zato potrebujemo primerne prostore." Obnovili bi radi tudi večnamensko dvorano Milenij in druge zgradbe. "V štirih letih bomo vsekakor marsikaj naredili," še zagotavlja župan.

V proračunu za letos imajo načrtovanih 3,5 milijona evrov, prvič bodo proračun obravnavali konec januarja, marca naj bi ga potrdili. In občinski svet? Med skupaj 15 občinskimi svetniki ima pet mandatov SDS, tri SLS, štiri Županova lista za razvoj občine Oplotnica in Lista za boljši jutri tri mandate. "V občinskem svetu pričakujem sodelovanje in dobro delo. Menim, da ne bi smelo biti težav," je optimističen župan. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta