Zveneči imeni v Sladkem Vrhu

Anita Kirbiš
01.12.2018 07:02

Zoran Dragić in Zmago Sagadin gosta košarkarskega turnirja v Sladkem Vrhu, na katerem so slavili košarkarji iTeam Šentilj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Košarkarji Šentilja so bili boljši od ekip AKK Branik Maribor in Rogaške Slatine.
Anita Kirbiš

Športno društvo iTeam Šentilj deluje od konca leta 2014. Prvo selekcijo pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije so registrirali leta 2015. Danes imajo štiri selekcije: U15 (prvič v tej sezoni, po prvem delu so se že prebili v 1. KLS), U13, ki prav tako igra v 1. SKL, ter U11 in U9. Vsi njihovi trenerji imajo ustrezno izobrazbo in licence za vodenje selekcij. Društvu predseduje Tomaž Pregl, dolgoletni športni delavec, in prav ta dogodek je bil posvečen njegovemu 30-letnemu aktivnemu delu v košarki, praznovanje pa je potekalo v okviru tekem njegovih varovancev iTeam U13.

Tomaževa košarkarska pot

Organizirano vadbo košarke je Tomaž Pregl pričel leta 1988. Za svoje delo je bil nagrajen s strokovnim seminarjem v Ameriki, kjer je izpopolnjeval svoje veščine v kampu Johna Stocktona. Največje uspehe je nanizal z generacijo Šentiljčanov 1979/1980, ki so bili prvaki Maribora, v četrtfinalu pa so klonili proti Slovenski Bistrici, za katero je igral Sani Bečirović. Najbolj sladka zmaga je bila nad zagrebško Cibono, ki so jo premagali z 89:84, in stavek Josipa Bočkaja: "En mali Šentilj igra veliko košarko." Ti uspehi so v Šentilj privabili številne kakovostne ekipe: Cibono, Olimpijo, Zagreb, Slovan, avstrijsko mladinsko reprezentanco. Tekme so v preteklosti v Šentilju spremljali številni znani obrazi slovenskega športa: Leon Štukelj, Ivo Daneu, Zmago Sagadin, Jure Zdovc, Ivo Sunara, Boris Zrinski, Peter Vilfan, Slavko Kotnik.
Zaradi omenjenih uspehov in želje po sistematičnem delu z mladimi je košarka v Šentilju znova oživela. V športno društvo iTeam je danes vključenih več kot 50 otrok iz vrtca in šol vseh treh občin Pesnice, Kungote in Šentilja. Strokovno delo in celostni razvoj otrok potekata pod budnim očesom trenerjev Saška Zemljiča, Renata Milošiča, Patrika Roškerja in Tomaža Pregla. Pomembno vez med starši in trenerji vzpostavlja Renata Trajbar Kurbus.
Z navdušenjem so v telovadnici OŠ v Sladkem Vrhu konec tedna pozdravili velika košarkarska imena. V okviru rednega turnirja U13 1. slovenske košarkarske lige so bile tekme med domačo ekipo - iTeam in gostujočima ekipama AKK Branik Maribor in KK Rogaška Slatina. V goste so povabili slovenskega košarkarja Zorana Dragića, ki je z bratom Goranom uspešno zastopal barve Slovenije na EP v Litvi 2011. Igral je v več tujih klubih, tudi v ligi NBA, nazadnje pa je bil član turškega evroligaša Anadolu Efesa, kjer so ga začele pestiti poškodbe križnih kolenskih vezi. Zaradi daljše rehabilitacije, ki pa sedaj dobro kaže, se je vrnil k družini, kmalu pa bo lahko začel iskati nov klub. V tem času je ustanovil zasebno košarkarsko šolo na OŠ Koseze, in to prav tam, kjer se je naučil prvih košarkarskih korakov.

Prvega ne pozabiš nikoli

Na turnirju je bil gost tudi Zmago Sagadin, eden najuspešnejših slovenskih in priznan evropski košarkarski trener s 25 državnimi in mednarodnimi lovorikami. Devetkrat je bil izbran za slovenskega trenerja leta in prejel številne nagrade in priznanja za športne dosežke. Sistematično delo je razvil za enajst NBA-igralcev, skupaj pa kar 50 igralcev, ki so zaigrali na najvišjem evropskem nivoju ali v ligi NBA. Sagadin je bil prvi selektor slovenske košarkarske reprezentance, ki jo je izjemno uspešno vodil vrsto let.
S krajšo uvodno slovesnostjo in gosti je Tomaž Pregl zaznamoval svoje 30-letno delo in spregovoril o prihodnosti košarke v Šentilju. Ob številnih čestitkah je bilo izmenjanih nekaj posebnih daril. Pregl je v dar dobil dres št. 11 "Prvega ne pozabiš nikoli, generacija 1976-80", ob čemer se mu je zarosilo oko. Niso pozabili čestitati niti dvema mladima košarkarjema, ki sta imela prav ta dan rojstni dan. In kdo si ne bi zapomnil stiska rok vrhunskih košarkarjev Dragića oziroma Sagadina? Veliko športnih uspehov so mladim športnikom, ki so se izjemno dobro izkazali pod koši, zaželeli Zoran Dragić, Zmago Sagadin, tudi šentiljski župan Štefan Žvab, ki je obljubil, če ne prej, pa vsaj leta 2020, športno dvorano v Šentilju. Na turnirju so dve tekmi dobili i-Team Šentilj, eno Branik, KK Rogaška pa je ostala brez dobljene tekme. Moderatorka dogodka je bila Anita Mlakar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta