(ANALIZA) Kdo lahko še koga v zadnjem tednu pred volitvami: Janša v "uniformi" državnika lovi obolelega Goloba

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
18.04.2022 18:23

Kaj bo zaznamovalo finale kampanje: najprej novica, da ima Robert Golob, trenutno favorit za zmago na volitvah v DZ, covid-19 in ga na soočenjih, vsaj v živo, nekaj časa ne bo. Ključno vprašanje za prihodnja razmerja ostaja, kdo (vse) bo uspel čez prag

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Vstop v finale, v ciljno areno kampanje pred parlamentarnimi volitvami 2022 - ostal je le še slab teden dni za nagovarjanje volivcev -  ohranja tekmo za vrh in za obstanek, torej za prag razmeroma odprto. Politični prostor se je razdelil v tri lige: v bitki za zmago sta Robert Golob in Janez Janša, pri čemer je Gibanje Svoboda prevzelo iniciativo, se utrdilo na vodilni poziciji in se je po nekaterih raziskavah začelo celo nekoliko oddaljevati od SDS. Na varni strani radarja so Levica in SD, blizu temu je tudi Toninova NSi. Ključna za prihodnja razmerja moči in oblikovanje vladne kompozicije bo razporeditev tistih, ki bodo zmogli čez štiri volilne odstotke: glavni akterji tukaj so LMŠ, Povežimo Slovenijo, SAB, nedaleč vstran je po Ninamedii tudi Re.snica, odpisana ni niti Jelinčičeva SNS. 

Andrej Petelinšek

Odgovor na negativne trende za SDS, ki so se nakazovali v tretjem tednu kampanje, je bil vstop premierja in večnega strankinega prvaka v soočenja. Dveh se je udeležil; sprva nekoliko presenetljivo na Kanalu A, manj presenetljivo pa na provladnih Planetu in Novi24, kjer gre zanj za izrazito kontrolirano medijsko okolje. A očitno ga je prepričal tudi zastavljen koncept soočenja na Kanalu A, saj so bile v ospredju tako imenovane razvojne teme, manj pa seciranje preteklih napačnih dejanj, afer in tako dalje. Janševa intervencija v kampanjo je bila bolj namenjena sanaciji slabih nastopov Romane Tomc in Aleša Hojsa kot neposrednemu napadu na Goloba, ki ga je SDS sicer izzval na soočenje brez posrednikov, beri brez medijev. Še en tradicionalni obrat se je zgodil: po letih destrukcije, ciničnosti, arogance, žaljenja (ne pozabimo, Janša je nepravnomočno obsojen zaradi žaljenja novinark), razdiralnosti, tudi trumpistične vulgarnosti se je preoblekel v državniško "uniformo" pomirjujočega, kolegialnega, kooperativnega politika. 

Pri Golobu gre v tej fazi bolj ali manj že za obrambo pozicij oziroma igro, v kateri naj bo čim manj ali nič napak in kjer je sposoben reagirati na mine, ki mu jih politična konkurenca še uspe podstavljati. Prejšnji teden so se tako stopnjevale zgodbe, povezane z njegovimi osebnimi prihodki in za vikend še z domnevnim računom, odprtim v Romuniji. Zgodovina slovenske politike pozna nekaj primerov, ko je razkritje ekscesih plač dramatično in hitro zbilo rejtinge kandidatov, a v primeru Goloba za zdaj ni opaziti kakšnih večjih vplivov na podporo, ki jo uživa. Če se je prva dva tedna kampanje neposrednih konfrontacij glavnih tekmecev izogibal Janša, sedaj na njih očitno ne Goloba. Vsaj ne v živo. Zaradi bolezni. Danes popoldne so iz stranke namreč sporočili novico o pozitivnem izvidu na novi koronavirus. Kar posledično verjetno pomeni, da vodje Gibanja Svoboda ne bo niti na zadnjih predvolilnih konvencijah oziroma dogodkih. 

Opazno povečana aktivnost s stavo na predstavitvi programskih načrtov in tudi nekaj solidnih nastopov Tanje Fajon Socialnih demokratov ni izvilo iz stagnacijskih trendov oziroma primeža ujetosti pod 10 odstotkov. Bolje krivulje podpore v kampanji za zdaj vzdržuje in usmerja Luka Mesec (Levica). Na tej relaciji se sedaj odvija boj za tretje mesto, torej med strankama v nekem nenavadnem konkurenčno-zavezniškem odnosu. 

Andrej Petelinsek

Ker razlike v podpori med političnima blokoma niso zelo izrazite in ker trenutno predvolilno politično pozicioniranje tako rekoč izključuje možnost, da bi po volitvah dobili neko veliko, onkrajblokovsko koalicijo, velja pri iskanju bodočih kombinacij veliko žarometov usmeriti v spopad za preživetje oziroma preboj. Na levi sredini je nekaj časa obstajal razmislek, ali naj stranke Koalicije ustavnega loka in Gibanje Svoboda v zadnjem tednu nastopijo na skupnem shodu, ki bi nekako pozval, da je treba prek praga spraviti tudi LMŠ in SAB. A na koncu je prevlada kalkulacija, da bi takšna operacija kvečjemu še dodatno okrepila Goloba in predstavljala tveganje za še več prelivanja glasov k novemu "novemu-staremu obrazu". Kakšen efek bo imel Janšev vstop v kampanjo za desnosredinske stranke, bomo videli, vsekakor pa bo njegova prisotnost nekatere ponovno spomnila na to, . Aleksandri Pivec in Naši deželi kaže slabše od pričakovanj njenih volilnih strategov, bistveno bolje pa koaliciji Povežimo Slovenijo, v zavetju katere politično usodo rešuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Koalicija vodi zelo terensko usmerjeno kampanjo in ji niti nekateri neprepričljivi nastopi na TV, predvsem Alojza Kovšce, niso škodili.  

V splošnem je kampanja manj razburljiva od tega, kar je obetalo precej napeto, tudi histerično vzdušje v političnem prostoru, ki so ga po seriji afer, političnih incidentov in ekscesov podžigale še naslednje krize - po zdravstveni se jasno nakazujeta novi, med seboj povezani: varnostna zaradi vojne v Ukrajini in energetska, ki s seboj prinaša še širše inflacijske pritiske. Okolje, kot se izrisuje za prihodnjo vlado, kakršna koli že bo, bo neizprosno: na eni strani jo bo obteževal javnofinančni nahbrtnik tretje Janševe vlade z nekaterimi podtaknjenci, na drugi pa okoliščine, ki so vse prej kot le lokalno pogojene in determinirane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta