(BRANJE) Koliko je policija militarizirana

Vojska ščiti "nas" pred "njimi", policija pa je del "nas". Ko pa policisti začnejo razmišljati kot vojaki ali če se delovanje obeh sil pomeša, se ta koncepcija spremeni. Ameriški revolucionarji so dojeli, da vojaki na ulicah prinašajo konflikte in tiranijo. Zato se je v demokratičnih državah prizadevalo, da so vojaške sile čim bolj oddaljene od policijskih nalog. Pri nas pa se skuša sprožiti tudi večja militarizacija družbe. 37. a-člen Zakona o obrambi, ki ga je pod pritiskom opozicije in pod njenim vplivom radikalno spremenjenega javnega mnenja uzakonila Cerarjeva vlada, podeljuje izjemna policijska pooblastila vojski

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa
Robert Balen

Vojaške in policijske sile so monopolizacija nasilja s strani države. Vojaške sile se ukvarjajo z zunanjo varnostjo države skozi prizmo oborožene grožnje in vojne, policija pa z uveljavljanjem zakonov skrbi za notranjo varnost. Jasna razmejitev med politiko in vojsko je ena najpomembnejših značilnosti moderne nacionalne države, zato je dihotomija med oboroženima formacijama države samoumevna. Nezmožnost oblasti za jasno razmejitev obeh je pokazatelj povečane državne represivnosti in pomanjkanja demokracije. Tipičen primer je severnoirski konflikt.
Če pogledamo starejše fotografije in filme, lahko opazimo, da so bile policije nekoč že po videzu drugačne kot danes. Včasih so bili policisti (miličniki v Jugoslaviji) oblečeni v uniforme, ki so se zgolj po barvi in oznakah razlikovale od civilnih oblek. Nosili so kravate, na glavah so imeli posebne kape (šapke). Obuti so bili v čevlje, s katerimi bi lahko tudi zaplesali. Danes takšne uniforme vidimo le še na policijskih šefih in ob svečanih dogodkih. Pištola je bila bolj zunanji znak oblasti kot pa orožje, namenjeno uporabi. V Sloveniji so uporabljali tudi 40 centimetrov dolgo gumijevko, s katero ob pravilni uporabi resnih poškodb ni bilo mogoče povzročiti. Policista oziroma miličnika pri rednem delu zlepa ni bilo mogoče videti z gumijevko, največkrat so jih imeli v vozilih za primere intervencij in pri varovanju nogometnih tekem.

Epa
Bartolo Lampret
Igor Napast
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta