(GLOBALNA ARENA) Fantazijska tovarna laži

Trump je namerno in neposredno spodbudil upor, ki se je zgodil 6. januarja, vendar ne nosi izključne odgovornosti. Vsak od teh, ki so mu to omogočali, je sokriv. Skriti zagovorniki družbe Fox Corp, zlasti tisti, ki tako radi hvalijo svojo pobožnost, se morajo zdaj vprašati, kot piše že v Markovem evangeliju: "Kaj človeku koristi, če pridobi ves svet in izgubi dušo?"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
Epa

Od 6. januarja, ko je množica podpornikov Donalda Trumpa vdrla v ameriški Kapitol, so več deset izgrednikov že obtožili. Trump, ki je spodbudil upor, je izgnan z vseh večjih platform družbenih omrežij in se sooča s ponovno ustavno obtožbo, številni republikanski senatorji in predstavniki stranke pa so morali poslušati ostre kritike, ker podpirajo Trumpove lažne trditve o volilni prevari.

Medtem pa ostajajo nekaznovani mnogi, ki so prav tako krivi za dogodke v Kapitolu. Televizija Fox News, najbolj donosen del medijskega imperija Ruperta Murdocha, je pomagala pri organizaciji vstaje. Od njene ustanovitve v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razdiralna retorika televizije Fox News in njena dobičkonosna manipulacija z dejstvi (ali alternativnimi dejstvi, po zloglasni frazi nekdanje Trumpove svetovalke Kellyanne Conway) izkrivljata ameriški politični diskurz in poglabljata polarizacijo. In odkar je Trump na političnem prizorišču, z veseljem krepijo (in navdihujejo) njegove laži.

Televizija Fox News je Trumpu sicer kljubovala s priznanjem zmage Joeja Bidna na novembrskih volitvah, vendar ostaja zavezana ohranjanju in širjenju fantazijskega sveta, v katerem živijo izgredniki, ki so vdrli v Kapitol. Gostitelji, sodelavci in gostje televizijske mreže so zadnji teden resnično branili nasilje in promovirali neutemeljene teorije zarote.

Toda medtem ko so Murdoch, njegov sin Lachlan in zvezde televizije Fox News, kot sta Sean Hannity in Tucker Carlson, vsaj prepoznani po svoji nesramnosti, so se mnogi njihovi najpomembnejši podporniki obtožbam v glavnem izognili. Med njimi tudi vplivni voditelji največjih ameriških finančnih institucij - BlackRock, Morgan Stanley, T. Rowe Price, skupina Vanguard, John Hancock in Invesco -, ki so glavni delničarji televizije Fox News in njene matične družbe Fox Corp.

Europa Press

Bill Stromberg, izvršni direktor podjetja T. Rowe Price, ima v lasti več kot 16 odstotkov družbe News Corp in skoraj sedem odstotkov Fox Corp. Ker imata tako njegovo podjetje kot on osebno koristi od laži, se Stromberg predstavlja kot nedolžen član prav tistega dela ameriške elite, ki ga gledalci Fox News zmerjajo. Poleg položajev v upravnih odborih univerze Johnsa Hopkinsa in katoliških dobrodelnih organizacij je Stromberg navidezno podpiral gibanje Black Lives Matter z objavo izjave, s katero se je zavzel za boj proti rasni nepravičnosti. Toda medtem ko se Stromberg predstavlja kot dober državljan in dober katolik, očitno ne upošteva biblijskih naukov. Kot piše v Matejevem evangeliju (pog. 18, vrstica 6): "Kdor pohujša enega od teh malih, ki verujejo vame, bi bilo bolje zanj, da se mu obesi mlinski kamen na vrat in se potopi v globino morja."

Potem je tu še Mortimer J. Buckley, predsednik in izvršni direktor družbe Vanguard, ki ima v lasti približno 13 odstotkov družbe News Corp in več kot sedem odstotkov ​​Fox Corp. Tako kot Stromberg je tudi Buckley imel nekaj položajev v upravnih odborih, na primer v otroški bolnišnici v Filadelfiji. Je ljubljenec mnogih ameriških upokojencev, ki so imeli koristi od naložbenih strategij, ki jih je utiral John C. Bogle. A vprašamo se lahko, koliko upokojencev je prezgodaj umrlo, ker jim je Fox News lagal o pandemiji covida-19.

V odboru News Corp je še več hinavskih zarotniških dobičkarjev. Kot španski premier med letoma 1996 in 2004 se je José María Aznar soočil z grozljivimi terorističnimi napadi, tudi z bombardiranjem vlakov v Madridu, v katerem je umrlo skoraj 200 ljudi. Aznarja pa očitno 15 let v upravi družbe, ki je z veseljem destabilizirala ameriško demokracijo, skupaj s spodbujanjem vstajniškega nasilja, ne moti.

V upravnem odboru News Corp je tudi Kelly Ayotte, nekdanja republikanska senatorka. Glede na njeno prejšnjo vlogo generalne državne tožilke v New Hampshiru bi pričakovali, da bo vsaj nekoliko spoštovala pravno državo. Žal se je s tem, da ni storila ničesar za zatiranje političnih uničevalcev, zaradi katerih je televizijska mreža Fox News cvetela, izkazala za tako moralno šibko kot drugi podporniki družbe News Corp. Enako velja za člane uprave tega podjetja. Vprašamo se lahko, kako Paul Ryan, nekdanji vodja predstavniškega doma ZDA, opravičuje svojo sokrivdo pri delovanju družbe s senatorjem Mittom Romneyjem na čelu, ki je Ryana na predsedniških volitvah leta 2012 izbral za svojega kandidata. Romney je eden redkih starejših republikancev, ki so v zadnjih štirih letih odkrito in večkrat obsodili Trumpove napade na demokracijo.

Reuters

Ryan je pred kratkim res razkril prizadevanja kongresnih republikancev, da bi izpodbijali glasovanje na elektorskem kolidžu in sejali dvom o volilni zmagi novoizvoljenega predsednika Joeja Bidna - dejanja, za katera pravi, da "udarijo v temelj naše republike". Toda le redki so naredili več za spodkopavanje teh temeljev kot Fox News, Ryan pa je očitno z veseljem to izkoristil.

Nina L. Hruščova

Trump je namerno in neposredno spodbudil upor, ki se je zgodil 6. januarja, vendar ne nosi izključne odgovornosti. Vsak od teh, ki so mu to omogočali, je sokriv. Skriti zagovorniki družbe Fox Corp, zlasti tisti, ki tako radi hvalijo svojo pobožnost, se morajo zdaj vprašati, kot piše že v Markovem evangeliju: "Kaj človeku koristi, če pridobi ves svet in izgubi dušo?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta