(GLOBALNA ARENA) Kolumna Janisa Varufakisa: Macronu in evropskim centristom zmanjkuje dobrih možnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
V nadaljevanju preberite:

- Da bo Evropska komisija ob tihi podpori Evropske centralne banke (ECB) od Francije zahtevala boleče varčevanje, ni bilo nobenega dvoma iz enega samega preprostega razloga: Nemčija to počne že sama od sebe, čeprav sta njen proračun in javni dolg veliko manjša od francoskega. 

- Znake je bilo mogoče opaziti že veliko pred junijskimi volitvami v Evropski parlament. Njihov izid je Macrona prepričal, da sta le dve politični poti v skladu s sedanjo institucionalno ureditvijo EU, ki jo je v preteklosti hotel spremeniti, vendar mu ni uspelo.

- Zakaj imajo francoske elite na voljo tako malo sprejemljivih možnosti? Na to vprašanje je 23. marca 1964 odgovoril Kurt Schmücker, zahodnonemški minister za gospodarstvo, ko je njegov francoski kolega Valery Giscard d'Estaing predlagal takojšnjo vzpostavitev monetarne unije med Francijo in Nemčijo. Šokirani Schmücker je poskušal d'Estainga opozoriti, da s tem nevede predlaga, da bi se Francija odpovedala svoji suverenosti nad francoskim proračunom.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta