(PISMO IZ BRUSLJA) Pobuda za evropsko študentsko izkaznico, ki je veliko več kot le izkaznica

Ob 35-letnici programa Erasmus+ smo si vzeli nekaj časa za premislek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Imamo vizijo za visokošolski sektor EU.

Ta vizija se lahko uresniči le, če se lahko študenti in učitelji neovirano gibajo z ene univerze na drugo, iz ene države članice v drugo, da bi pridobili najboljše možne izkušnje z učenjem in poučevanjem. Nič ne spodbudi uma bolj kot izpostavljenost različnim idejam, akademskim okoljem in pristopom.

Mnogi seveda že izkoriščajo možnosti za mobilnost, vendar se morajo ukvarjati z birokracijo, na primer glede odobrenih predmetov ali priznavanja kreditnih točk. To lahko nekatere udeležence odvrne od prijave, ker se jim zdi preveč zapleteno.

Postopek smo želeli posodobiti in poenostaviti.

Ob 35-letnici programa Erasmus+ smo si vzeli nekaj časa za premislek.

Marija Gabriel
Evropska Komisija

Kaj, če bi obstajal preprost način za priznavanje identitete in statusa študenta oziroma študentke, ki bi omogočal neposreden dostop do študentskih storitev po vsej EU? Kako bi ga bilo mogoče povezati z varno digitalno izmenjavo informacij o študentih med visokošolskimi ustanovami, ki sodelujejo v programu Erasmus+? Kako lahko izkušnja, ki jo omogoča program Erasmus+, postane še privlačnejša za vse, ki želijo oditi v tujino zaradi študija, prakse ali vajeništva ali sodelovanja v izmenjavah osebja na vseh področjih izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa?

Tako se je porodila zamisel o pobudi za evropsko študentsko izkaznico.

Z izkaznico želimo digitalizirati vse vidike organizacije študentske mobilnosti v okviru programa Erasmus+, od zagotavljanja informacij in prijavnih postopkov do priznavanja kreditnih točk ter od izmenjave podatkov o študentih do digitalnega podpisa dokumentov.

To zveni kot korenita sprememba, ker to tudi je.

Da bi uresničili svojo ambiciozno vizijo, tesno prepletamo štiri ukrepe, od katerih vsak obravnava specifično potrebo.

Andrej Petelinšek

Prva je seveda evropska študentska izkaznica sama, po kateri se ta pobuda tudi imenuje. Gre za orodje, ki lahko zagotovi varno izmenjavo informacij o študentih in študentom omogoča nemoteno gibanje med visokošolskimi ustanovami. Izkaznica pa zmore še veliko več, na primer študentkam in študentom omogoča dostop do spletnih izobraževanj in storitev, ki jih ponujajo druge visokošolske ustanove, ne le njihova matična univerza. Uvedba te nadgradnje obstoječih nacionalnih študentskih izkaznic je obetavna: doslej je 2,6 milijona študentk in študentov svoje izkaznice zamenjalo z evropsko študentsko izkaznico. Do leta 2025 bi morali imeti vsi študenti in študentke v Evropi možnost, da izkoristijo prednosti, ki jih omogoča, med drugim tudi dostop do knjižnic, prevoza, nastanitve ali popustov za kulturne dejavnosti po vsej EU.

Da bi študenti lahko izkazali svoj status v različnih državah in ustanovah, je bil potreben varen in zanesljiv digitalni študentski identifikator: komisija je izvedbo podprla z evropsko študentsko elektronsko identifikacijo, ki zagotavlja lokalno avtentikacijo in globalni dostop do storitev.

Izkaznico in elektronsko identifikacijo dopolnjuje aplikacija Erasmus+, prek katere lahko študenti in študentke enostavno dostopajo do koristnih informacij, ki jih potrebujejo pred mobilnostjo, med njo in po njej. Aplikacija je tudi spletni prostor za srečanja, prek katerega se lahko študenti povežejo in si izmenjavajo izkušnje. Leta 2021 smo izdali prenovljeno različico aplikacije, ki jo je doslej naložilo več kot 160.000 študentov.

Ob pogovorih s študenti po vsej EU je bilo razveseljujoče slišati, kako so ti ukrepi pozitivno vplivali na njihovo izkušnjo s programom Erasmus+.

Reja Žinko z Univerze v Mariboru je glede svoje izkušnje s programom Erasmus+, prek katerega je leta 2021/2022 študirala v Granadi v Španiji, povedala: "Zame je bila izmenjava Erasmus zelo zanimiva in navdihujoča izkušnja, a me je navdajala tudi s strahovi in dvomi. Pri tem mi je bila aplikacija v veliko pomoč. Nudila mi je vse potrebne informacije, s čimer mi je prihranila ure iskanja, omogočila pa mi je tudi številne nasvete, ki so me vodili skozi izkušnjo Erasmus, in mi pomagala pri navezovanju stikov z ljudmi, ki so bili v enakem položaju in so pozneje postali moji tesni prijatelji."

Robert Balen

Preučevali smo tudi načine za izboljšanje učinkovitosti administrativnih postopkov. Zato smo v pobudo vključili mrežo Erasmus brez papirja. Zdaj si več kot 3000 visokošolskih ustanov po vsej EU prek te mreže izmenjuje podatke prek spleta, podpisuje sporazume o sodelovanju z drugimi univerzami in sklepa študijske sporazume s študenti, ki se udeležujejo mobilnosti. Do leta 2023 želimo doseči, da bi se v mrežo vključile vse univerze v EU.

Sodobno in učinkovito upravljanje mobilnosti je na dosegu roke. Mobilnost bo za vse postala veliko preprostejša, novi pristop pa bo izboljšal tudi kakovost izobraževanja v EU in ustvaril pogoje za znatno povečanje študentske mobilnosti v skladu s cilji evropskega izobraževalnega prostora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta