(POGLED) Janševa vlada, malo mešano tretjič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Slovenija in Slovaška sta si podobni v mnogih ozirih. Poleg tega, da ju družijo zelo podobna zgodovinska izhodišča, sta v zadnjih treh desetletjih, po osamosvojitvi, ubirali zelo podobna politična pota. Nazadnje marca leta 2018, ko sta na isti dan odstopila slovaški in slovenski premier, in ponovno v teh dneh. Obema državama se skoraj sočasno obeta sprememba oblasti, ki je v obeh okoljih dokaj redek pojav.
Kar pomembna razlika je sicer v tem, da bo nova slovaška vlada nastala na podlagi skoraj plebiscitarne zmage opozicije na sobotnih parlamentarnih volitvah, ki bi bila še izrazitejša, če nekaj dosedanjih opozicijskih strank ne bi za las zgrešilo parlamentarnega praga. Večno vladajoča in na papirju socialdemokratska, toda v bistvu konservativna Smer je prepričljivo izgubila primat, obe njeni koalicijski partnerici pa sta odfrčali iz parlamenta. V Sloveniji novo vlado sicer prav tako omogoča volilni izid iz junija leta 2018, a je opozicijska SDS tedaj dosegla samo prepričljivo relativno večino in ni mogla preprečiti oblikovanja koalicije proti sebi.

Igor Napast
Janez Janša
Epa
Aleš Maver
Neznan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta