(POGLED) Kako ostati predsednik vlade, če je večina proti tebi

JJ je jasno, da je lahko na oblasti samo, če ima podporo zadostnega števila navidez samostojnih desnih strank. Ki so ga pripravljene sprejeti kot predsednika vlade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Večkrat sem že pisala o tem, da je za domačijski družbeni ustroj, značilen za Slovenijo, ultimativna vrednota preživetje. Lastno preživetje in preživetje članov svoje domačije. In da je za doseganje tovrstnega preživetja dovoljeno uporabiti vsa sredstva. Ampak res vsa. Tudi tista, ki jih Slovenci - če so ta sredstva ločena od preživetja domačije -, običajno razumejo kot neustrezna. In nemoralna.

Toda če se ta ista sredstva uporabijo za preživetje, naenkrat postanejo ne samo sprejemljiva. Ampak celo moralna.

V tej luči je treba gledati tudi v nedeljo objavljene rezultate merjenja javnega mnenja na TV Slovenija, ki so tako razburili slovensko politiko. In sprožili vrsto komentarjev. Ki so v glavnem naslednji.

Brez ostrine SDS?

Ustanavljanje več desnosredinskih strank v resnici slabí SDS, kar je očitno nenačrtovan politični učinek. Del volilnega telesa bo zapustil SDS, s čemer bo ta postala šibkejša. In podprl desnosredinske stranke, ki - če parafrazirano Tonina - ponujajo učinkovitost sedanje vlade brez ostrine SDS. Te stranke se zdaj z Janšo borijo za vodenje nove slovenske vlade.

Borut Živulović

V ozadju večine komentarjev je slabo prikrito vprašanje, kako lahko Janša dopušča ustanavljanje strank, ki slabijo SDS. Ali slabo prikrit občutek zmagoslavja, da SDS očitno peša. Da jo želijo zapustiti celo nekateri njeni lastni člani. In da -predvsem okrog 50 odstotkov Slovencev zagotovo ne bi volilo Janše. Za njegove nasprotnike je to super novica. Ki jo je treba proslaviti.

Za praznovanje je še prezgodaj

Toda za praznovanje je v resnici prezgodaj. Takšno branje napovedi rezultatov je po mojem napačno. Ker takšna interpretacija vidi samo prvo posledico omenjenih podatkov. Da bo to oslabilo položaj SDS. Zaradi navdušenja pa analitiki pozabijo gledati naprej. Nekaj korakov naprej. Iz druge, bolj oddaljene perspektive se namreč zdijo omenjeni rezultati vse kaj drugega kot podatki, ki kažejo na slabitev pozicije SDS. In Janše. Res je namreč prav nasprotno.

Za kaj gre?

Ker v Sloveniji večino volivcev in volivk predstavljajo ljudje, ki Janše ne podpirajo in ker jih okrog 50 odstotkov zagotovo ne bi volilo Janše, ima Janša resen problem, če želi ostati na poziciji predsednika vlade. Problem, ki se glasi: kako ostati predsednik vlade, če je proti tebi večina?

Rešitev je na dlani: če želi Janša ostati predsednik vlade, mora biti na naslednjih volitvah izvoljen takšen parlament, ki ga bo hotel imeti za predsednika vlade. Tako ali tako mu je že leta jasno, da sam ne more priti na oblast. In tam ostati. Da lahko to doseže, mora imeti v parlamentu v večini tiste, ki SDS odkrito podpirajo ali pa ji iz najrazličnejših razlogov vsaj dopuščajo, da vlada.

Povedano drugače: JJ je jasno, da je lahko na oblasti samo, če ima podporo zadostnega števila navidez samostojnih desnih strank. Ki so ga pripravljene sprejeti kot predsednika vlade.

Distanciranje je nujno

In ker Janša sam ne more zajeti celega desnega pola volilnega telesa, je tem desnosredinskim volivcem treba ponuditi možnost, da so lahko proti njemu. To pa je mogoče samo, če obstajajo desnosredinske stranke, ki jih ne vodi Janša. Katerih vodje se vsaj navidez distancirajo od Janše. Mu celo napovedujejo konkurenco pri potegovanju za položaj predsednika vlade. Ki govorijo, da so pripravljeni voditi državo. Kot recimo Tonin. Ali Počivalšek.

In to bodo govorili tudi drugi voditelji novih desnosredinskih strank. To govorjenje je nujno. Brez tega namreč ne bodo dobili podpore volivcev.

Sašo Bizjak

Desni volivci, ki želijo voliti SDS, jo tako ali tako volijo. Desni volivci, ki ne želijo voliti SDS, pa nimajo veliko druge izbire. Vsaj doslej je niso imeli. Zato je treba ustanavljati nove desne stranke. Ki se morajo javno distancirati od SDS. In od Janše. Samo tako bodo lahko pobrale glasove tistih desnih volivcev, ki nočejo voliti Janše. Te glasove je treba nujno pobrati. Ker brez njih Janša ne more vladati.​

Nateg

A ko bodo ti glasovi na volitvah pobrani, se bo pokazalo, da je šlo za nateg. Desnosredinske stranke, ki se zdaj distancirajo ali se še bodo distancirale od Janše, se bodo po volitvah združile z SDS v novo vlado. Pod Janševim vodstvom.

​Izkazalo se bo, da je pri novih in starih desnosredinskih strankah šlo samo za predvolilno strategijo. Katere cilj je bil: pridobiti čim več sredinskih volivcev. Ti bodo desnim strankam omogočili, da v čim večjem številu vstopijo v parlament. In nato v novo Janševo vlado. In mu s tem omogočijo podaljšano vladanje. Volivci desnosredinskih strank bodo na volitvah naredili natančno tisto, česar nočejo: izvolili bodo Janšo.

Rekli bi lahko - in to ne prvič -, da so tisti, ki profesionalno vodijo politiko SDS, spet potegnili pravo potezo. Dolgoročno pravo potezo. Seveda s stališča koristi SDS. Ki se bo na dolgi rok okrepila. To pa je cilj, za katerega je vredno izgubiti tudi kak procent članov in podpornikov SDS. In Janša to ve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta