(POGLED) S sendviči, radensko in Hojsovo materjo se vlade ne zruši

Obleganje vladne trdnjave z minuskulnimi katapulti v stilu resničnostnih šovov se ne bo obneslo. Niti se ne bo obneslo z interpelacijami in s konstruktivno nezaupnico - ali sploh s kakršnimikoli klasičnimi kljubovalnimi in konkurenčnimi prijemi. Vlada nemoč s pridom izkorišča za odvračanje pozornosti in posledično utrjevanje položaja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Biti na tekočem s političnim dogajanjem v Sloveniji je podobno bedno kot spremljanje resničnostnih šovov à la Kmetija, Big Brother, Ljubezen po domače ali kako se že ta smetja imenujejo.

Razlika je v tem, da politične trivialnosti veljajo za nadpomembne in da se z njimi vsi skupaj ukvarjajo tako histerično, kot da so od tega odvisni obstoj države in demokracije.

Zadnja smešnica je anekdota s Hojsom, ki je ta ponedeljek peljal svojo mater na Hrvaško, vendar so ju hrvaški organi na meji zavrnili, ker nista mogla predložiti negativnega testa na korono.

Top news? Prej flop news.

Ampak s čim si mi belimo glavo? Čému posvečamo pozornost? Za kaj zapravljamo čas?

Zapleta na meji si Hojs ni izmislil, niti ga ni insceniral. Mu pa prav pride za odvračanje pozornosti od bolj bistvenih, resno škandaloznih zadev.

NPSTS

Taistega dne, ko se je notranji minister s svojo materjo kot civilist peljal na uro gledat na hrvaško mejo, so hudo oboroženi organi pod njegovo jurisdikcijo v popolni bojni opremi prilomastili med skvoterje in tam nekaj kao kontrolirali — ker Rogovci, Metelkovci, ker nedovoljeno zbiranje ali karkoli prepovedanega ali vsaj bogaboječim neljubega.

Ne Policija ne Hojs sam pa se nista potrudila niti toliko, da bi našla kolikor-toliko verjetno in smiselno pojasnilo, kaj so robokapsi tam pravzaprav počeli. Ker ga očitno ni bilo.

Jaka Gasar/Dnevnik

In ker nista predložila niti za lase privlečenega izgovora, je iz lažnivega rokava potegnil noro zgodbo medij, ki ga ima v solasti Nacionalpopulistična slovenska tviteraška stranka - in katerega direktor je bil prav Hojs, preden se je polotil kariere železnega Innenministra.

Žiga-žaga Snaga na Metelkovi

Nova24TV je skratka lansirala nesramno debelega barona von Münchhausna, da je policijski škvadron prišel tja v bistvu na pomoč Metelkovcem - in po pomoti. Dve dekleti, za kateri insinuirajo, da sta lezbijki in da sta bili tudi zadeti, sta delavce Snage, ki so oblečeni v odsevne telovnike tam žagali veje - na praznik, pozno popoldan, ko je bila že tema?! - zamenjali za Rumene jopiče, ki so tam rohneli že dan prej, in v strahu poklicali policijo.

In res so robokapsi prihiteli. Ne običajna patrulja, temveč cela četa specialcev. Za vsak slučaj. In ker je bil alarm lažen, so pač samo pozirali naključnim fotografom za na Facebook. Iz tega je nastal tak cirkus.

Snaga je vse dendrološke dejavnosti na Metelkovi tistega dne ob tisti uri in sploh prisotnost svojih mož zanikala.

Bademajster Vodopivec

Te pozornost odvračalne neumnosti se vrstijo z vrtoglavo naglico. Hojsov pripetljaj se je zgodil samo nekaj dni po Počivalškovem domnevno spornem sestanku v neki gostilni.

Ta je še hujša. Nepriljubljenemu, da ne rečem osovraženemu Počivalšku zdaj pol Slovenije očita, da ne bi smel sestankovati v gostinskem lokalu, ki so v skladu s protikoronskim odlokom do nadaljnega zaprti. Od sicer povsem resnih ljudi - in pri tem seveda nimam v mislih opozicije - je slišati celo pozive, da bi Bademajster Vodopivec moral nepreklicno odstopiti.

Res ne vem, zakaj so vsi tako malenkostni. No, vem. Poslužujejo se vseh možnih stratagemov, da bi strmoglavili vlado.

Super, če bi jo res strmoglavili. Ampak da v ta namen naskakujejo Počivalška zaradi flaške radenske in sendviča, je resničnostna komedija zmešnjav. Komedija političnokorektnostnega moraliziranja. Da se spravljajo na Počivalškov živež, je še bolj smešno kot to, da vlagajo konstruktivno nezaupnico s približno štiri cele šestkrat manj glasovi, kot bi jih realno rabili.

Katapulti etičnih trivialnosti

Slovenci očitno mislijo — no, mediji in opozicija, kar je ideološko, če že ne poklicno in statusno eno in isto —, da je vztrajanje pri teh etičnih trivialnostih temeljni kamen kredibilnosti, ki bo opozicijo popeljal nazaj na oblast, državljane pa odrešil vlade, ki je v resnici nemogoča iz nebroja drugih, pomembnejših razlogov.

Robert Balen

Vsaka malenkost prav pride. Če ni voda in sendvič, je pa teran ali refošk ali t-shirt z logotipom nekega vinarja. Slovenska samozaščitno ozaveščena javnost obožuje prepovedane, neplačane, na nepravem mestu in ob nepravem času skrivaj pojedene sendviče in popite terane, pa gratis polpenzione, promocijske t-shirte in kot večno témo vikendice na Hrvaškem.

Toda te vlade ne bodo odnesli sendviči. Niti je ne bodo odnesli tisti, ki jo obmetavajo s sendviči. Obleganje vladne trdnjave z minuskulnimi katapulti v stilu resničnostnih šovov se ne bo obneslo. Niti se ne bo obneslo z interpelacijami in s konstruktivno nezaupnico - ali sploh s kakršnimikoli klasičnimi kljubovalnimi in konkurenčnimi prijemi.

Z očitanimi sendviči se opozicija in mediji samo še tem bolj smešijo — vlada pa to njihovo nemoč s pridom izkorišča za odvračanje pozornosti in posledično utrjevanje položaja.

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta