(POGLED) X/Twitter, čas je za slovo!

Osebna preživetvena strategija v omrežju, ki sem ga uporabljal od davnega leta 2008, je bila v zadnjem obdobju množično blokiranje vseh trolov in botov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ameriška neprofitna medijska mreža NPR je aprila letos po odmevnem sporu z vse bolj kontroverznim milijarderjem Elonom Muskom zapustila družbeno omrežje X, ki ga večina pozna še pod imenom Twitter. Odločitev najbrž ni bila lahka, saj je imel glavni profil NPR-ja na X-u zelo spodobnih 8,7 milijona sledilcev, še dodatne tri milijone pa na ločenem profilu, posvečenem političnim temam. Šest mesecev kasneje so razkrili, da je imela praktično zanemarljiv učinek na obiskanost njihovih spletnih strani, saj je promet upadel zgolj za eno odstotno točko. S tem so potrdili vse bolj pogosto mnenje, da X preprosto ni (več) vreden truda tudi pri medijskih organizacijah, kjer je imel pomembno vlogo tako pri razširjanju kot iskanju informacij.

X se nikoli zares ni mogel pohvaliti s številkami, saj je po deležu med uporabniki družbenih omrežij vseskozi občutno zaostajal za vodilnimi platformami, kot so Facebook, Instagram in v zadnjem času vse bolj priljubljen TikTok. Po analizi podatkovnega analitika Marka Plahute je v lanskem letu iluzijo javnega mnenja v slovenskem delu omrežja ustvarjalo zgolj pet tisoč dnevno aktivnih uporabnikov. A njegov vpliv je vedno presegal gole številke, saj je bil tudi zaradi izjemne hitrosti, ki jo omogočajo kratke besedilne objave, glavno družbeno omrežje vseh, ki sooblikujejo družbeno agendo: novinarjev, politikov, mnenjskih voditeljev in drugih vplivnežev.

Reuters

Pri prispevku k javni razpravi je vedno nihal med svetovnim "town hallom", torej mestno hišo s pretežno dostojno razpravo zainteresirane javnosti, in gostilniškim šankom z vpitjem in priložnostnimi udarci za podkrepitev argumentov. Danes je X bližje zboru na smrt skreganih etažnih lastnikov v soseski, v kateri se praktično brez pravil 24 ur na dan obstreljujejo (proti)obveščevalci, politični in drugi kletni plačanci in lobisti ter neutrudna vojska botov (robotov), ki se oglasijo praktično pod vsako objavo.

Morda X ne ustvarja družbenih konfliktov od začetka, jih pa danes zagotovo stopnjuje. Na X-u se prepirajo in medsebojno žalijo ljudje, ki se, če bi se srečali v živo, ne bi prepirali, še manj pa bi se tako žalili. Žalijo se, ker X to po spremembah, ki jih je od prevzema dalje uvedel Musk, nagrajuje in spodbuja bolj kot kdaj koli prej.

Omrežje so zato v zadnjem obdobju zapustili številni vidni uporabniki, verjetno še več pa jih je uporabo omejilo. Ni naključje, da so najprej in najbolj množično pobegnili znanstveniki, ki so obupali pod plazom teorij zarot, sramotenja, psihičnega nasilja in tudi groženj s fizičnim nasiljem. Podoben eksodus se je zgodil tudi pri oglaševalcih, ki svojih oglasov niso več želeli videti ob objavah, ki odkrito spodbujajo sovraštvo in nasilje. Oglasi, ki vam jih sedaj servira X, so zato skoraj brez izjeme za najslabše top-shope z izdelki, ki jih na tisti poznani kitajski spletni trgovini dobite nekajkrat ceneje. Ugledni oglaševalci so pobegnili in nič ne kaže, da se bodo še kdaj vrnili.

Elon Musk
Reuters

Razlag, zakaj je temu tako, ne bo zmanjkalo in verjetno nobena ne bo povsem zadostna, dejstvo pa je, da je X danes bojišče političnih in drugih interesnih skupin, ki so razbrale Elonove dimne signale, da gre za prostor, kjer jim je dovoljeno vse in kjer zares ni nobenih standardov, omejitev ali želje po minimalno dostojnem okolju, ki bi nagrajevalo tiste, ki vedo več in so to znanje pripravljeni deliti. Danes lahko prednostno linijo, ki vam omogoča preglasiti druge, kupite za osem dolarjev na mesec. Če ob tem rehabilitiraš in celo finančno nagrajuješ tudi tako izjemno sporno osebnost, ki je med drugim obtožena zasužnjevanja, trgovine s človeškim blagom in posilstev, kot je to recimo storil Musk v primeru Andrewa Tatea, si pač povedal vse: vse je dovoljeno.

Poveden je eksperiment z odprtjem novega računa, ki še ni obremenjen s preteklim vedenjem uporabnika. Vpogled v X-ov prazen list namreč pokaže, da ta novim uporabnikom v zavihku Zate, ki ga ustvarja algoritem, postreže z objavami, ki jih večinsko ustvarjajo teoretiki zarot, računi, ki dokazljivo razširjajo dezinformacije, in vplivneži s skrajne desnice. Pristranosti omrežje, agresivno preorano po željah in pogledih novopečenega lastnika, ki je v začetku oktobra javno podprl skrajno desno nemško stranko Alternativa za Nemčijo, niti ne skriva, brezsramno je vidna vsem, ki želijo videti.

Reuters

Rezultat je neverjetna poplava dezinformacij in lažnih novic, v kateri se ne znajdejo več niti tisti, ki se s tem ukvarjajo poklicno. Zgolj zadnji, a nikakor edini dokaz ponuja aktualna kriza v Izraelu in Palestini, kjer so obupali celo izkušeni raziskovalci, ki ne zmorejo več s potrebno gotovostjo in hitrostjo ločevati verodostojnih vsebin in uporabnikov od tistih, ki to niso. X je tako ob začetku krize uporabnikom množično serviral video iz video igre kot domnevni posnetek Hamasovega napada, fotografije slavja z ognjemetom iz Alžirije, ki naj bi prikazovale izraelski napad na Hamas, ponarejene fotografije nogometnega zvezdnika Ronalda s palestinsko zastavo in posnetke iz sirijske državljanske vojne. "Vsakršna vrsta resnice, ki je bila na Twitterju vedno težko dosegljiva, je zdaj popolnoma nedosegljiva," je za revijo Wired povedal raziskovalec Emerson Brooking pri Atlantic Council Digital Forensics Research Labu.

Osebna preživetvena strategija v omrežju, ki sem ga uporabljal od davnega leta 2008, je bila v zadnjem obdobju množično blokiranje vseh trolov in botov. Seznam šteje v tisoče profilov, vendar je šlo zgolj za kupovanje časa. V zavihku Zate so me kljub temu redno pričakali najbolj nevedna mnenja, objave, namenjene izključno podžiganju strasti in razprtij, ter neskončne salve sovraštva, vključno z neverjetnimi količinami transfobije, ki je danes – prav tako po podobi lastnika – zaščitni znak omrežja.

Odločitvi, da se vseeno cenim dovolj, da v tem vse bolj toksičnem okolju, polnim besa, jeze in sovraštva, ne sodelujem več, je sledilo olajšanje. Zaradi poklica, ki ga opravljam, se X-a verjetno še nekaj časa ne bom mogel povsem znebiti, a ne glede na to, kje ste sami v odnosu do omenjenega omrežja, bi ob zaključku priporočil, da kot prvi korak izbrišete vsaj aplikacijo s pametnega telefona in opazujete spremembe pri sebi. Stavim, da vas bodo prijetno presenetile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta