(POGLED) Zato Thompson v mojem Mariboru nikoli ne more koncertirati in tudi ne bo

V Zagrebu so ustaši komaj čakali, da ga ubijejo, zato se je s pomočjo zagrebške ilegalne mreže hitro umaknil v partizane. Dr. Nikolić je bil med drugim priča tudi brutalnemu pokolu sedmih slovenskih duhovnikov: Franca Groblerja, Franca Kača, Janeza Kodriča, Franca Orešnika, patra Anzelma Polaka, Janeza Rančigaja in Jakoba Sema, ki ga je v knjigi podrobno opisal, kot tudi kalvarijo edinega preživelega slovenskega duhovnika s Štajerskega, Antona Rantaše iz fare Sv. Marjeta pri Pesnici. Nikolićeva svobodoljubnost, predvsem pa svobodomiselnost, je bila kasneje tudi za ortodoksne komuniste preveč, zato so ga strpali še na Goli otok. Ironija ali licemerje novega režima?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Ficko

Če bi mi kdo pred 30 leti rekel, da bom moral kdaj pisati o tem, da hoče v letu gospodovem 2020 neki očitno ne preveč razgledan glasbeni promotor, kot se danes uradno reče estradnim menedžerjem, v mojem rojstnem Mariboru, mestu, ki je štiri leta nacistične okupacije ječalo pod esesovskim škornjem in v hrepenenju po svobodi, v boju za njo dalo niz narodnih herojev in herojinj, organizirati koncert hrvaškega pop zvezdnika, ki v eni od svojih "domoljubnih" pesmih slavi ustaška klavca, kot sta zloglasni komandant koncentracijskega taborišča Jasenovac Vekoslav Maks Luburić in komandant zloglasne ustaške Crne legije Jure Francetić, in ki z naslado prepeva o v hercegovski Čapljini poklanih Srbih, ki so plavali po Neretvi, bi mu rekel, da je kronan idiot. Dobesedno. Ampak še kako velja rek Če bi bil vedež, ne bi bil revež.
In tukaj bi vam sedaj povedal zgodbo, o kateri sem razmišljal kar nekaj ljubezenskih mesecev majev, ko so se od Maribora skozi Dravsko dolino proti Pliberku valili avtobusi hrvaških in bosanskih registracij, okrašeni s slikami Anteja Pavelića in drugih "ustaških dužnosnika Nezavisne države Hrvatske", da bi jo napisal, pa sem jo v sebi vedno potlačil z mislijo, daj, pustimo to našo nesrečno preteklost na miru in se ozrimo raje v prihodnost, če že zaradi drugega ne, pa zaradi naših otrok, generacij, ki so rojene v samostojni Sloveniji in ki z drugo svetovno vojno nimajo ničesar skupnega. Ampak ob vsem tem cirkusu, ki se ta trenutek dogaja v Sloveniji v zvezi z mariborskim koncertom kontroverznega Marka Perkovića - Thompsona, in to na uradnem, državnem nivoju, sem se odločil, da bom te svoje občutke zapisal.
Hodil sem v drugi ali tretji razred osnovne šole, ko je foter v Gradisu za neko jubilejno nagrado dobil knjigo dr. Nikole Nikolića Jasenovac, taborišče smrti. Knjigo je prva začela brati mama, a jo je po nekaj prelistanih straneh vsa zgrožena odložila in mi zabičala, naj mi na kraj pameti ne pade, da bi jo kdaj vzel v roke. Jasno, ob prvi priliki, ko sta s fotrom odšla na neki družinski obisk - kaj je slajšega kot prepovedan sadež - sem knjigo vzel v roke in jo začel brati. Takrat sem se, smrkav mulc, prvič srečal s krvavo zgodovino še bolj krvavega režima t. i. NDH, ki so jo njeni prebivalci porogljivo poimenovali tudi "nezakonsko dete Hitlerja". Tisto, kar je seveda najbolj udarilo v oči, niti ni bila sama zgodba, ampak brutalne, krvave fotografije ustaških pokolov Srbov, Romov, Slovencev, hrvaških komunistov in antifašistov ter vseh drugih, ki jih je krvoločni ustaški režim zatiral. Danes je teh in podobnih fotografij seveda poln svetovni splet, ampak za tisti čas - knjiga je leta 1969 izšla pri Založbi Borec - pa je bil to popoln šok.

Vojko Pahernik
Arhiv Večera
Gregor Ficko
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta