(PORTRET TEDNA) Marta Kos: Ne ženska iz ozadja, temveč iz ospredja zmagoslavja Goloba

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
30.04.2022 05:00

Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svoboda, morebitna zunanja ministrica nove vlade. Nekateri jo sicer glede na njeno verodostojnost, ugled in s tem izvoljivost že vidijo kot kandidatko na oktobrskih predsedniških volitvah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volilni štab Gibanja Svoboda z Marto Kos na sredini po razglasitvi volilnega uspeha
Robert Balen

Med zaslužnimi za suvereno zmago Gibanja Svoboda Roberta Goloba je nedvomno Marta Kos, ki je v gibanju v tednu pred volilno nedeljo, potem ko je bila s svojimi diplomatskimi, komunikacijskimi veščinami in izkušnjami že vpeta kot svetovalka za zunanjo politiko, prevzela še mesto podpredsednice. Pobudnica združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja Ona ve se ni postavila v vlogo ženske iz ozadja, temveč je lastna in stališča favoritov za volilno zmago prepričljivo zagovarjala z izpostavljanjem v ospredju. Na način, kakršna kot osebnost je: odločna, strokovna, dosledna, artikulirana govorka, prav zato pa tudi prepričljiva, prepoznavna, slišana ali, bolje, nepreslišana. Doslednosti in s tem integritete ji tako ne jemlje preveč niti poprejšnje zatrjevanje, da nikoli ne bo vstopila v politiko. Vanjo se je na nek način pognala prav iz doslednosti, tako rekoč tudi iz nuje - zaradi neomajnega zagovarjanja demokratičnih standardov, pravne države, medijske svobode in osebnostnih pravic ter tudi spoštovanja dostojanstva človeka na vseh ravneh - standardov torej, ki jih je (po)teptala vladavina Janeza Janše. Razgradnje demokracije ni hotela več le opazovati od daleč in brez aktivne priključitve prizadevanjem za spremembe z neposrednim političnim angažmajem.

Po volilnem uspehu se je v tem prazničnem tednu za nekaj dni začasno odpravila v Švico, kjer živita z možem, in pritrjuje reku o zarečenem kruhu, ki se ga v življenju neredko poje več kot pečenega. Ob tem "priznanju" sicer pristavi še, da če že zarečenega kruha, poje vsaj največ črnega, koroškega rženega. Da je Korošica, pogosto srčno, zavedno, pripadno izpostavi. Ta dimenzija izvora nikoli ni bila obrobna, ne le pri njej, tudi pri bratih, Dragu in Miranu Kosu - prav tako obeh uspešnih na svojih področjih. Vsi so zavezani zibelki slovenstva, vsi so tudi odraščali s športom in športnimi vrednotami ter vtisnili pečat športu (plavanju, nogometu). Koroška je še vedno njen dom, čeprav že od polnoletnosti ne živi v tej regiji, kar je izpostavila tudi v lanskem intervjuju v nedeljski izdaji Večera. Zanjo je, kot za vrsto gimnazijcev z Raven, koroška pokrajina simbol ljudi, ki jim nič ni samo dano, "a so se s svojo trmo, prijaznostjo, vztrajnostjo sposobni prebiti visoko. Tudi skozi težavno življenje. Koroška pomeni mešanico kmečkega okolja z industrijo. Naša Mežiška dolina z orto Korošci - to smo tisti, ki govorimo na 'va', je bila vedno industrijsko močna in razvita, a žal slepo črevo Slovenije. Ravne so hkrati center športa, kar je tudi omogočala železarna." Ko se ob prihodih domov iz Švice ustavi na Ravnah, se sprehodi tudi do olimpijskega bazena in parka - dejstvo, da je bila vrhunska plavalka in večkratna prvakinja, nakazuje še več njenih lastnosti: delavnost, tekmovalnost, disciplino, nepopustljivost, ambicioznost, ne nazadnje pa tudi zavedanje, da si moraš ključne bitke vedno, najprej ali na koncu, izboriti sam.

Volilni štab Gibanja Svoboda - Marta Kos v ospredju s Failo Pašić Bišić
Robert Balen

Reference na vrsti področij, rez na veleposlaništvu v Švici

Njena karierna pot je dinamična, raznolika. Izkušnje je pridobivala tako z delom v vladnem uradu za informiranje kot tudi nazadnje v svojem podjetju, v katerem se ukvarja z usposabljanjem na področju vodenja in osebne rasti. Diplomirala iz novinarstva in kasneje magistrirala je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Od leta 1997 do 1999 je bila direktorica vladnega urada za informiranje in tiskovna predstavnica vlade, nato presedlala na Gospodarsko zbornico Slovenije, kjer je bila tudi v vlogi podpredsednice za mednarodno sodelovanje. Delovala je na področju novinarstva, komuniciranja, odnosov z javnostmi in diplomacije. Je mednarodno certificirana voditeljica coachingov s področja komuniciranja, vodenja in prodaje. V švicarskem mednarodnem podjetju Gustav Käser Training International je bila med petimi najboljšimi trenerji oziroma voditelji coachingov korporacije. Veleposlanica Republike Slovenije je bila v Nemčiji in Švici ter nerezidenčno v Latviji in Lihtenštajnu. Pri veleposlaniškem delu v Nemčiji se je izkazala na področju človekovih pravic in gospodarske diplomacije. Leta 2016 jo je revija Diplomatisches Magazin v Berlinu razglasila za veleposlanico leta v Nemčiji, za svoje delo v Nemčiji je od nemškega predsednika Franka-Walterja Steinmeierja prejela visoko nemško državno odlikovanje veliki križ za zasluge reda za zasluge Zvezne republike Nemčije.

Ustanoviteljice združenja Ona ve (Marta Kos, Emilija Duh Stojmenova Duh, Nataša Pirc Musar in Mateja Malnar Štembal)
Robert Balen

Jeseni 2020 je zaradi nestrinjanja z vodenjem slovenske zunanje politike odstopila kot veleposlanica v Švici. Vrsta ozadij iz tega obdobja njene kariere sicer ostaja diplomatsko, nekako korektno skritih, v diplomatskih krogih zunanjega ministrstva je zaokrožilo več zgodb o tedanjih poskusih njene diskreditacije in odnosih na veleposlaništvu. V vsakem primeru je ne glede na vse ob svojem odhodu zaprla vrata veleposlaništva z dvignjeno glavo.

Bodo v Svobodi prepustili zunanje ministrstvo Tanji Fajon?

Po kuloarjih zunanjega ministrstva je ob informacijah, da bi v novi vladi utegnila prevzeti mesto ministrice, slišati, da bi njeno imenovanje dobro sprejeli, predvsem ker bi to bila dobra popotnica drugačni, ambiciozni, utečeni zunanji politiki. Nihče ji, pa kakorkoli ji desni pol že skuša prek svojih propagandnih glasil spodkopati avtoriteto, ne oporeka sposobnosti in širine, za dobre ji štejejo predvsem pridobljene izkušnje v diplomaciji. Se pa hkrati - čeprav je Golob po prvem uradnem srečanju s predsednikom države Borutom Pahorjem poudaril, da vlade ne bodo sestavljali v medijih - kot prav tako enako realna kot njeno imenovanje omenja možnost, da bi zunanje ministrstvo prepustili bodoči koalicijski partnerici v vladi, SD, torej predsednici Tanji Fajon. Nedvomno bo ta pozicija v prihodnjih dneh oziroma tednih del ključnega strateškega, dolgoročnega premisleka in širše politične aritmetike - medtem namreč nekateri Marto Kos že vidijo kot resno kandidatko za predsednico države.

Marta Kos
Robert Balen

Če ostanemo pri prvih potezah, je prvi poudarek in jasno že tudi, da bo Marta Kos pri sestavljanju vlade imela pomembno besedo, kar zadeva izbiro kadrov pa tudi pogodbeno začrtanje koalicijskih zavez. A bo s tem prevzemala tudi veliko odgovornost, da uresniči(jo) napovedi - da torej k sodelovanju v vladi in ekipi res pritegnejo strokovne kadre ne glede ali vsaj ne nujno glede na strankarsko pripadnost in kar najbolj sledijo predlogom civilne družbe. Njena ambicija je, da bi v vladi bile enakomerno zastopane ženske, ministrice. V posebno zadovoljstvo, ki ga izpostavlja ob novi sestavi parlamenta, ji je visok, kar 52,2-odstotni delež poslank iz Gibanja Svoboda pa tudi siceršnja 40-odstotna zastopanost žensk. Tudi s tem razmerjem, ki je prvič v kaki poslanski skupini v prid ženskam, je v ospredju oziroma vzporedno dosežen cilj združenja Ona ve, saj se zavzema prav za enako zastopanost žensk, tudi v medijih.

Eno največjih razočaranj na RTV Slovenija

Njen odnos do svobodnih, neodvisnih medijev in profesionalnega novinarstva je nedvomno pogojen s poklicem oziroma izobrazbo in delu v novinarstvu. Tudi zato ni bilo presenetljivo, ko se je v lanski akciji zbiranja donacij za obSTAnek v podporo Slovenski tiskovni agenciji Društvu novinarjev Slovenije odzvala kot ena prvih in ko je kritično spremljala oblastne pritiske na medije ter ukrepe v koronakrizi za (ne)podporo medijem primerjala med Slovenijo, Nemčijo in Švico. Da se ni vrnila v novinarstvo - v katerem se je naprej preizkusila kot športna poročevalka, nato pa se uveljavila kot dopisnica iz Nemčije na RTV Slovenija - je, kot je že omenila za Večer, ena njenih "največjih travm iz devetdesetih let", ker so ji povratek onemogočili. "Ko sem 1997 postala tiskovna predstavnica vlade ter potem čez dve leti in pol odstopila, sem se želela vrniti na RTV Slovenija, kjer naj bi me čakalo delovno mesto, a so mi rekli, da sem politično omadeževana. Želeli so me dodeliti v oddelek za izterjavo naročnin. Iz urada za informiranje sem odšla, ker nisem želela delati politično, strankarsko. In potem mi očitajo, da ker sem politična, ne morem nazaj v novinarstvo. Saj sem se kasneje znašla v življenju, a to je bilo res eno največjih razočaranj." Mimogrede, razmerja med politiko in novinarstvom je kritično načela in so se vtisnila v spomin ob njenem nastopu na predvolilnem soočenju o zunanji politiki na TV Slovenija pri voditelju Igorju Pirkoviču, ki je bil nevede nedvomno pomemben pri pridobivanju volivcev Svobode.

V promocijskem videu tik pred volitvami je Marta Kos navajala, kaj vse bi lahko izvažali kot majhna država - tudi spoštovanje in ugled sta omenjena na tej listi. Še en njen prepričljivi nagovor. A pravo, trdo delo se šele začenja - rezultate, ne le vladne, ampak tudi njene osebno, bo javnost oziroma volivci gotovo presojali enako ostro kot ona doslej. Tudi zato bi utegnila biti pred 57-letno političarko ena največjih preizkušenj v življenju - ob zavedanju, ki ga je prav tako sama izpostavila - da se zaupanje gradi dolgo, izgubi pa lahko takoj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.