(PRED VOLITVAMI) Nova hrvaška politična realnost

Letošnje parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo vsekakor prinesle marsikatero novost. Veliko jih že razvidnih. Predvsem zelo močen populizem strank na levem in desnem političnem polu. Tako v svoji politični ponudbi stranke radikalne nacionalistično-konservativne desnice, združene v koaliciji Domovinsko gibanje, ponujajo tudi ukinitev možnosti splava, tudi za ženske žrtve posilstva, ukinitev neposrednega zastopanja manjšin v parlamentu (oboje zagotavlja ustava) in hrvaški veto pogajanjem Srbije za vstop v EU. Radikali v stranki Delavska fronta na levem političnem polu pa obljubljajo zaseg hranilnih vlog državljanov, večjih od 100.000 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

V nedeljo, 5. julija, bodo na Hrvaškem parlamentarne volitve. Redne, a vendar predčasne. Predčasne, ker je pravi rok za izvedbo teh volitev november ali december v tem letu. Vladajoča stranka HDZ se je odločila, da bo volitve izpeljala skoraj pol leta pred rednim rokom. Razlog je jasen in preprost: strah pred neznanim v jeseni. Ta strah je utemeljen. Zlasti, ker je že zdaj jasno, da prihajajo težave iz različnih smeri in vzrokov. Vse pa imajo skupno osnovo: pandemijo novega koronavirusa.
Če si znanstveniki (še) niso enotni glede drugega vala pandemije, so si ekonomisti, pa ne le oni, enotni v mišljenju: z jesenjo prihajajo zelo težki časi. Zaradi svoje nenadnosti in silovitosti zelo verjetno težji kot v obdobju krize 2009-13. Hrvaška bo zanesljivo med državami, ki jih bo koronakriza prizadela najbolj. Dovolj je omeniti samo besedo turizem. Turizem, ki vključno s sivo ekonomijo pomeni več kot 20 odstotkov BDP Hrvaške. Turizem, ki za območje od Savudrije do Cavtata skupaj z otoki in zaledjem v zadnjih letih pomeni praktično edino gospodarsko vejo zaslužka in dobesedno preživetja. Turizem, ki s svojo nenavadno visoko stopnjo za razmere v EU pomeni enega ključnih virov polnjenja državne blagajne. In turizem, ki skupaj z delom na črno ter družinskimi člani vseh, ki delajo v turizmu, hrani nekaj sto tisoč ljudi. Če prištejemo še druge zaradi pandemije ogrožene gospodarske dejavnosti, strokovne ocene govorijo o možnosti 15- do 20-odstotne brezposelnosti. Ta je po najbolj črnem scenariju lahko večja kot v času vojne v devetdesetih letih. A to nikakor niso edine težave za vladajočo politiko na Hrvaškem. Politično-družbena stvarnost prinaša v čas tokratnih parlamentarnih volitev za Hrvaško povsem nove situacije. Zelo dobro te spremembe prikaže naslednji podatek: na zadnjih parlamentarnih volitvah sta osrednji stranki HDZ in SDP dobili skupaj 75 poslanskih sedežev. Kar je točno polovica poslanskih mest. Ocene tokratnih volilnih rezultatov so si enotne, da stranki HDZ in SDP lahko tokrat dobita skupaj največ 55 poslanskih mest.

Reuters
Reuters
Tomaz Šaunik
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta