(REKLI SO) Bogomir Kovač: Česa torej Kitajci in Rusi ne razumejo?

DR
30.08.2024 16:00

Bogomir Kovač, ekonomist, v Mladini o osemdesetletnici slovitege Brettona Woodsa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Sredi julija 2024 je izzvenela osemdesetletnica slovitega Bretton Woodsa, mednarodnega sporazuma o novi monetarni, ekonomski in finančni ureditvi sveta po drugi svetovni vojni. To je hkrati tudi temeljni kamen globalne hegemonije ZDA, trdega in brezkompromisnega sesutja Pax Britanica. ZDA so bolj vsilile kot ponudile globalno politiko z ekonomskimi sredstvi, svet, utemeljen na dominaciji dolarja in novih institucijah. Fascinantna zgodba Bretton Woodsa žal ni romantična pripoved o novem svetu miru in napredka, svobode in enakopravnosti. Bolj gre za brezkompromisen svet spletk, s katerimi je bila spočeta nova mednarodna ureditev. Osemdeset let kasneje je bistveno drugačna od prvotnih namer. Ameriška dominacija se opoteka, brettonwoodske 'zahodne' institucije niso glas večinskega sveta. In preden se morda sodobni politiki polotijo rekonstrukcije Bretton Woods 2.0, je koristno razumeti, kaj se je dejansko zgodilo leta 1944 in po tem. /.../

Bogomir Kovač
Tit Košir

 Bretton Woods nosi dokaz, da je mogoča mirna menjava globalnega hegemona, da mednarodne institucije lahko delujejo, če niso popolne. Kitajska je danes v nekdanji ameriški vlogi in ZDA v britanski. Zgodovina protekcionizma in sosledja kriz je podobna, ne manjka niti sosledje političnih mesečnikov, zmedenost EU in vojn na njenem obrobju. ZDA so danes bližje keynesijanski rešitvi, pa tudi njegovi briljantni razlagi svojega političnega poraza. Američani so nam morali plačati, ker smo se borili za svoboden svet, za splošno dobro. Česa torej Kitajci in Rusi danes ne razumejo?"

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta