(REKLI SO) Boris Vezjak: Tina Gaber, nepotizem in kronizem

30.05.2024 19:00

Boris Vezjak, filozof, v Delu o Tini Gaber in javnem mnenju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenian Prime Minister Robert Golob (R) and his partner Tina Gaber arrive at the Carlos V palace, for a visit of the Alhambra, during the European Political Community summit in Granada, southern Spain on October 5, 2023. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away.,Image: 811259841, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

"Nove in nove zgodbe, da partnerka predsednika vlade izkorišča svoj vpliv nanj, čeprav od trenutka začetka partnerskega odnosa z njim ni več dolgoletna registrirana lobistka, kar je pomemben podatek, saj se je njena lobistična kariera končala v trenutku javne obelodanitve, da sta skupaj, zagotovo predstavlja potencialno navzkrižje interesa. Do njega ne prihaja nujno, ampak povsod tam, kjer bi lahko prevladali njeni poslovni ali osebni interesi. Zakaj? Ker lahko vpliva na odločanje svojega partnerja, kar nujno vodi do njegovih neobjektivnih, morda nestrokovno utemeljenih in tudi nepoštenih političnih dejanj.

Maribor: Boris Vezjak -
Igor Napast

 Vtis, da premier popušča vplivu Tine Gaber, javnost zagotovo razume kot nepotizem in kronizem, saj ne skriva, da se je odločil pri svojih odločitvah večkrat dati prednost sugestijam partnerke, kar ogroža vtis, da ravna odgovorno in transparentno, posledično pa to zmanjšuje zaupanje javnosti v utemeljenost in pravičnost njegovih odločitev in ravnanja vlade.

Tudi če v striktnem smislu ne ravna koruptivno, bi se moral zavedati smisla in pomena javne recepcije in s tem negativnega videza, ki ga s tem ustvarja, saj tudi dejanja, ki niso nujno nezakonita, lahko velikokrat štejemo za etično in moralno vprašljiva, čeprav bi kdo pomislil, da vsaj v nekaterih spornih ravnanjih njegova partnerka počne zgolj stvari, ki so v javno dobro. Da mu je posebej mar za hvalevredno javno podobo nepristranosti, pa žal nismo opazili." 

 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta