(REKLI SO) Ivan Lorenčič predlaga eksperiment: Šolstvo po zdravstvenem receptu

01.02.2024 18:00

Ivan Lorenčič, dolgoletni ravnatelj II. gimnazije Maribor, v Dnevnikovi kolumni o "eksperimentu" za izoboljšanje šolstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Ker hočem biti konstruktiven, imam kot šolnik predlog vladi za izboljšanje šolstva. Predlagam, da vlada ponovi eksperiment, kot ga je lani sprejela za področje zdravstva, ko je izvedla stresni test in za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu brez vsakega konkretnega načrta namenila okrog 200 milijonov evrov. Rezultat eksperimenta je sicer znan: čakalne vrste so se podaljšale! Čeprav (se) sedaj vsi zabavljajo o(b) eksperimentu, pa (vsi) pozabljajo, da je vendarle šlo za eksperiment (brez cinizma, prosim)!

Ker prihajam iz srednjega šolstva, predlagam vladi, da v srednje šolstvo vloži podobno kot v zdravstvo 200 milijonov evrov z namenom razvoja ustvarjalnosti, posodabljanja opreme, izboljšanja prostorov, izobraževanja učiteljev itd. To bi bila ena izmed najboljših investicij. Za posamezno srednjo šolo bi to pomenilo v povprečju približno milijon evrov; narejeni bi morali biti konkretni kriteriji delitve sredstev. Vsekakor pa bi morali šole »nežno« obvestiti o »eksperimentu«, saj bi lahko kakšnega ravnatelja zadela kap od presenečenja. 

Ivan Lorenčič
Tadej Regent

Še pred časom bi se prekleto dobro zavedal, da je moj predlog neizvedljiva fikcija, mogoče bo kdo celo rekel zafrkancija. Po eksperimentu v zdravstvu in zadnjih zapletih z nakupom prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani pa nisem več tako prepričan. Mogoče vlada letos ob koncu leta sprejme rešitev za odobritev sredstev srednjim šolam iz rezerv in podobno kot v primeru prostorov za sodišča v enem dnevu po odločitvi šolam nakaže sredstva tik pred novim letom. Verjamete v to?" (dr)

 

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta