(REKLI SO) Matej Avbelj: Tretji steber, čim širši politični blok

20.08.2024 16:00

Dr. Matej Avbelj, pravnik, v kolumni v Financah o polarizaciji in radikalizaciji političnega prostora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Počitnice so končane. Pred nami je delovna jesen. V političnem smislu bo brez dvoma prelomna. Pri nas, v EU in v ZDA. Čeprav ima politika v vsakem od teh okolij svoje specifične, lokalne izzive, pa celoten demokratični zahod vendarle stoji pred skupno politično dilemo. Ta je, kako spet normalizirati desnico in levico. Njuna radikalizacija, medsebojni antagonizem, odbojnost in sovražnost tvorijo negativno politično spiralo, ki cele države nezadržno vlečejo navzdol. /.../

Foto: Robert Balen

 Ostra politična blokovska delitev je potemtakem izjemno škodljiva. Za državo, regijo in svet. In ker sveta ne bomo rešili, to ste se nemara že spoznali, pa bi lahko popravili kaj vsaj v Sloveniji. Pri nas že trideset let in več v politiki ustavljamo nekoga. Najprej smo ustavljali desnico. Nato je ustavljena desnica ustavljala levico. Rezultat pa je bil en sam. Ustavili smo sebe. Svoj razvojni potencial. Odganjamo najboljše domače kadre in se vztrajno ter uspešno zapiramo pred tujimi. Zaradi vseprisotne politične in siceršnje negativne selekcije so se vsi naši ključni javni podsistemi razvili v bazene samoupravnega socializma, ki namesto proizvodnje javnih dobrin maksimizirajo svoje ugodnosti in komoditeto.

Ker je to, razen če ste zraven, del tega komot sistema, pač zelo slabo, je nekaj treba spremeniti. /.../ Za doseg take drugačnosti, ki bi spet lahko vodila vsaj v neko približno politično normalnost, pa je potreben tretji politični steber. Tretji, čim širši politični blok pragmatičnih, zmernih liberalnih, konservativnih in socialnih političnih sil, katerih cilj bo en sam. Zmagati na volitvah z izključno eno samo točko političnega programa. Bolje upravljati s to državo." 

 

Vir: Finance

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta