(REKLI SO) Nataša Markovič o (ne)odgovornosti: Kje so enaki vatli

DR
24.01.2024 17:00

Nataša Markovič, novinarka, urednica preiskovalno.si, o odgovornosti Dominike Švarc Pipan in Dušana Mesa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veronika Rupnik Ženko/Dnevnik

"'Dominika Švarc Pipan je delovala nestrokovno, neskrbno, kot slab gospodar in škodljivo … Dominika Švarc Pipan je nosilka javne funkcije, je odgovorna oseba države. Če jo je kdo ogoljufal, nas to ne zanima. Je šolana, izobražena, opravilno sposobna in na eni od glavnih političnih in menedžerskih funkcij. S tem ne pride slava, pride odgovornost.' In še vprašanja osebno njej: 'Ali ste čutite odgovorno, boste odstopili?'

To, kar berete zgoraj, so prepisani stavki novinarjev, urednikov, voditeljev, namenjeni ministrici Dominiki Švarc Pipan. Ministrici se je zaradi nakupa stavbe na Litijski zgodil medijski pogrom, ki je bil politično motiviran. Ni nepomembno, kdaj in kje je afera prišla v javnost. 

Nataša Markovič
Sašo Švigelj

Te dni je potekala tiskovna agencija vodstva slovenskih železnic. Poslušali smo izsledke interne preiskave zaradi smrti dveh oseb. Ena družina je ostala brez očka in dedka. Generalni direktor Dušan Mes pa je mirno razlagal o ostrejših ukrepih, varovanju z dodatnim čuvajem in razmisleku o modernizaciji. Ob dveh smrtih. Na vprašanje o odgovornosti je rekel, da bi se čutil odgovornega, če bi se to zgodilo dvakrat, in da vmes ne bi ničesar storil. Torej, če umreta dve osebi, ni nobene odgovornosti generalnega direktorja, pri ministrici pa se je zaradi nakupa stavbe zgodil pogrom?

Zakaj Dušana Mesa ni nihče soočil s podobnim dejstvom: 'Delovali ste nestrokovno, neskrbno, bili ste slab gospodar … Ne zanima nas, ali je vaš zaposleni v službenem času govoril po telefonu privatne zadeve. Ne zanima nas. Ste šolani, izobraženi, opravilno sposobni in na eni od glavnih menedžerskih funkcij.' Ali to za Dušana Mesa ne velja? Kdo bo zavzel enake vatle, ki jih v tem primeru sploh ne bi smelo biti! Saj so življenja več vredna od denarja?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta