(REKLI SO) Slavko Gaber o Golobovi politični usodi: Mandat je dolžan rešiti

16.02.2024 16:00

Slavko Gaber, nekdanji politik in minister za šolstvo, šolnik, v Mladini o izzivih oblasti, ki je v krizi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Ni vprašanje, ali lahko reši mandat – dolžan je to storiti. To dolžnost, ki jo je dobil od volivcev in volivk, pa lahko izpolni le tako, da deluje premišljeno. Za to potrebuje dobro ekipo ministric in ministrov. Svoje morajo oddelati na dveh frontah. Prva naloga je skrb za tekoče delovanje kompleksnih podsistemov v družbi in tudi v javni upravi; druga – enako zahtevna – je načrtovanje in zastavljanje projektov, načinov dela in delovanja družbenih podsistemov z mislijo onstran mandata. Ob skrbi za okolje je denimo treba vključevati tudi ljudi na lokalni ravni, na ravni države in tudi sveta, katerega del smo. Za omenjena dva nabora nalog potrebuješ v ekipi ljudi, ki ti pomagajo usmerjati barko in so za to pripravljeni garati, pogosto tudi po »cele dneve«. Na steni kabineta vidite lisici, ki mi ju je prijazno poklonil kolega Črtomir Frelih: lisici gledata s hriba v svet in ugotavljata, da je prihodnost negotova. Navihano se sprašujeta: 'A pa veva, da glih s te strani pride.' Pred predsednikom vlade in člani njegove ekipe stoji dilema teh dveh lisic v vsej zagatnosti.

Slavko Gaber
Robert Balen

Nalog, pred katerimi stojijo, jim ne gre zavidati. Še posebej ne, ker njihovi zavezniki celo v Ljubljani, ki ima med drugim enega najboljših sistemov predšolske vzgoje v državi, potem ko so za to visoko kakovost ogromno naredili prav ljudje, ki za ta del kakovosti življenja v Ljubljani skrbijo že leta, kljub argumentiranemu nasprotovanju stroke, načrtujejo združitev številnih dobro delujočih samostojnih vrtcev v enega, ki naj bi imel 1000 skupin. S to združitvijo bi se izničila mreža delujočih vrtcev, v katerih vzgojiteljice in njihove ravnateljice sodelujejo s starši ter z njimi skupaj skrbijo za dobrobit otrok. A agentov te akcije to ne gane."

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta