(ŠESTI DAN) Lepo je biti “glup”

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
04.07.2020 09:00

Nova kriza, tokrat je udarila z zdravstvenega polja in s seboj potegnila obsežne ekonomske in socialne posledice, bi zahtevala premišljeno, dolgoročno in strateško usmerjeno politiko, ki bi konflikte umirjala, državljanov pa ne zmerjala in delila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bobo

"Kako je lepo biti glup,/baš te boli šta ti rade,/ ko te laže, ko te krade,/o, kako je lepo biti glup." (Riblja čorba)
"Kako je lepo biti neumen,/briga te, kaj ti delajo,/kdo ti laže, kdo ti krade,/o, kako je lepo biti neumen." (slovenski prevod)


Saj ne, da bi bili ravno veliki feni srbske rokerske skupine s kontroverznim, za mnoge spornim frontmenom Boro Đorđevićem, ne nazadnje avtorjem tiste o Slovencih kot "dunajskih konjarjih". A se zgornji verzi podajo v teden, ki ga je med drugim podžgal nov v vrsti retoričnih izgredov Zmaga Jelinčiča, ki je dokumentirano tako zmerjal Slovence: "Narod je glup. Napaka je bila, ker je dobil denar narod. /.../ Lej, vsak 'kurčev' študent je dobil 150 evrov, kar tako. Oni, ki ne delajo, so dobili, mislim, da 200 evrov, tisti, ki so že tako na sociali." V času, ko so nacionalno in globalno zadeve zelo resne zavoljo pandemije covida-19, ni naš namen, da bi se znova spuščali v drobovje fenomena Jelinčič, tistega nacionalistično-populističnega političnega trgovca, ki včasih "posluje" desno, včasih pa levo, Svet Evrope pa ga je zaradi azerbajdžanskega korupcijskega škandala dosmrtno izključil iz parlamentarne skupščine. In ni naš namen, da bi še enkrat razlagali, kako je ravno Jelinčič eden večno prisesanih na državni proračun in da je "glupi narod" nekoč premogel dovolj pameti, da ga je s "SNS, s.p." zabrisal iz DZ. Je pa Jelinčič dovolj simptomatičen primerek neosamljenega premisleka politične elite po slovensko.

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta