Tovariš Trump

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"V samo treh kratkih letih smo izkoreninili miselnost ameriškega zatona in se uprli zmanjševanju pomena usode ZDA," je ameriški predsednik Donald Trump razglasil med svojim nedavnim govorom o stanju v državi (SOTU). Ta neutemeljena izjava - pri kateri gre bolj za propagando kot za stvarnost - spominja na razglas Josipa Visarjonoviča Stalina iz leta 1935: "Življenje se je izboljšalo, tovariši; življenje je postalo bolj radostno."
Ko je Stalin opeval "radikalno izboljšanje materialne blaginje delavcev", ki naj bi ga bil prinesel sovjetski režim, so statistični podatki o proizvodnji kazali drugačno sliko: prebivalstvo je umiralo od lakote, še zlasti v Ukrajini, na obzorju pa je bila tudi že velika čistka, brutalna kampanja pobijanja in zapiranja političnih zapornikov. Medtem ko Trump hvali svojo administracijo, ker naj bi bila njegovi domovini povrnila veličino, se ameriški zvezniki in prijatelji na vso moč trudijo zmanjšati svojo odvisnost od ZDA, ki je postala grožnja za globalno stabilnost in hkrati tarča mednarodnega posmeha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta