(V SPOMIN) Meat Loaf in Aki Rahimovski: Zdaj pa res "nikad više" …

Jurij B. Hudohmet
25.01.2022 16:05

Svet je izgubil dva velikana rock glasbe. Prvega v svetovnem merilu, drugega v jugoslovanskem. Meat Loafa in Akija, Parni valjak. Ne predstavljam si, da bi nekdo drug pel namesto Akija. Ni to Pop Design

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zgoraj: Aki Rahimovski (1955–2022) s skupino Parni Valjak na koncertu pred leti v Mariboru. — [

Kot glasbeni urednik ne morem mimo tega, da je svet v minulem tednu svet izgubil dva velikana rock glasbe. Prvi je bil velikan v svetovnem merilu, drugi pa v jugoslovanskem. Meat Loaf in Aki Rahimovski. Parni valjak.

Pojdimo po vrsti: v četrtek se je poslovil Meat Loaf (rojen kot Michael/Marvin Lee Aday, 1947), ki je leta 1977 izdal legendarni album Bat Out Of Hell, ki je s 44 milijoni prodanih primerkov četrti najbolje prodajani album vseh časov.

Razlog za to uspeh gre pripisati genialnemu skladatelju Jimu Steinmanu, ki je pisal razkošne pop in rock skladbe z dolgimi naslovi in minutažami, v katerih je ponavadi zmiksal več žanrov skupaj. Kdo ve, morda mu je idejo dal Freddie Mercury s skladbo Bohemian Rhapsody. Večina Steinmanovih skladb je zvenela kot Bohemian Rhapsody. Če vam ime ni preveč znano, naj omenim, da je tudi avtor velikih hitov kot recimo Total Eclipse of The Heart (Bonnie Tyler), Making Love Out Of Nothing At All (Air Supply), It’s All Coming Back to Me Now (Céline Dion) in največje uspešnice britanskega boy banda Boyzone (No Matter What). Ja, Jim je znal. Poslovil se je lani.
​{embed_info_box}188604{/embed_info_box}

Posebnež v svetu muzike

Po uspehu plošče Bat Out Of Hell sta se z Meat Loafom skregala, celo tožila en drugega, vendar sta nazadnje sklenila, da je bolj plodno, če sodelujeta. Tako je šestnajst let po omenjenem albumu izšel njegov naslednik Bat Out Of Hell II: Back Into Hell, ki je Meat Loafu prinesel njegov največji hit I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That), ki je osvojil prvo mesto lestvic v 28 državah. Drugi Bat Out Of Hell sicer ni dosegel izvirnika, a se je še vedno dosegel večmilijonsko naklado.

Mlajše generacije morda slabše poznajo Meat Loafa, saj njegova zadnja uspešnica sega v leto 2006. Od izdaje že omenjene Anything For Love bo letos minilo že 29 let od izdaje, vendar jo naše komercialke pridno vrtijo, tako da folk zagotovo pozna vsaj ta komad.

Reuters

Skratka, Meat Loaf je bil posebnež v svetu muzike. Albume je izdajal poredko, vendar njegov vpliv, predvsem pa prodajne številke govorijo same zase. Poleg tega se je preskusil tudi kot igralec in zaigral v kar nekaj filmski uspešnicah če omenim zgolj Rocky Horror Picture Show, Klub golih pesti (Fight Club) in Wayne’s World.

Aki

Dva dni za Meat Loafom je odšel še pevec Parnega valjka Aki Rahimovski, po mnenju mnogih glasbenih kritikov in poznavalcev najboljši rock vokalist s področja bivše Jugoslavije. Nesporen zvezdnik, čeprav nikoli nadut ali neprijazen.

S Parnim valjkom sem imel poseben odnos. Njihov fan sem postal v osemdesetih ob albumih Uhvati ritam (1984), Pokreni se (1985), Anđeli se dosađuju (1987) in Sjaj u očima (1988). Ta ljubezenska zgodba je trajala kar nekaj let, končala pa se je leta 2005 oz. natančneje 2009.
​Tako imenovane poslovilne turneje so eden od najstarejših trikov glasbene industrije. Jasno, da bo izvajalec prodal več vstopnic, če objavi, da je zadnjič. V večini primerov se potem izkaže, da je šlo za money milking operation. Valjda, narod misli, pejmo na koncert, ker te priložnosti ne bo več.

Mediaspeed

Nekateri so imeli že več poslovilnih turnej, Pop Design štiri, Phil Collins dve. Rolling Stonesom bi glede na starost članov človek še verjel, s tem da je Charlie Watts že lani umrl.
{embed_info_box}188605{/embed_info_box}

Hvala za vse

No, ko so se leta 2009 člani Parnega valjka ponovno zbrali, je to večino fanov navdušilo, ampak mene ni. Ker smo se že poslovili. Ker sem bil v Tivoliju, na poslovilni turneji. Ko so me preplavila čustva in sem jokal. Zato sem se po vrnitvi — ki je bila po trditvah benda naključna — počutil malo nategnjenega. Zato tudi te nove inkarnacije nisem šel nikdar gledat.

Klinc. Trikrat v življenju sem jokal. Prvič, ko me je pustila ena punca, drugič, ko mi je umrl foter in tretjič na jebenem koncertu od Parnega valjka, ko je Aki rekel: “Ajmo Ljubljana, još jednom … Za nikad više!"

Zdaj je pa res nikad više, I guess. Ne predstavljam si, da bi nekdo drug pel namesto Akija. Ni to Pop Design. 

Kakorkoli, svet je izgubil dva velika rock pevca, dve izjemni karizmi. They will be sorely missed. Ampak muzika je hvala bogu ostala. Tako bomo še naprej prepevali večne uspešnice kot so Two Out Of Three Ain’t Bad, Bat Out of Hell in Anything For Love … — in Jesen u meni, Uhvati ritam, Moja je pjesma lagana … Hvala Meat Loafu in Akiju za vse.

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta